Φωτιά στη Ρόδο: Πρώτο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ – «Ο γιος μου λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει»

Φωτιά στη Ρόδο: Πρώτο θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ – «Ο γιος μου λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Βρετανών τουριστών που καταγγέλλουν ελλιπή συντονισμό και ενημέρωση.

Πρώτο θέμα σε βρετανικά ΜΜΕ όπως το BBC και το Sky News έχει γίνει η φωτιά στη Ρόδο που καίει από την Τρίτη (18/7) και σήμερα, Σάββατο οι φλόγες έφτασαν μέχρι την τουριστική ζώνη στα νότια του νησιού.

Τουλάχιστον 12 ξενοδοχεία εκκενώθηκαν και έχουν υποστεί ζημιές στις περιοχές της Λάρδου και στο Κιοτάρι όπως ανέφερε μιλώντας στο MEGA, o αντιπρόεδρος ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου.

Περισσότεροι από 10.000 τουρίστες πολλοί εκ των οποίων Βρετανοί και γι’ αυτόν τον λόγο η είδηση φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των μέσων του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους.

Οι «πυρκαγιές στη Ρόδο ανάγκασαν εκατοντάδες να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους», αναφέρει το Sky News. «Χιλιάδες εγκατέλλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία στη Ρόδο καθώς η φωτιά επεκτείνεται» γράφει το BBC.

«’Ο μικρότερος γιος μου, μου είπε ότι δεν θέλει να πεθάνει’: Τουρίστες εγκαταλείπουν ξενοδοχεία και ρισόρτ στο δημοφιλές νησί διακοπών καθώς οι πελώριες φλόγες καίει τα πάντα», γράφει η Mirror, ενώ η Daily Mail αναφέρει: «Έξοδος από τις διακοπές-κόλαση».

Πολλοί είδαν τις διακοπές του να μετατρέπονται σε εφιάλτης και με αναρτήσεις τους στα social media αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία που διέμεναν, καταγγέλλοντας ελλειπή συντονισμό αλλά και ότι χρειάστηκε να περπατήσουν με τα υπάρχοντά τους και έχοντας τα παιδιά τους αγκαλιά για αρκετά χιλιόμετρα.

«Αυτή τη στιγμή είμαι στη Ρόδο και ξεφεύγω από τις πυρκαγιές με τα πόδια, αφήνοντας τα πάντα στο ξενοδοχείο και φεύγοντας με πετσέτες στο πρόσωπό μας. Το μικρότερο παιδί μου, μου είπε ότι δεν θέλει να πεθάνει. Καμία ενημέρωση από τις Αρχές. Τρομακτική κατάσταση εδώ».

«Περπατήσαμε επτά χιλιόμετρα μέχρι ένα ξενοδοχείο όπου μας παρείχαν καταφύγιο και νερό και έχουν έρθει εκατοντάδες άτομα. Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε μία ανακοίνωση για το τι θα γίνει μετά», ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση.

O Τζέιμς Χολ, άλλος ένας τουρίστας που απολάμβανε τις διακοπές του στη Ρόδο μίλησε στο Sky News επίσης κατήγγειλε ελλιπή συντονισμό και όπως είπε έσερναν τις βαλίτσες τους για δύο ώρες πηγαίνοντας με τα πόδια σε άλλο ξενοδοχείο.

«Ήταν λίγο τρελά σήμερα το πρωί. Λάβαμε ένα μήνυμα από την κυβέρνηση να μας λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το ξενοδοχείο και μετά και μετά έπρεπε να σύρουμε τις βαλίτσες μας για δύο ώρες με 40 βαθμούς Κελσίου», είπε αρχικά.

«Μετά από δύο ώρες δρόμο, βρήκαμε καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο και μας είπαν ότι αν δούμε κάποια φωτιά σε κοντινό λόφο να εκκενώσουμε ξανά. Ήταν να μας παραλάβουν στις 7 το πρωί από το ξενοδοχείο μας, το οποίο μοιάζει να έχει καεί τώρα και δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την αεροπορική μας. Εάν ήσουν σε αναπητικό καροτσάκι, οι πιθανότητες να επιβιώσεις ήταν λίγο πολύ μηδενικές. Υπήρχε πολύ μικρή βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Μία άλλη Βρετανίδα η Μπέκι Μάλιγκαν που επίσης  έφυγε από το ξενοδοχείο μαζί με την κόρη και την αδερφή της και τώρα βρίσκεται σε παραλία του νησιού μαζί με εκατοντάδες άλλους μίλησε στο BBC, «Υπάρχει απλώς μια μικρή παράγκα εδώ και είμαστε τόσοι πολλοί. Υπάρχουν παιδιά, είναι μεσημέρι. Απλώς έχουμε κολλήσει εδώ χωρίς βοήθεια. Είναι αηδιαστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σιμόν Γουίτλι που διέμενε σε ξενοδοχείο της περιοχής είπε ότι κατάλαβε πώς η φωτιά πλησίαζε όταν στάχτη άρχισε να πέφτει στην πίτσα που έτρωγε. «Το ξενοδοχείο είπε ότι αυτό ήταν φυσιολογικό και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς ήταν σε επαφή με τις αρχές για την κατάσταση», ανέφερε στο BBC ο Βρετανός

Λίγο αργότερα ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να εκκενώσει το ξενοδοχείο. «Είδαμε ότι ένα μπαρ στην παραλία στο οποίο βρισκόμασταν μόλις την προηγούμενη μέρα είχε καεί. Ο καπνός ήταν τόσο πολύς. Έπρεπε να αφήσουμε δύο αποσκευές», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο τουρίστας Τζον Χιουζ έγραψε στο Twitter ότι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή πεζός με το 5χρονο παιδί . «Jet2 πού είσαι; Καμία βοήθεια, επαφή ή καθοδήγηση. Έπρεπε να περπατήσω 4 μίλια στη ζέστη σε χωματόδρομους μέσα στον καπνό και τη στάχτη με ένα 5χρονο. Χωρίς υπάρχοντα», ανέφερε στο Twitter.

Ένας άλλος τουρίστας ο Ντέιβιντ Γουντχαουζ  δημοσίευσε βίντεο στο Twitter από τη στιγμή που εκκενώνει το ξενοδοχείο του με τα πόδια και σημειώνει πως ο καπνός έχει σκεπάσει τα πάντα.

Μάλιστα άλλος τουρίστας που επίσης ανέβασε παιδιά που επίσης μετέφεραν ακόμα και μικρά παιδιά με τα πόδια.

«Πιστεύω ότι είμαστε ασφαλείας, αλλά βρισκόμαστε σε διάφορα ξενοδοχεία/μαγαζιά σαν πρόσφυγες για την ώρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να μάθεις τι συμβαίνει. Οι Έλληνες είναι πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι. Μας έδωσαν νερά και παγωτά για τα παιδιά», ανέφερε άλλος χρήστης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ