Ίκερ Μουνιαίν: Ο τελευταίος πιστός… στρατιώτης (vid)

Ίκερ Μουνιαίν: Ο τελευταίος πιστός… στρατιώτης (vid)

Το έμβλημα της Αθλέτικ Μπιλμπάο κοσμεί το στήθος του τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Η σχέση αυτή κρατά 17 χρόνια και εκτός απρόοπτου θα κρατήσει μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο Ίκερ Μουνιαίν μεταμορφώθηκε σε «δήμιο» της Μπαρτσελόνα και to10.gr ξετυλίγει το κουβάρι της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ιστορίας του.

«Ίσως με την απόφασή μου να μείνω εδώ να έχασα την ευκαιρία να κατακτήσω πολλούς τίτλους. Αλλά πάντα προτιμούσα να κατακτήσω ένα Κύπελλο εδώ απ’ ότι πέντε Champions League σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Εσύ κατακτάς ένα Κύπελλο εδώ και είσαι γενικός αρχηγός. Αν το κατακτούσα αλλού θα ήταν ένας ακόμα αριθμός». 

Στις παραπάνω σειρές αποτυπώνεται η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ίκερ Μουνιαίν. Ένας αντι-σταρ ο οποίος αποτελεί τον ηγέτη της Μπιλμπάο, της ομάδας που λάτρεψε και αγάπησε από μικρό παιδί, τότε που έπαιζε παρέα με τους φίλους του στις γειτονιές της Παμπλόνα, εκεί όπου γεννήθηκε.  

Ο Ίκερ υπηρετεί από μικρό παιδί την Μπιλμπάο, την μοναδική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην δεύτερη κατηγορία, παραμένοντας πιστή στην φιλοσοφία της επάνδρωσης της μόνο με ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί στην (ευρύτερη) χώρα των Βάσκων ή έχουν μάθει τα βασικά του ποδοσφαίρου στο Λεθάμα, το θρυλικό φυτώριο της. 

Έχοντας αρχηγό ένα δικό της παιδί το οποίο δεν μοιάζει με όλα τα άλλα. Που παραμένει μακριά από τα φώτα, τις προκλητικές δηλώσεις-κινήσεις, την ώρα που αρκετοί συνάδελφοι του κυνηγάνε τα παχυλά συμβόλαια(βλέπε Ίνσινιε) για να κολλήσουν και τα τελευταία ένσημα της καριέρας του, ο Μουνιαίν διατηρεί του ίδιους παιδικούς του φίλου, επιλέγοντας να μένει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Μπιλμπάο, αδιαφορώντας για τις εντυπωσιακές βίλες στα προάστια των πόλεων. 

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο 29χρονος εξτρέμ είναι ο μοναδικός παίκτης της ισπανικής La Liga χωρίς ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του, το οποίο λήγει (προς το παρόν) το 2024. «Γιατί να θέλω να έχω ρήτρα, από την στιγμή που δεν θέλω να φύγω;» απαντάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο ποδοσφαιριστής που, σε ηλικία 16 ετών και σε αγώνα με την Γιουνγκ Μπόις για τα προκριματικά του Europa League, και στις 30 Ιουλίου του 2009 έμελλε να γίνει ο νεαρότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο με τα λιοντάρια. 

Το βράδυ της Πέμπτης(20/01) η ποδοσφαιρική μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Μουνιαίν να καταγράψει ακόμη μια μεγάλη βραδιά με την φανέλα της αγαπημένης του Ατθλέτικ. Με δύο γκολ, το πρώτο με καταπληκτική λόμπα στο ξεκίνημα του αγώνα και το δεύτερο με πέναλτι στην παράταση, ο Ίκερ έζησε στο «Σαν Μαμές» μια από αυτές τις βραδιές που ονειρευόταν από μικρό παιδί, και για τις οποίες παραμένει στον σύλλογο των Βάσκων. 

Επόμενο εμπόδιο στο δρόμο προς τον τελικό του Copa Del Rey θα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Η φανταχτερή Βασίλισσα θα ταξιδέψει στην χώρα των Βάσκων, με τους φίλους της ομάδας να ελπίζουν πως ο Μουνιαίν, έχει προετοιμάσει ακόμη μια παράσταση μπροστά στο κοινό του.  

Άλλωστε ο 29χρονος κάπτεν της Μπιλμπάο διατηρεί εξαιρετική παράδοση απέναντι στις Μπαρτσελόνα-Ρεάλ με τον ίδιο αρκετές φορές να έχει μπει στο μικροσκόπιο τους. 

Ωστόσο όπως είπαμε δεν το κουνάει από την Αθλέτικ παρ’ ότι αν έπαιζε σε άλλη ομάδα πιθανότατα θα είχε πολύ περισσότερες συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών της Ισπανίας. 

Μετράει μόλις τέσσερις, αλλά ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «παλεύω πάντα για τα όνειρά μου και ένα από αυτά είναι να επιστρέψω στην εθνική ομάδα», θέτοντας ενδεχομένως ως ορίζοντα το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αφού σε εθνικό επίπεδο έχει παίξει μόνο σε μια μεγάλη διοργάνωση (Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012). 

Όσον αφορά τους τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, το 2015 έχασε την ευκαιρία να σηκώσει το τρόπαιο του Σούπερ Καπ, καθώς ήταν τραυματίας(ωστόσο φρόντισε να το χτυπήσει τατουάζ), τίτλο τον οποίο κατέκτησε και την περσινή χρονιά, έχοντας αυτή την φορά την ευκαιρία να το σηκώσει στον ουρανό ως αρχηγός. 

Ο περσινός χαμένος τελικός Κυπέλλου, από την μισητή Σοσιεδάδ την περσινή χρονιά πόνεσε πολύ… Ο Ίκερ και η παρέα του θέλουν να βρεθούν ξανά ως το τέλος του δρόμου, και να πετύχουν την δική τους λύτρωση. Όσον αφορά τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας; Αυτός θα παραμένει πιστός στις αξίες του και στην παντοτινή του αγάπη, και ας μην τον ακολουθεί η χρυσόσκονη ενός κορυφαίο κλαμπ… άλλωστε όπως έχει τονίσει και ο ίδιος «Ένα Κύπελλο με την Αθλέτικ ισούται με πέντε Champions League»… 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ