Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πετώντας το κασκόλ της Τσέλσι και αναζητώντας δανεικά

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πετώντας το κασκόλ της Τσέλσι και αναζητώντας δανεικά

Θύτης ή θύμα; Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς βρέθηκε να κάνει μια ζωή που δε φανταζόταν ποτέ. Και το ποδόσφαιρο δύσκολα θα τον υποδεχτεί ξανά πίσω.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει μετατραπεί στο πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο στον κόσμο. Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και η στενή σχέση του Ρώσου ολιγάρχη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον έφεραν στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων media του κόσμου. Η ζωή του, η πορεία του, το πώς απέκτησε τα αμέτρητα χρήματα που έχει, η σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο και φυσικά το ποδόσφαιρο. Η Τσέλσι. Η… δική του Τσέλσι, που με εκείνον στην κεφαλή έγινε η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα της τελευταίας 20ετίας.

Από το 2003 όταν και ανέλαβε τα ηνία της αγγλικής ομάδας μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 19 χρόνια, καμία άλλη βρετανική ομάδα δεν έχει κατακτήσει περισσότερους τίτλους από την Τσέλσι. Σε 19 χρόνια συνολικά 21 τρόπαια. Πρωταθλήματα, Κύπελλα και φυσικά  δύο Champions League με την αρωγή ενός ανθρώπου που πάντα ήταν στην εξέδρα με ένα μπλε κασκόλ περασμένο στον λαιμό του. Που δεν ήταν, αλλά έγινε Τσέλσι. Που ο κόσμος των Λονδρέζων διαδήλωσε υπέρ εκείνου όταν η Premier League του έδειξε την πόρτα της εξόδου από το Νησί.

Πρόσφατη έρευνα της Swiss Ramble κατέγραψε το εξωφρενικά μεγάλο ποσό που επένδυσε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στον σύλλογο του Λονδίνου. Στα 19 του χρόνια εκεί, ο Ρώσος μεγιστάνας επένδυσε συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που όπως ο ίδιος ανέφερε στην ανακοίνωση αποχώρησης από τον ομάδα δε θα ζητήσει ποτέ πίσω από το κλαμπ. Χρήματα που δεν έχουν δώσει ούτε οι ζάμπλουτοι Αραβες που ανέλαβαν τη Σίτι λίγα χρόνια μετά την είσοδο του Αμπράμοβιτς στον μαγικό κόσμο της Premier League. Γι’ αυτό και η επικείμενη πώληση της Τσέλσι αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο deal αγοραπωλησίας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αλλωστε ο επόμενος θα λάβει ένα brand που στα χέρια του Ρώσου εκτοξεύτηκε. Μια… στρωμένη δουλειά.

Η «χαλασμένη» εικόνα του, οι φήμες για δανεικά!

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Αμπράμοβιτς ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την Τσέλσι και την Premier League, αφήνοντας την ομάδα στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου έως ότου ολοκληρωθεί η πώλησή της.

«Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 20ετούς παρουσίας μου στην Τσέλσι ως ιδιοκτήτη, έβλεπα πάντα τον ρόλο μου ως ρόλο θεματοφύλακα του συλλόγου. Πάντα έπαιρνα αποφάσεις έχοντας κατά νου το συμφέρον του συλλόγου. Παραμένω αφοσιωμένος σε αυτές τις αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που παραδίδω σήμερα στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Τσέλσι τη διαχείριση και τη φροντίδα της ομάδας. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη θέση για να φροντίσουν τα συμφέροντα του συλλόγου, των παικτών, του προσωπικού και των φιλάθλων», ήταν τα λόγια του. Από τότε μέχρι σήμερα ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει βρεθεί στο επίκεντρο δεκάδων δημοσιευμάτων. Στα περισσότερα απ’ αυτά όχι για τους καλύτερους λόγους.

Στις 14 Μαρτίου εθεάθη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ατημέλητος, κουρασμένος και εμφανώς αδυνατισμένος, κοιτάζοντας συνεχώς το κινητό και φορώντας μάσκα κατά του κορωνοϊού κατεβασμένη στο πηγούνι. Κάποιοι χαρακτήρισαν την εικόνα του σαν κάποιου άστεγου, που αναζητεί καταφύγιο για να κοιμηθεί. Ο ίδιος βρέθηκε στο Τελ Αβίβ προκειμένου από εκεί να «πετάξει» με το ιδιωτικό του τζετ για τη Μόσχα ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον του. Την ίδια ώρα, τα δύο σούπερ γιοτ του αγωνίζονταν για να βγουν σε ασφαλή τουρκικά ύδατα. Το ένα εξ αυτών, το σούπερ γιοτ Solaris αξίας 445 εκατομμυρίων λιρών είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο προς την Τουρκία αφού οι Μαυροβούνιοι υποσχέθηκαν να υιοθετήσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λίγες μέρες αργότερα νέα δημοσιεύματα ήθελαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να έχει ξεμείνει από ρευστό, έπειτα από το «πάγωμα» των τραπεζικών του λογαριασμών σε Βρετανία και ΗΠΑ και να αναγκάζεται να ζητήσει δανεικά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων από φίλους και γνωστούς του προκειμένου να πληρώσει τη μισθοδοσία του προσωπικού του. Η μισθοδοσία του προσωπικού του αγγίζει τα 750.000 δολάρια την εβδομάδα και ο ίδιος φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, Μπρετ Ράτνερ και την οικογένεια Ρότσιλντ, για να τους ζητήσει χρήματα. Εκείνοι φαίνεται πάντως πως φοβήθηκαν τις επιπτώσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν συμφώνησαν.

Θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ξανά;

Λίγες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε σε σενάρια για την αγορά άλλου ποδοσφαιρικού συλλόγου. Μακριά από την Αγγλία και σίγουρα σε πρωτάθλημα πολύ χαμηλότερου βεληνεκούς απ’ τη λαμπερή Premier League. Κάποιοι θυμήθηκαν την προ δώδεκα ετών ιστορία με την Κοπεγχάγη της Δανίας, τότε που ο Ρώσος ήθελε να την αγοράσει και να την κάνει… δώρο στον γιο του.

Εκεί που οι φήμες πήραν τη μορφή πληροφοριών ήταν με την τουρκική Γκεζτεπέ. Πριν λίγες μέρες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε πως ο Αμπράμοβιτς είναι ο νέος ιδιοκτήτης του τουρκικού συλλόγου και μάλιστα προέκυψαν πληροφορίες έως και για τις πρώτες μεταγραφές! Από την πλευρά του Ρώσου δεν υπήρξε η οποιαδήποτε τοποθέτηση, άλλωστε φαίνεται να τον απασχολούν πλέον μονάχα οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στις οποίες λαμβάνει μέρος. Από την τουρκική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τοποθετηθεί λέγοντας πως «οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία».

Ομως ο αντιπρόεδρος της Γκεζτέπε, που είναι ομάδα της Σμύρνης και βρίσκεται σήμερα στη 18η θέση του πρωταθλήματος, γρήγορα έσβησε τη φωτιά, λέγοντας πως δεν έχει προκύψει κάτι επίσημο. Δε σημαίνει αυτό, ωστόσο, πως δεν θα προκύψει στο μέλλον. Είτε με τη Γκεζτέπε, είτε με άλλον σύλλογο. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, άλλωστε, μοιάζει να είναι αποφασισμένος όταν θα τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια, να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Προς το παρόν προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον που ο ίδιος δεν επέλεξε. Και που το ερώτημα «θύτης» ή «θύμα» δεν έχει απαντηθεί ακόμα…

Πρώτη δημοσίευση: Το Βήμα της Κυριακής

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ