Πονίτκα: Ο ελβετικός σουγιάς του Ράντονιτς είναι από την Πολωνία (vids)

Πονίτκα: Ο ελβετικός σουγιάς του Ράντονιτς είναι από την Πολωνία (vids)

Ο Παναθηναϊκός έκανε δικό του τον Ματέους Πονίτκα όπως σας είχε αποκαλύψει to10. Η καριέρα του, ο τσακωμός, το μπαμ στο Eurobasket αλλά και τα χαρακτηριστικά του.

Ο Παναθηναϊκός ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του Πολωνού γκαρντ Ματέους Πονίτκα σε μια κίνηση που είχε αποκαλύψει από τις 18/9 το 10.gr.

Ο Πονίτκα τις τελευταίες μέρες κέρδιζε με την παρουσία του στο φετινό Eurobasket ολοένα και περισσότερους πόντους και εκεί που αποτελούσε εναλλακτική περίπτωση του Μπέικον, που ήταν ο Νο.1 στόχος του Ντέγιαν Ράντονιτς και του Αργύρη Πεδουλάκη, μετά το ιστορικό triple double του κόντρα στη Σλοβενία του Ντόντσιτς στα προημιτελικά ανέβηκε στην κορυφή της λίστας.

Διαβάστε επίσης: Το ξέρετε ότι την άλλη Κυριακή έχει ντέρμπι «αιωνίων»;

Η περίπτωση του επιπλέον ήταν αρκετά… βατή για το Τριφύλλι αφού ο Πονίτκα αγωνιζόταν τους τελευταίους μήνες στην Ρέτζιο Εμίλια, με την οποία πριν λίγο καιρό συμφώνησε σε νέο συμβόλαιο τριών μηνών, αφού αποχώρησε από τη Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Έτσι ο Μαυροβούνιος τεχνικός δεν το σκέφτηκε λεπτό και εισηγήθηκε την απόκτηση του κλείνοντας την τρύπα που υπήρχε στη θέση «3» με έναν παίκτη «ελβετικό σουγιά». Αγωνίζεται επίσης τόσο στο «2» αλλά και σε υψηλά σχήματα, όπως είδαμε αρκετές φορές στην Πολωνία στην θέση «1».

Συνεπώς έχει ευχέρεια στο να οργανώσει το παιχνίδι και να λύσει τα χέρια των Ουόλτερς και Πάρις Λι ενώ θα βοηθήσει και τον Μάριους Γκριγκόνις να αγωνίζεται στην αγαπημένη του θέση που είναι αυτή του shooting guard.

Η καριέρα του και η Ζενίτ!

Ο Πονίτκα ξεκίνησε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα ως επαγγελματίας στα 19 του χρόνια όταν αγωνιζόταν για το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Εκεί στην δεύτερη κατηγορία της Πολωνίας έκανε πολύ καλές εμφανίσεις με τον ίδιο να επιδιώκει το ΝΒΑ μέσω τουρνουά νέων στις ΗΠΑ που πηγαίνει αρκετά καλά αλλά οι σκάουτερς των ομάδων δεν τον πιστεύουν.

Το 2012 κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και υπογράφει στην πρωταθλήτρια τότε Πρόκομ. Εκεί αγωνίζεται για μια σεζόν στο πολωνικό πρωτάθλημα και στην Euroleague αλλά τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας τον οδηγούν στην έξοδο.

Δεν άργησε να βρει όμως ομάδα και κινήθηκε δυτικότερα για χάρη της Οστάνδης. Την πρώτη του χρονιά κατακτά το πρωτάθλημα Βελγίου αλλά και εκεί οι κακές οικονομικά συνθήκες την δεύτερη χρονιά τον φέρνουν πάλι στην έξοδο.

Όμως στο Πολωνικό μπάσκετ είχε πολύ καλό όνομα και η τότε πρωταθλήτρια Ζιελόνα Γκόρα έρχεται σε συμφωνία μαζί του ώστε να ηγηθεί στο Eurocup. O Πονίτκα τα καταφέρνει περίφημα και αναδεικνύεται Rising Star of The Year στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.

Παράλληλα είναι πλέον στο ρόστερ της εθνικής του ομάδας που δείχνει πως αυτός στα επόμενα χρόνια θα είναι ο ηγέτης της αλλά το ρόστερ ήταν αδύναμο και οι Πολωνοί απλά έμεναν εκτός των νοκ άουτ γύρων.

Η συνέχεια είχε Τουρκία και Καρσίγιακα το 2016, Λοκομοτίβ Κουμπάν το 2018 και το 2019 η Ζενίτ του δίνει την ευκαιρία να λάμψει.

Δείχνοντας πως έιναι πιο ώριμος από ποτέ ο Πονίτκα κερδίζει τον Τσάβι Πασκουάλ που εισηγείται να μην αποκτηθεί Αμερικανός στην θέση του.

Όμως λόγω του πολέμου τον Φεβρουάριο αποχωρεί και κλείνει τη σεζόν στη Ρέτζιο Εμίλια χωρίς μεγάλη επιτυχία

Το μπάμ που ξεκίνησε με… τσακώμό!

Στο Eurobasket που μόλις ολοκληρώθηκε έγινε και το «μπαμ» του 29χρονου αφού κατέγραψε μέσους όρους παίκτη πρωτοκλασάτου σε κάθε ομάδα με 13.5 πόντους μέσο όρο με 5.3 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ δείχνοντας ότι δεν θέλει πλέον να είναι απλός ρολίστας της Εuroleague όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ίδιος από δηλώσεις του περίμενε πως και πως την διοργάνωση ώστε να δείξει τι αξίζει. Ειδικά μετά το τέλος του προημιτελικού με τη Σλοβενία έστειλε μήνυμα σε όλους όσους δεν τον πίστεψαν.

«Αυτός είμαι. Τα κάνω όλα σωστά αλλά κανείς δεν μου έδωσε μια πραγματική ευκαιρία. Άρα θα την πάρω μόνος μου!».

Όμως ο Πονίτκα στην αρχή του Eurobasket είχε μπει στο μάτι λόγω του βέτο που άσκησε στον προπονητή του να μην καλέσει τον αδελφό του Μαρσέλ. Τα δύο αδέλφια δεν μιλάνε εδώ και χρόνια με τον Μαρσέλ να έχει εγκαταλείψει την οικογένεια του εδώ και 7 χρόνια περίπου.

Τα θετικά και τα αρνητικά του!

Διακρίνεται όπως είδαμε για την πολύ πιεστική άμυνα, την τακτική του προσήλωση και την επιθετικότητα του στα ριμπάουντ, πράγμα που μπορεί να δώσει πόντους στον Παναθηναϊκό αφού ξέρει πολύ καλά πως να διεκδικήσει ένα επιθετικό ριμπάουντ.

Ταυτόχρονα έχει και αδυναμίες όπως η μη- σταθερότητά του έξω από τα 6,75 αλλά ο Ράντονιτς μέσω των Άντριους, Γκριγκόνις και Ντέρικ Ουίλιαμς θεωρεί πως μπορεί αυτή η αδυναμία να μην φανεί στο παρκέ.

Αυτά όλα στο τέλος θα τα δούμε στους αγώνες των Πρασίνων σε Basket League και Euroleague, αλλά η προσθήκη του Πονίτκα είναι αυτή τη στιγμή η πιο σωστή ώστε να κλείσει το ρόστερ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ