Reuters: Το Ισραήλ θέλει νεκρή ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

Reuters: Το Ισραήλ θέλει νεκρή ζώνη στη μεταπολεμική Γάζα

Το Ισραήλ φαίνεται ότι προσεγγίζει και άλλους διαμεσολαβητές, πέραν της Αιγύπτου και του Κατάρ, για τη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Γάζας

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν σήμερα, μετά την επταήμερη προσωρινή κατάπαυση του πυρός, και αν και το τέλος του πολέμου στη Γάζα δεν φαίνεται να πλησιάζει, το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters φαίνεται ότι έχει το ένα μάτι στραμμένο στο μέλλον.

Και συγκεκριμένα ότι επιχειρεί τον σχεδιασμό της μεταπολεμικής Γάζας, στην οποία επιθυμεί νεκρή ζώνη στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων με στόχο να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τρεις περιφερειακές πηγές, το Ισραήλ επικοινώνησε τα σχέδιά του με τους γείτονές του, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ το 2020.

Και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει δεσμούς με το Ισραήλ και έβαλε τέλος σε μια διαδικασία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μετά την ανάφλεξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, έχει ενημερωθεί, το ίδιο και η Τουρκία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία αυτή του Ισραήλ δεν υποδηλώνει άμεσο τέλος του πολέμου στη Γάζα αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ επιχειρεί να προσεγγίσει χώρες, πλην των παραδοσιακών διαμεσολαβητών, στο πλαίσιο διαμόρφωσης της μεταπολεμικής Γάζας.

Κανένα αραβικό κράτος δεν έχει δείξει προθυμία να αναλάβει την αστυνόμευση ή τη διαχείριση της Γάζας στο μέλλον και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση του Ισραήλ που έχει σκοτώσει πάνω από 15.000 ανθρώπους και έχει ισοπεδώσει τμήματα των αστικών περιοχών της Γάζας.

«Μια νεκρή ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης» λέει το Ισραήλ

«Το Ισραήλ επιθυμεί αυτή τη νεκρή ζώνη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ από το βορρά προς το νότο για να εμποδίσει τυχόν διείσδυση της Χαμάς ή άλλων μαχητών ή επιθέσεις εναντίον του», δήλωσε ανώτερος περιφερειακός αξιωματούχος ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας αξιωματούχος των ΗΑΕ δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε αν το Αμπού Ντάμπι είχε ενημερωθεί για τη νεκρή ζώνη, αλλά δήλωσε: «Τα ΗΑΕ θα υποστηρίξουν οποιεσδήποτε μελλοντικές μεταπολεμικές ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» για την επίτευξη σταθερότητας και ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για μια νεκρή ζώνη, ο Οφίρ Φαλκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Reuters: «Το σχέδιο είναι πιο λεπτομερές από αυτό. Βασίζεται σε μια διαδικασία τριών επιπέδων για την επόμενη ημέρα μετά τη Χαμάς». Τα τρία αυτά επίπεδα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την αποριζοσπαστικοποίηση του θύλακα.

«Μια νεκρή ζώνη μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης» είπε αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε αν τα σχέδια αυτά είχαν τεθεί υπόψη των διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών.

Τα αραβικά κράτη έχουν απορρίψει ως αδύνατο τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι κάτι περισσότερο από μια στρατιωτική δύναμη που μπορεί να ηττηθεί.

Καπνός στη Γάζα μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

«Συμπίεση» των Παλαιστινίων που ζουν ήδη στριμωγμένοι σε ένα μικρό κομμάτι γης

Το Ισραήλ έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νεκρής ζώνης στο εσωτερικό της Γάζας, αλλά οι πηγές που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι τώρα τις παρουσιάζει στα αραβικά κράτη ως μέρος των μελλοντικών σχεδίων ασφαλείας για τη Γάζα.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι το Ισραήλ «έβαλε στο τραπέζι» την ιδέα της νεκρής ζώνης, χωρίς να πει απέναντι σε ποιον αλλά επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε οποιοδήποτε σχέδιο μειώνει το μέγεθος της παλαιστινιακής επικράτειας.

Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και άλλα αραβικά κράτη έχουν εκφράσει φόβους ότι το Ισραήλ θέλει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την απαλλοτρίωση της γης που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται κάθε τέτοιο στόχο. Ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η ιδέα της νεκρής ζώνης «είναι υπό εξέταση», προσθέτοντας: «Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή πόσο βαθιά θα είναι αυτή και αν θα μπορούσε να είναι 1 χλμ. ή 2 χλμ. ή εκατοντάδες μέτρα (μέσα στη Γάζα)».

Οποιαδήποτε επέμβαση στη Γάζα, η οποία έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα και πλάτος μεταξύ περίπου 5 και 12 χιλιομέτρων, θα στριμώξει περισσότερο τα ήδη στριμωγμένα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της.

Νεκρή ζώνη με διεθνή εποπτεία;

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Ισραήλ έθεσε την ιδέα στις μεσολαβητικές συνομιλίες με την Αίγυπτο και το Κατάρ να αφοπλίσει τη βόρεια Γάζα και να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη με διεθνή εποπτεία.

Οι πηγές ανέφεραν ότι αρκετά αραβικά κράτη αντιτάχθηκαν σε αυτό και μία από τις αιγυπτιακές πηγές δήλωσε ότι κατά τις συζητήσεις του με το Κατάρ και την Αίγυπτο, το Ισραήλ μετατόπισε το βάρος από τα αντίποινα προς την επίδειξη μεγαλύτερης προθυμίας να «επανεξετάσει τις απαιτήσεις του καθώς συνεχίζεται η διαμεσολάβηση».

Οι ομοιότητες με τον Λίβανο και μια βασική διαφορά

Οι περιφερειακές πηγές συνέκριναν το σχέδιο της νεκρής ζώνης για τη Γάζα με τη «ζώνη ασφαλείας» που είχε κάποτε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ εκκένωσε αυτή τη ζώνη, η οποία είχε βάθος περίπου 15 χιλιομέτρων, το 2000 μετά από χρόνια μαχών και επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ.

Είπαν επίσης ότι το σχέδιο του Ισραήλ για τη μεταπολεμική Γάζα περιλαμβάνει την απέλαση των ηγετών της Χαμάς, μια ενέργεια που θυμίζει επίσης την ισραηλινή εκστρατεία στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980, όταν έδιωξε την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η οποία είχε εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει ένα δαπανηρό τίμημα για να εκδιώξει πλήρως τη Χαμάς από τη Γάζα, που θυμίζει ό,τι έκανε στο Λίβανο, αλλά δεν είναι το ίδιο. Το να απαλλαγούμε από τη Χαμάς είναι δύσκολο και όχι βέβαιο» δήλωσε ένας άλλος από τους περιφερειακούς αξιωματούχους με γνώση στις συζητήσεις.

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι η Χαμάς είναι σαν την PLO ούτε πιστεύει ότι θα ενεργήσει σαν την PLO.

Ο Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας της Φατάχ, η οποία εκδιώχθηκε από τον θύλακα όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο το 2007, δήλωσε ότι το σχέδιο του Ισραήλ για νεκρή ζώνη είναι μη ρεαλιστικό και δεν θα προστάτευε τις ισραηλινές δυνάμεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ