Στο μυαλό του Κάρλος: Ο τελευταίος πιστός μαθητής του Μπιέλσα (vids+pics)

Στο μυαλό του Κάρλος: Ο τελευταίος πιστός μαθητής του Μπιέλσα (vids+pics)

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του Κάρλος Κορμπεράν: Ο Γκουαρντιόλα, η κοινή παρουσία με τον Ιμπαγάσα στην Βαγιαρεάλ, η συνεργασία με τον Ραούλ Κανέδα, το… αγροτικό στην Κύπρο, ο «δάσκαλος» Μπιέλσα και η «εκτόξευση» της Χάντερσφιλντ.

«Κάθε ομάδα που αντιμετωπίζεις σε αναγκάζει να βρεις νέες και καλύτερες απαντήσεις. Κάθε προπόνηση πρέπει να είναι τέλεια. Όπως και κάθε στιγμή με τους παίκτες σου, για να μπορέσουν να αποδώσουν». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Κάρλος Κορμπεράν και δείχνουν τη φιλοσοφία του.

Μια φιλοσοφία που χτίστηκε πάνω στις αρχές του Γκουαρντιόλα και εξελίχθηκε με την παρουσία στη Λιντς και τη συνεργασία του με τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Δυο τεράστιες μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με τον Ισπανό να έχει διδαχθεί από τους καλύτερους και να είναι έτοιμος πλέον για να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Διαβάστε επίσης: Τζόρνταν Λάρσον: Ένα «πολυβόλο» από την Σουηδία για τον Ολυμπιακό (vids)

Ο Ιβηρας, όπως ενημερωθήκατε από to10.gr, είναι πλέον το φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Εάν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Κάρλος Κορμπεράν θα έρθει για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του μεγάλου λιμανιού και να τη βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της, παίζοντας ωραίο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές, να δώσει νέα πνοή στην ομάδα και να προσφέρει στους οπαδούς του Ολυμπιακού στιγμές χαράς και περηφάνιας.

Ενας προπονητής που δουλεύει σκληρά και αναπτύσσει συνεχώς τις ιδέες του. Λατρεύει το ποδόσφαιρο και προσπαθεί να εξελίσσεται και να βοηθάει τις ομάδες του. Όπως έκανε με την Χάντερσφιλντ, την οποία πήρε από την… αφάνεια και την οδήγησε στα play offs της Championship. Εάν μάλιστα δεν ήταν η φοβερή και τρομερή Νότιγχαμ Φόρεστ του Στιβ Κούπερ να την σταματήσει στον τελικό ανόδου, πιθανότατα η ομάδα του Κάρλος Κορμπεράν να ήταν στα σαλόνια του βρετανικού ποδοσφαίρου. Στην Premier League, παρότι είχε ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της κατηγορίας. Η σκληρή δουλειά του Ισπανού, όμως, της έδωσε όλα αυτά που χρειαζόταν για να διεκδικήσει το όνειρο της ανόδου.

Μια τρομερή σεζόν για την Χάντερσφιλντ, που είχε 23 νίκες, 13 ισοπαλίες και 10 ήττες, με την πορεία της να δικαιώνει το πλάνο του Κάρλος Κορμπεράν, που άλλαξε ριζικά το ρόστερ και την έκανε ανταγωνιστική απέναντι σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ. Όλα, όμως, έχουν ένα τέλος και ο Ισπανός είναι ένας προπονητής που του αρέσουν οι προκλήσεις. Του αρέσει να εξελίσσεται και ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Αυτό που του προσφέρει ο Ολυμπιακός. Να διεκδικήσει διακρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τίτλους. «Είχε άλλες φιλοδοξίες για τον εαυτό του, διαφορετικές από αυτές της ομάδας. Του δώσαμε την ευκαιρία να μείνει ελεύθερος, για όσα πρόσφερε σε μας. Δεν θέλαμε κάποιον που δεν θέλει να είναι εδώ, γι’ αυτό το κάναμε εύκολο σε εκείνον να φύγει», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Χάντερσφιλντ, Ντιν Χόιλ, αναφερόμενος στην αποχώρηση του Κορμπεράν από τον πάγκο της βρετανικής ομάδας. Δηλώσεις που δείχνουν την επιθυμία του Κάρλος να αναλάβει ένα πιο μεγάλο πρότζεκτ. Σαν αυτό του Ολυμπιακού.

Από τερματοφύλακας… προπονητής!

«Ήμουν τερματοφύλακας. Γιατί έγινα τερματοφύλακας; Οταν ήμουν τεσσάρων έβλεπα ένα παιχνίδι στην τηλεόραση και ο τερματοφύλακας έκανε μια μεγάλη απόκρουση. Γύρισα στον πατέρα μου και του είπα: Θέλω να γίνω σαν και αυτόν. Ερωτεύτηκα αυτή τη θέση. Εκανα παντού… αποκρούσεις. Στον δρόμο, στο σπίτι. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στη μητέρα μου, γιατί έσκιζα τα παντελόνια μου στο γόνατο. Δεν με ένοιαζε, όμως. Ήθελα απλά να κάνω αποκρούσεις», είχε αποκαλύψει ο Κορμπεράν, αναφερόμενος στον λόγο που επέλεξε να γίνει τερματοφύλακας. Ο Ισπανός εντάχθηκε στην ακαδημία της Βαλένθια και άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα ως τερματοφύλακας. Περνώντας τα χρόνια, όμως, τον κέρδισε η προπονητική. Δεν ήθελε πραγματικά να γίνει τερματοφύλακας. Ηταν γεννημένος για την άκρη του πάγκου. Όταν ήταν 18 ετών ανέλαβε μια τοπική ομάδα κάτω των 18.

«Τα δύο τελευταία μου χρόνια ως παίκτης είχα περισσότερο το μυαλό μου στην τακτική και στις προπονήσεις των συμπαικτών μου, παρά στο να αποκρούω μπάλες. Έστρεφα συνεχώς την προσοχή μου στις ασκήσεις και στην τακτική που ακολουθούσαν οι συμπαίκτες μου, γιατί ήθελα να προσαρμόσω αυτές τις ασκήσεις στην ομάδα που προπονούσα. Οταν πήρα το πτυχίο στις αθλητικές επιστήμες, αφοσιώθηκα πλήρως στην προπονητική», είχε αναφέρει ο Κορμπεράν, ο οποίος θυμάται ακόμα εκείνη την εποχή: «Αυτές οι μέρες φαίνονται μπορεί πλέον να φαίνονται πολύ παλιές, αλλά εξακολουθώ να τις αγαπώ. Στο τέλος, όλες αυτές οι εμπειρίες σε βοηθούν να διαμορφωθείς ως προπονητής».

Η Βιγιαρεάλ και ο Ιμπαγάσα

Ο Κάρλος είχε πάρει πλέον απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του και να αφοσιωθεί στην προπονητική. Το πρώτο βήμα έγινε μέσω ενός καθηγητή που είχε στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο οποίος του έκλεισε συνέντευξη στη Βιγιαρεάλ. Τον είχε προτείνει στον Χουάν Κάρλος Γκαρίντο, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής της ακαδημίας του ισπανικού συλλόγου, για να αναλάβει πόστο στη δεύτερη ομάδα του «κίτρινου υποβρυχίου».

«Πάντα γνώριζα ότι είναι δύσκολο να γίνεις προπονητής, αν δεν ήσουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το να γίνω μέλος ενός τόσο σπουδαίου συλλόγου όπως είναι η Βιγιαρεάλ, όμως, άρχισε να δίνει σάρκα στα οστά στο όνειρο που είχα να γίνω προπονητής», είχε πει ο Κάρλος Κορμπεράν για τα πρώτα του βήματα στην προπονητική.

Ο Ισπανός ήταν στη Βιγιαρεάλ για έξι σεζόν, τις τρεις τελευταίες από αυτές στην πρώτη ομάδα, ως μέλος του τεχνικού επιτελείου του Χουάν Κάρλος Γκαρίντο. Κατά την παραμονή του στο «κίτρινο υποβρύχιο» μάλιστα συνυπήρξε με τον Αριέλ Ιμπαγάσα. Τον πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και νυν προπονητή στη β’ ομάδα του πειραϊκού συλλόγου.

«Θα θυμάμαι πάντα πόσο εύκολο ήταν για τον Αριέλ Ιμπαγάσα να ελέγξει τον ρυθμό του παιχνιδιού», είχε πει για τον Αργεντινό «μαέστρο», που έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη του Κορμπεράν. Τα Χριστούγεννα του 2011, μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό της Βιγιαρεάλ από την άσημη Μιράντες στο Κόπα Ντελ Ρέι ο Κάρλος αποχώρησε από την ισπανική ομάδα, μαζί με τον Χουάν Κάρλος Γκαρίντο.

«Αυτές οι απολύσεις, όσο πικρές κι αν είναι, σε κάνουν να εκτιμάς κάθε λεπτό που έχεις περάσει και σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι η ευκαιρία να γίνεις προπονητής ποδοσφαίρου είναι ένα προνόμιο που δεν πρέπει να πετάξεις στα σκουπίδια. Η κάθε μέρα είναι διαφορετική. Δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια μέρα δουλειάς. Οι ποδοσφαιρικές σου μέρες σου δίνουν τόσα πολλά. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό θα πρέπει να… ρουφάμε κάθε σταγόνα από κάθε μέρα», είχε πει.

Ο Γουαρντιόλα, ο Χουάνμα Λίλο και ο Ραούλ Κανέδα

«Ο Γκουαρντιόλα έφερε μια επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι ισπανικές ομάδες τον ακολούθησαν. Η εθνική ομάδα άλλαξε το μοντέλο της για να προσπαθήσει να ελέγξει τα παιχνίδια με τον τρόπο που το έκανε ο Πεπ. Η Βιγιαρεάλ, το ίδιο. Όλοι έκαναν.  Γι’ αυτό μελετούσα τι δημιουργούσε ο Γκουαρντιόλα. Μετά, άρχισα να μελετώ τους ανθρώπους που τον είχαν βοηθήσει να φτιάξει αυτή την ομάδα. Αυτός ήταν ο λόγος που μετακόμισα στη Σαουδική Αραβία. Είχα την ευκαιρία να το κάνω από πρώτο χέρι», είχε αναφέρει πρόσφατα ο Κορμπεράν. Ο Χουάνμα Λίλο, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν βοηθός του Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι, ήταν ο πρώτος προπονητής που άρχισε να αναλύει ο Κορμπεράν. «Όταν άρχισα να τον μελετώ, πριν από 15 με 20 χρόνια, ο Λίλο ήταν προπονητής σε έναν σύλλογο δεύτερης κατηγορίας στην Ισπανία που ονομάζεται Τερέσα.

Οι άλλοι μιλούσαν για αμυντική οργάνωση και αυτός μιλούσε για επιθετική οργάνωση. Ο Λίλο, όπως και ο Γκουαρντιόλα που τον ακολούθησε, μιλούσαν για την επίθεση και λιγότερο για την άμυνα. Εκείνη την εποχή έκανα το διδακτορικό μου στο ποδόσφαιρο. Το τελευταίο μου έργο ήταν να μελετήσω τη φιλοσοφία του Λίλο. Παρακολούθησα την εκπαίδευσή του. Αργότερα, άρχισα να έχω επαφή μαζί του. Άρχισα επίσης να έχω πολύ καλές σχέσεις με τον βοηθό του, Ραούλ Κανέδα. Αφού είχε την ευκαιρία να πάει στη Σαουδική Αραβία, πήγα ως βοηθός του. Πήγα για να μάθω περισσότερα για τις ιδέες και τις σκέψεις του Λίλο». Ο Κόρμπεραν πέρασε τέσσερα χρόνια στη Μέση Ανατολή, βοηθώντας τον Κανέδα στην ομάδα της Τζέντα, Αλ-Νασρ. Ειδε, έμαθε και ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Η Κύπρος και τα μαθήματα ζωής

Μετά την τετραετία Σαουδική Αραβία ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του και να αρχίσει καριέρα ως πρώτος προπονητής. Να φτιάξει κάτι δικό του, πάνω στις φιλοσοφίες των Λίλο, Γουαρντιόλα και Κανέδα. Αυτή η ευκαιρία ήρθε το 2016 από την κυπριακή Δόξα, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ερμή Αραδίππου.

«Όλα συνέβησαν γρήγορα. Είχα πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστώ. Θυμάμαι ότι καθώς πετούσα για Λευκωσία σκεφτόμουν τι θα πω στην πρώτη μου γνωριμία με τους παίκτες. Για μένα η πρώτη φορά που απευθύνομαι στην ομάδα είναι υψίστης σημασίας. Όπως το είχε θέσει ο Όσκαρ Ουάιλντ: Δεν υπάρχει ποτέ δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Συμφωνώ απόλυτα».

Τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα, αλλά εκείνοι οι μήνες του δίδαξαν πολλά. «Ο τερματοφύλακας στον Ερμή Αραδίππου μπορούσε να παίξει πολύ καλά με την μπάλα στα πόδια. Ενιωθε άνετα. Δεν έσωσε πολλά γκολ. Συνέδεε, όμως, τις γραμμές και βοηθούσε την ομάδα να παίξει το ποδόσφαιρο. Να χτίσει το παιχνίδι από πίσω. Δεν περίμενα ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα».

Μετά το… αγροτικό στην Κύπρο, ο Κόρμπεραν έψαξε για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Δέχθηκε πρόταση εργασίας από ομάδα που ήταν στην πρώτη κατηγορία της Ελβετίας, αλλά ο ίδιος ήθελε να δουλέψει στην Αγγλία. Στην πιο αναπτυγμένη ποδοσφαιρικά χώρα της Ευρώπης.

Η Λιντς και ο Μπιέλσα

Το 2017 τον προσέγγισε η Aspire Academy για να συνεργαστεί μαζί του. Ο Κόρμπεραν είχε μια συνάντηση στο Κατάρ με τον γενικό διευθυντή της Aspire Academy, Ιβάν Μπράβο, ο οποίος του πρότεινε να δουλέψει σε έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Αγγλίας. Την Λιντς. Εκείνη την εποχή, η Aspire είχε μια συμφωνία με τη Λιντς για τη διαχείριση της αθλητικής στρατηγικής του συλλόγου. Αρχικά ο Κόρμπεραν ανέλαβε την Κ-23 του βρετανικού συλλόγου. «Την πρώτη σεζόν δεσμεύτηκα αποκλειστικά στην ομάδα κάτω των 23 ετών, με στόχο να αναπτύξω μια διαφορετική ταυτότητα από αυτή που είχε τα προηγούμενα χρόνια».

Όταν τελείωσε η σεζόν συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Λιντς και του αποκάλυψαν ότι επιθυμία της διοίκησης είναι να αναλάβει την πρώτη ομάδα ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ενώ του πρότειναν να πάει στο Μπουένος Άιρες για να συναντήσει τον πολύπειρο προπονητή. «Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Μαρσέλο Μπιέλσα μας απέδειξε ότι οι ικανότητες μιας ομάδας είναι απεριόριστες. Μας είπε λόγια που αφήνουν το σημάδι τους πάνω σου».

Όταν ο Μπιέλσα ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Λιντς πήρε ως δεξί του χέρι τον Κάρλος Κόρμπεραν, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά τη δεύτερη ομάδα και τις δυνατότητες που είχαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές που ήταν στην Κ-23. «Για μένα, αυτή ήταν η στιγμή κλειδί στην καριέρα μου. Να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με κάποιον με αυτό το επίπεδο φήμης και αυτή την εμπειρία.

Ο ρόλος που είχα σήμαινε ότι μπορούσα να διατηρήσω την επαφή μου με τους κάτω των 23 ετών. Είναι σημαντικό σε έναν σύλλογο να υπάρχει κάποιος με αυτή τη σχέση μεταξύ της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας. Κάνουν το βήμα πιο εύκολο. Μια συνάντηση με τον Μπιέλσα είναι μια εμπειρία που δεν μπορείς να αποκτήσεις πουθενά αλλού. Είναι ηγέτης. Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι να δουλεύεις μαζί του, λέω πάντα: Με τον Μαρσέλο μπορείς μόνο να μάθεις. Αμφισβητεί και αναλύει τα πάντα σε μικροσκοπικό βαθμό, και αυτό σας βοηθάει να εξελίσσεστε. Σαν άνθρωπος, αλλά και σαν προπονητής».

Επόμενο πρότζετ: Χάντερσφιλντ

Το 2020 η Λιντς ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και ο Κόρμπεραν αποφάσισε ότι ήταν η ώρα να αναζητήσει την επόμενη ποδοσφαιρική του στέγη. «Μόλις η Λιντς πέτυχε τον στόχο της ανόδου, ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνω το επόμενο βήμα».

Η Χάντερσφιλντ τον προσέγγισε και μετά από συζητήσεις που είχε με τους ανθρώπους του βρετανικού συλλόγου αποφάσισε να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της ομάδας. Η ομάδα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και χρειαζόταν κάποιον να της δώσει πνοή. Να τη βγάλει από τη στενωπό. «Ήμουν πολύ ειλικρινής με τον Κάρλος. Ο σύλλογος ήταν σε μια μεταβατική φάση. Ξέραμε ότι το έργο του θα ήταν πολύ δύσκολο, γι’ αυτό και είχε την πλήρη υποστήριξή μας», είχε πει ένας από τους παράγοντες της Χάντερσφιλντ.

Ο Κόρμπεραν έμεινε δυο χρόνια στη βρετανική ομάδα. Τη δεύτερη σεζόν παρότι είχε στα χέρια του ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της Championship κατάφερε να βάλει την ομάδα του στα play offs ανόδου και μάλιστα την οδήγησε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Στιβ Κούπερ.

«Θέλω να κάνω τους ανθρώπους μας ευτυχισμένους. Το πιο θετικό για μένα αυτή τη σεζόν είναι ότι οι οπαδοί επέστρεψαν. Την πρώτη μου χρονιά, δεν τους είδαμε. Φέτος άλλαξαν τα πράγματα. Ηταν δίπλα μας. Μας στήριξαν. Γι’ αυτό είμαστε στο ποδόσφαιρο. Για να επηρεάσουμε θετικά τις ζωές των ανθρώπων», είχε πει ο Κάρλος, ο οποίος πάντα παρακολουθεί τα παιχνίδια όρθιος και δίνει συνεχώς εντολή στους παίκτες του να βγουν στην επίθεση. Είναι ένας πολύ ενεργητικός προπονητής.

«Με τους δικούς σου όρους…»

«Μου είχε δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ήθελα να τους ανταποδώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο ποδόσφαιρο, είναι θεμελιώδες να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου σε ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον σύλλογο στον οποίο βρίσκεσαι. Διαφορετικά κινδυνεύεις να εκτιμήσεις αυτό που έχεις μόνο όταν το χάσεις. Όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης, πρέπει να φύγετε με τους δικούς σας όρους. Να μην περιμένετε την απόφαση αυτών που σας προσέλαβαν. Κάθε απόφαση έχει ένα επίπεδο κινδύνου και φόβου. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να αρπάξεις όλα όσα μπορεί να σου διδάξει κάθε ευκαιρία. Το ποδόσφαιρο σε προκαλεί κάθε μέρα», είχε αναφέρει πριν από λίγο διάστημα ο Κόρμπεραν, με τον Ισπανό να κάνει πράξη τα λόγια του.

Ο Ιβηρας τεχνικός, παρότι θα μπορούσε να παραμείνει στη Χάντερσφιλντ, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη βρετανική ομάδα και να ψάχνει μια νέα πρόκληση. «Εχεις μόνο δύο επιλογές. Είτε να κοιτάξεις από την άλλη πλευρά και να εμποδίσεις τη δική σου ανάπτυξη, είτε να είσαι γενναίος, να κοιτάς την αποτυχία στα μάτια και να μάθεις τι έχει να σου πει. Πάντα επέλεγα το δεύτερο, γιατί νομίζω ότι οι δύσκολες στιγμές έχουν να μας δείξουν πολλά περισσότερα. Αλλά για να τα ακούσουμε, πρέπει να απελευθερωθούμε από το εγώ μας και να αμφισβητήσουμε όλα όσα μας έχουν συμβεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ