Ιδού το πρωτοφανές σκάνδαλο Μπαλτάκου: Σε μια κόλλα χαρτί τύλιξε η Διονυσία Μπιτζούνη τον πρόεδρο της ΕΠΟ

Ιδού το πρωτοφανές σκάνδαλο Μπαλτάκου: Σε μια κόλλα χαρτί τύλιξε η Διονυσία Μπιτζούνη τον πρόεδρο της ΕΠΟ

Η πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης Διακυβέρνησης και Ελέγχου, με επιστολή της στην Εκτελεστική Επιτροπή εξηγεί τη μεθόδευση, την παρανομία αλλά και την ακυρότητα της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την αποζημίωση 96.000 ευρώ ετησίως προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Την επιβεβαίωση (αλλά και το ξεσκέπασμα) ενός πραγματικού σκανδάλου υπογράφει με επιστολή της προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η Διονυσία Μπιτζούνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης Διακυβέρνησης και Ελέγχου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εξηγεί λεπτομερώς σε αυτή γιατί η πρωτοφανής και μεθοδευμένη (όπως η ίδια αναφέρει) απόφαση της «ετήσιας αποζημίωσης» -με αναδρομική ισχύ από την 1.7.2022- του Τάκη Μπαλτάκου αντί 96.000 ευρώ ετησίως δεν είναι μόνο άκυρη αλλά και ξεκάθαρα παράνομη.

Μια υπόθεση που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας και όχι μόνο. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά μερικά 24ωρα από ένα εξώδικο προς την Εκτελεστική Επιτροπή για το ίδιο θέμα. Αυτή της ΠΑΕ Ολυμπιακός που καθιστά σαφές πως αν η Επιτροπή εγκρίνει αυτή την απόφαση θα διαπράξει το αδίκημα της απιστίας: «Σας καλούμε να απόσχετε από οποιαδήποτε απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση οι εν λόγω αποφάσεις θα πάσχουν ακυρότητας και οι πράξεις θα είναι ποινικά κολάσιμες. Σας γνωρίζουμε δε ότι θα επιδιώξουμε για τις μεν αφενός την ακύρωσή τους για τις δε την κατά νόμο τιμωρία τους» ανέφεραν ρητά οι Ερυθρόλευκοι που προφανώς δεν έχουν σκοπό να επιτρέψουν στον πρόεδρο της ΕΠΟ να κάνει… χρυσές δουλειές από μια θέση που η αποζημίωση της απαγορεύεται σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ο «μπόμπερ» Μίχαϊλιουκ που βάζει φωτιά στα καλάθια και ο «εγκέφαλος» Νέτο – Ο Μπαρτζώκας αποφασίζει…

Τι προβλέπει ο νόμος; Ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, άρα και ο πρόεδρος, επιτρέπεται, να λαμβάνουν αποζημίωση όταν μετακινούνται εκτός έδρας, για τα οδοιπορικά, την κίνηση, τη διαμονή και τη σίτιση. Και ο Τάκης Μπαλτάκος το γνώριζε αφενός πριν βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, αφετέρου όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Νοεμβρίου 2022 όταν είχε ήδη ανοίξει μια σχετική συζήτηση (περί μισθού) που σύντομα αποδείχθηκε ανέφικτη και παράνομη. «Αυτά λέει ο νόμος. Αυτή λοιπόν θέλω να είναι η αποζημίωσή μου» είπε τότε δίνοντας την εντύπωση πως θέλει να παραμείνει εναρμονισμένος με το αυτονόητο. Στην Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου όμως μέσω της πρότασης του προέδρου της Ένωσης Χαλκιδικής, Σταύρο Σαρηγιαννίδη το θέμα της μισθοδοσίας του (8.000 τον μήνα με τον χαρακτήρα «αποζημίωσης» προκειμένου να… υπερπηδήσει το εμπόδιο της διατύπωσης που οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο) επανήλθε και πέρασε με σχετική πλειοψηφία.

Δεν ήταν όμως μοναχά θέμα… διατύπωσης. Προκύπτουν σωρεία παραβάσεων σε αυτή την ιστορία. Πριν από όλα η αποζημίωση Μπαλτάκου δεν ήταν στην «ημερήσια διάταξη» της συνέλευσης, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά (μέσω της… πρότασης) άρα δεν θα έπρεπε να συζητηθεί καν μιας και για να προστεθεί οποιοδήποτε θέμα σε αυτή θα έπρεπε να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 45 ημέρες νωρίτερα. «Η Γενική Συνέλευση δεν θα λαμβάνει απόφαση για οποιοδήποτε θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη» αναφέρει ρητά το Καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Δεύτερον στην «ημερήσια διάταξη» υπήρχε θέμα για την αποζημίωση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής το οποίο μάλιστα δεν πέρασε από τη πλειοψηφία και αποσύρθηκε. Από τη στιγμή όμως που και ο ίδιος είναι μέλος της και η δική του «αποζημίωση» είναι αυτομάτως για έναν ακόμη λόγο παράνομη. Ο Μπαλτάκος όμως δεν τοποθέτησε την δική του υπόθεση στο συγκεκριμένο εγκεκριμένο προς συζήτηση θέμα, έπειτα από την εισήγηση του . Και ο λόγος μοιάζει προφανής.

Και είναι και άλλα. Από τον περασμένο Οκτώβρη, μιας και ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε παρουσιάσει αξιώσεις μισθοδοσίας του, είχε συσταθεί 5μελής Ειδική Επιτροπή για να εξετάσει το θέμα (το οποίο… τράκαρε μετωπικά και με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας αλλά και με τον Νόμο): Ο ίδιος ο Μπαλτάκος όμως μέσα στη γενική κατακραυγή λίγες ημέρες μετά απέσυρε το αίτημα του, άρα και η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την έρευνα της αναφορικά με το αν θα μπορούσε να είναι νόμιμη η αξίωση του. Για τον λόγο αυτό άλλωστε (της απόσυρσης) δεν συζητήθηκε το θέμα του στην Γενική Συνέλευση του Νοέμβρη. Από τη στιγμή που το θέμα του επανήλθε δια της πλαγίας οδού (μέσω πρόταση προέδρου Ένωσης, επαναλαμβάνουμε) το αυτονόητο θα ήταν η συγκεκριμένη Επιτροπή να επανεξετάσει το αίτημα και όταν καταλήξει στο συμπέρασμα της να το παραθέσει σε κάποια Επόμενη Συνέλευση.

Κερασάκι στην τούρτα; Η μεθόδευση πριν από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με την περίφημη «ολιστική μελέτη» των UEFA/FIFA που η νυν διοίκηση της ΕΠΟ έχει μετατρέψει σε… χαλάκι της πόρτας, σε κάθε Συνέλευση (πολλώ δε μάλλον την απολογιστική της χρονιάς που διεξάγεται στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου) θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή της Επιτροπής Ελέγχου Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης. Ο προεδρεύον όμως Τάκης Μπαλτάκος προκειμένου προφανώς να μην βρεθεί απέναντι στο αυτονόητο, στην επισήμανση δηλαδή από την Διονυσία Μπιτζούνη πως δεν προβλέπεται η αποζημίωση που αξίωνε, με τρόπο πραξικοπηματικό απαγόρευσε στην άλλοτε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου να πάρει τον λόγο με μια αδιανόητη μεθόδευση. Τοποθέτησε τελευταίο το θέμα των 96.000 ευρώ στην κουβέντα, και όταν ήρθε η ώρα για την συζήτηση του απαγόρευσε στην Διονυσία Μπιτζούνη να τοποθετηθεί με πρόσχημα πως η έκθεση της δεν είχε κοινοποιηθεί στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Απαραίτητη σημείωση: Όλα αυτά παρουσία εκπροσώπων των UEFA/FIFA που προφανώς θα έμειναν άναυδοι βλέποντας τον Τάκη Μπαλτάκο να ισοπεδώνει το καταστατικό και τους νόμους για τα… 96.000 ευρώ. Των εκπροσώπων των Συνομοσπονδιών που συνέταξαν την «Ολιστική Μελέτη» και στην οποία οι ίδιοι προέβλεψαν την δημιουργία και λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης.

Αναφέρεται αναλυτικά σε όλα αυτά η Διονυσία Μπιτζούνη στην επιστολή της προς την Εκτελεστική Επιτροπή. Για την «φίμωση» της αλλά και για την σωρεία παραβάσεων σε αυτή την ιστορία. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας ότι με αυτόν τον τρόπο φέρνει και προ των ευθυνών της την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία δεδομένα θα πρέπει να καταψηφίσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ