Φάκελος Ολυμπιακός: Το πρώτο μισό της σεζόν, η κατάρριψη του «μύθου» και το μεγάλο όπλο

Φάκελος Ολυμπιακός: Το πρώτο μισό της σεζόν, η κατάρριψη του «μύθου» και το μεγάλο όπλο

Πώς τα πήγε ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο της Euroleague; Η επίθεση, η άμυνα, τα θετικά, τα αρνητικά και οι... μύθοι που καταρρίπτονται.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με θετικό τρόπο τις υποχρεώσεις του στη Euroleague για το 2023. Οι Ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν της Άλμπα με σκορ 94-67 στο Βερολίνο και έκλεισαν την χρονιά στην όγδοη θέση με ρεκόρ 9-8, παραμένοντας έτσι στη ζώνη του πλέι-ιν.

To πρώτο μισό της σεζόν ήταν δύσκολο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Οι τραυματισμοί ήταν πολλοί και μαζεμένοι. Έτσι το πλάνο του Έλληνα τεχνικού έμεινε πίσω, πηγαίνοντας αναγκαστικά σε λύσεις ανάγκης. Οι Πειραιώτες προχώρησαν στο ενδιάμεσο σε τρεις προσθήκες για να γεμίσουν το ρόστερ τους, κοιτώντας πλέον το μέλλον και το 2024 που θα είναι άκρως απαιτητικό.

Πώς τα πήγε όμως ο Ολυμπιακός σε αυτό το πρώτο μισό στη Euroleague; Είχε όντως κακή επίθεση; Η άμυνά του ήταν όντως η καλύτερη; Πώς τα πήγε στη δημιουργία και ποιοι ήταν οι κορυφαίοι του παίκτες; To10.gr έχει όλες τις απαντήσεις.

Ο… μύθος για την επίθεση και το σήμα κατατεθέν

Μέσα στη σεζόν ο Ολυμπιακός έχει περάσει δύσκολα στο επιθετικό κομμάτι, αυτό είναι δεδομένο. Χαρακτηριστικό πως έμεινε δύο φορές κάτω από τους 60 πόντους. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Όμως η πραγματικότητα απέχει από το να χαρακτηρίσουμε την επίθεση των Ερυθρόλευκων κακή. Αν δούμε τον απλό μέσο όρο, το σύνολο του Μπαρτζώκα είναι τρίτο από το τέλος με 77,4 πόντους.

Αλλά, καμία ομάδα δεν έχει παίξει τα ίδια λεπτά, ούτε έχει τις ίδιες κατοχές (pace). Συνεπώς αν πάρουμε τους πόντους ανά 100 κατοχές (Offensive Rating) όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Εκεί οι Πειραιώτες έχουν 114,8 πόντους, ήτοι το 8ο καλύτερο στη λίγκα. Οκτώ θέσεις πιο πάνω από το αν μέναμε στον συμβατικό μέσο όρο που πραγματικά δεν είναι συγκριτικός. Μάλιστα η ομάδα του Μπαρτζώκα είναι τελευταία σε κατοχές με 66,4 ανά ματς.

Πόντοι υπέρ ανά 100 κατοχές

Ομοίως, αν θέλουμε εξετάσουμε τα ποσοστά τους δεν θα πάρουμε την απλή τιμή των σουτ εντός πεδιάς. Καθώς το FG% βλέπει όλα τα σουτ ως ίδια, κάτι που είναι άδικο αφού τα τρίποντα αξίζουν έναν πόντο παραπάνω. Εδώ έρχεται το eFG% (Effective Field Goal) που ισορροπεί τα πράγματα αφού μετρά 0,5 φορές παραπάνω τα τρίποντα. Με βάση αυτό λοιπόν ο Ολυμπιακός σουτάρει με 54,6%, σε αντίθεση με το απλό FG% που τον δείχνει να σουτάρει με 46,3%.

Τα νούμερα (σκορ) σε σχέση με πέρσι μπορεί να έπεσαν. Όμως ο τρόπος των Ερυθρόλευκων παραμένει ίδιος. Με γνώμονα την κίνηση της μπάλας. Η οποία και φέρνει μπόλικες ασίστ, δηλαδή καλάθια. Σε αυτόν τον τομέα, ο Ολυμπιακός είναι 4ος με 19,8μ.ο. Όμως αν δούμε το ποσοστό των καλαθιών του που προέρχονται από τελική πάσα, βλέπουμε πως φτάνει το 72,4%, που είναι η κορυφαία επίδοση στη λίγκα. Πέρσι το ίδιο ποσοστό ήταν στο 74,9%! Παράλληλα, μοιράζει 29,3 ασίστ ανά 100 κατοχές (2ος).

Ασίστ υπέρ ανά 100 κατοχές

Το μεγάλο όπλο, ο προσεκτικός Ολυμπιακός και τα ριμπάουντ

Αδιαμφισβήτητα ο Ολυμπιακός είναι μια αμυντικογενής ομάδα. Και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Με βάση τον απλό μέσο όρο είναι η καλύτερη ομάδα, δεχόμενη 73,9 πόντους. Με βάση όμως τις 100 κατοχές (Defensive Rating) είναι και πάλι ψηλά (3ος) με 110,2 πόντους. Παράλληλα το eFG% των αντιπάλων του είναι αρκετά χαμηλό 52,9%, όντας το 6ο καλύτερο.

Πόντοι κατά ανά 100 κατοχές

Άλλο ένα δυνατό σημείο των Πειραιωτών είναι ότι προσέχουν την μπάλα. Με τον απλό μέσο όρο είναι 4οι με μόλις 11,7 λάθη ανά ματς. Παράλληλα, το ποσοστό των επιθέσεων που καταλήγουν σε χέρια αντιπάλου είναι το 6ο καλύτερο αφού ανέρχεται στο 17,3%.

Κομβικό ρόλο στο μπάσκετ παίζουν και τα ριμπάουντ, αφού εξασφαλίζουν τις κατοχές της κάθε ομάδας. Εκεί ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλό σημείο. Σημαντικό, τα ριμπάουντ επίσης δεν πρέπει να μετρούνται σε απλό μέσο όρο. Αφού κάθε παιχνίδι έχει εντελώς διαφορετικές κατοχές και σουτ. Συνεπώς και εκεί έρχονται τα ποσοστά για να μας… σώσουν.

Με τον απλό μέσο όρο οι Ερυθρόλευκοι κατεβάζουν 22,7 αμυντικά ριμπάουντ, δηλαδή είναι 14οι. Όμως πιο πάνω αναφέραμε ότι είναι η ομάδα με τις λιγότερες κατοχές. Που σημαίνει πως ρίχνει και τους αντιπάλους της. Άρα λιγότερα σουτ και λιγότερα διαθέσιμα ριμπάουντ. Το ποσοστό λοιπόν των παικτών του Μπαρτζώκα είναι στο πολύ καλό 70,1% (6ο καλύτερο). Όσον αφορά τα επιθετικά, μαζεύουν 10 κατά μέσο όρο (12οι), όμως στην πραγματικότητα «καθαρίζουν» το 30,9% (7οι) των διαθέσιμων.

Οι κορυφαίοι του πρώτου μισού

Η βασική πεντάδα του Ολυμπιακού κάνει τη διαφορά. Αυτοί είναι οι πέντε κορυφαίοι μέχρι στιγμής και οι πιο σταθεροί. Έχοντας φυσικά και τις βοήθειες των υπολοίπων ανάλογα και με το παιχνίδι που είχαν βρεθεί σε καλή μέρα.

Τόμας Γουόκαπ: Ο Αμερικανός αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ακόμα κι αν δεν έχει παίξει όπως θα μπορούσε. Αγωνίζεται σχεδόν… σερί από πέρσι και παρόλα αυτά είναι αξιοπρεπέστατος. Εκτελεστικά έχει πέσει αρκετό βάρος πάνω του. Κάτι που δεν έχει συνηθίσει. Μετρά, 9,7 πόντους, 4,5 ασίστ (προσφέρει 11,3 πόντους), 3,2 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα, σε 28,5 λεπτά.

Αϊζάια Κάνααν: Τι να πει κανείς για τον Κάνααν. Η μεταμόρφωσή του είναι εντυπωσιακή και διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Σουτάροντας εξαιρετικά και βοηθώντας όσο περισσότερο μπορεί στον αμυντικό τομέα. Μετρά, 12,3 πόντους, 1,4 ασίστ και 1,1 ριμπάουντ, σε 24,4 λεπτά. Με το eFG% του να είναι στο εξαιρετικό 67,3%.

Κώστας Παπανικολάου: Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια. Αυτά που κάνει ο Παπανικολάου δεν φαίνονται σε καμία στατιστική. Επιθετικά δεν του έχει βγει μέχρι τώρα η σεζόν, όμως αμυντικά είναι κυριολεκτικά παντού. Μετρά, 6,8 πόντους, 4,1 ριμπάουντ, 3,1 ασίστ και 1,1 κλέψιμο, σε 27,5 λεπτά συμμετοχής.

Άλεκ Πίτερς: Όταν έφυγε ο Σάσα Βεζένκοφ πολλοί φοβήθηκαν, και λογικό. Ο Αμερικανός όμως έχει βροντοφωνάξει παρών. Όντας σταθερά ο κορυφαίος παίκτης του Μπαρτζώκα. Μετρά, 15,4 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ σε 28,5 λεπτά. Σουτάρει εκπληκτικά, με το eFG% του να είναι στο 68,3%.

Μουστάφα Φαλ: Ο Γάλλος ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό στην αρχή της σεζόν και ήταν σε ρηχά νερά. Όμως πλέον έχει είναι σε τρομερή κατάσταση και διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Κάνοντας εντυπωσιακή δουλειά. Μετρά, 7,4 πόντους, 4,9 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 1,4 μπλοκ σε 23,5 λεπτά. Όλα αυτά με το εντυπωσιακό 75,7% στο δίποντο σε 4,1 προσπάθειες.

Τα συνολικά στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού

*Με στατιστικά από το 3stepsbasket.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ