Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, πόλεμος στην Ουκρανία, πυρηνικές απειλές – Οδεύουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, πόλεμος στην Ουκρανία, πυρηνικές απειλές – Οδεύουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που συγκλονίζει μέρη του πλανήτη -ιδίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- η πιθανότητα για μια σπίθα που πυροδοτεί τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ήδη.

Σε έναν κόσμο που έχει γίνει πιο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια, το εφιαλτικό σενάριο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους ειδικούς.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να κατακλυστεί από πολέμους με την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν τα επόμενα πέντε χρόνια και είπε ότι μετακινούμαστε «από τον μεταπολεμικό κόσμο στον προπολεμικό κόσμο».

Η ανακούφιση που έγινε αισθητή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αντικαταστάθηκε από την αυξανόμενη ανησυχία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρχει κατακραυγή για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Το Sky News μίλησε σε ειδικούς για το εάν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια πιθανότητα – και αν ζούμε πραγματικά σε έναν «προπολεμικό κόσμο».

Να τι είχαν να πουν…

«Η διεθνής τάξη ξεφτίζει»

«Τα καθησυχαστικά νέα είναι ότι δεν οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Hugh Lovatt, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο thinktank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ενώ υπάρχουν συγκρούσεις εντάσεων σε διάφορα θέατρα -Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία-Ειρηνικό- όλα αυτά είναι «ξεχωριστά και δεν συνδέονται», σύμφωνα με τον Lovatt.

Η πιθανότητα για μια σπίθα που πυροδοτεί τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ήδη.

«Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες και οδηγεί σε περιφερειακή κλιμάκωση – τα αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα αυτού».

Υπάρχουν συνέπειες για τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα όσον αφορά τις επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον αντίκτυπο που έχει στο παγκόσμιο εμπόριο.

Υπάρχει, λέει, ο κίνδυνος τα βρετανικά στρατεύματα να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να δούμε αυτούς τους κινδύνους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο είναι ότι επηρεάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι υπαρξιστικοί κίνδυνοι.

«Αυτό συμβαίνει επίσης σε μια περίοδο που η διεθνής τάξη ξεφτίζει, βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει πολύ».

Δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που συγκλονίζει μέρη του πλανήτη -ιδίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- η πιθανότητα για μια σπίθα που πυροδοτεί τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ήδη.

Μια απόφαση του Ιράν να εκτοξεύσει ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον του Ισραήλ μόλις ανέβασε ακόμη περισσότερο το διακύβευμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια κλιμάκωση σε παγκόσμια αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη, αλλά είναι αναμφισβήτητα πιο πιθανή τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου.

Μια απόφαση του Ιράν να εκτοξεύσει ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον του Ισραήλ μόλις ανέβασε ακόμη περισσότερο το διακύβευμα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει αν και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, ζητούν αυτοσυγκράτηση, ειδικά καθώς βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των εισερχόμενων πυρομαχικών εκτινάχθηκε από τον ουρανό προτού προκαλέσουν βλάβη στο έδαφος.

Εάν το Ισραήλ επιλέξει να αντεπιτεθεί, η κρίση θα μπορούσε ακόμη να περιοριστεί εάν το χτύπημα της επιστροφής του είναι περιορισμένο και οποιαδήποτε περαιτέρω ιρανική απάντηση που πυροδοτείται από μια τέτοια επίθεση επίσης περιοριστεί. Αλλά είναι δύο μεγάλα αν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ»

«Εξαρτάται από τον ορισμό σας για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε μια μεγάλη στρατιωτική πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή, με παγκόσμιες επιπτώσεις» αναφέρει ο Dr Luigi Scazzieri, ανώτερος ερευνητής στο κέντρο σκέψης του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση

«Σχεδόν σίγουρα οι ΗΠΑ θα έλκονταν από την πλευρά του Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να κάνουν το ίδιο σε μικρότερο βαθμό.

«Αλλά η εμπλοκή τους θα ήταν περιορισμένη και αυτός δεν θα ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κυρίως επειδή η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να υποστηρίξει το Ιράν και επειδή η Κίνα είναι απίθανο να το κάνει.

»Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας σύγκρουσης στην Ευρώπη θα ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικός, μέσω περαιτέρω διαταραχών στις ροές ενέργειας και στο εμπόριο.

»Η κύρια οδός για ένα σενάριο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει μια άμεση σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Αυτό το σενάριο θα είναι πιο πιθανό εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει και υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, δελεάζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίθεση στη Βαλτική.

»Μια σύγκρουση με τη Ρωσία θα ήταν επίσης πολύ πιθανή εάν οι δυτικές δυνάμεις εμπλακούν στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε ρόλους μάχης πρώτης γραμμής».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ