Ισραήλ: Έξαλλος με τον Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών – «Ντροπή σου»

Ισραήλ: Έξαλλος με τον Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών – «Ντροπή σου»

Την οργή του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κοέν, προκάλεσε η δήλωση Γκουτέρες ότι η «Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών».

Νέα οργή σε αξιωματούχους του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μιλώντας σε δραματικό τόνο σε δημοσιογράφους έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς η «Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών».

«Η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας. Ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ακόμα ο γ.γ. του ΟΗΕ χωρίς πάντως να κατονομάζει το Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κοέν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ, έκανε λόγο για «ντροπή».

Κατά τη γνώμη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ το πρόβλημα είναι η Χαμάς και όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι πολίτες μεταξύ των οποίων είναι και γυναίκες και παιδιά.

Μάλιστα αναφέρθηκε στους ανήλικους που κρατούνται ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Ντροπή σου Αντόνιο Γκουτέρες», έγραψε στην ανάρτησή του, κάνοντας tag τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. «Περισσότεροι από 30 ανήλικοι – ανάμεσά τους ένα μωρό εννέα μηνών καθώς και νήπια και παιδιά που είδαν τους γονείς τους να δολοφονούνται εν ψυχρώ – κρατούνται παρά τη θέλησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς είναι το πρόβλημα στη Γάζα, όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξοργίζεται με τον Γκουτέρες

Στις 24 Οκτωβρίου προκλήθηκε επίσης «θύελλα αντιδράσεων» μετά τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό». Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», είπε αρχικά ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τα γεγονότα που πιθανόν οδήγησαν στην αιματηρή εξέγερση των μαχητών της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.

Τα σχόλια επικρίθηκαν έντονα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γκουτέρες «σοκαριστικές», «φρικτές» και «εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα» ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτησή του σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης «Haaretz».

«Ο γενικός γραμματέας είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της ναζιστικής οργάνωσης της Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», εξέφρασε την κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία. Αυτό είναι πραγματικά ακατανόητο», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ