Ένας γύρος Super League: Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι…

Ένας γύρος Super League: Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι…

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τις πρώτες 13 αγωνιστικές.

Μια σεζόν που κανείς δεν περίμενε πως στις πρώτες 13 στροφές της θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση. Με τον… μόνιμο πρωταθλητή 12 ολόκληρους βαθμούς μακριά από την κορυφή σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο θέση και με τον «αιώνιο» αντίπαλό του σε μια θέση που είχε ξεχάσει εδώ και 12 χρόνια!

Η «πράσινη» κορυφή και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεται σε αυτή καταγράφοντας 12 νίκες και μια ισοπαλία στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος είναι αναμφίβολα το σημείο αναφοράς του πρωταθλήματος.

Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη εβδομάδα του Φώτη Ιωαννίδη (vids)

Ένα πρωτάθλημα στο οποίο όχι απλά συμμετέχει ξανά η ΑΕΚ, μετά τα τελευταία απογοητευτικά χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2018, αλλά δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι τέλους παρά το -8 από την κορυφή που έχει διαμορφωθεί έως τώρα.

Μια ΑΕΚ που έδειξε και στο Φάληρο πως είναι ικανή για το καλύτερο έχοντας ξανά ομάδα με αρχή και τέλος, πλάνο και όραμα για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει με την δυναμική του νέου της γηπέδου να έρχεται και να «δένει».

Ένας πρώτος γύρος που κλείνει απόψε με τα δύο τελευταία του ματς (6μμ Αστέρας – Ιωνικός, 7.30μμ ΟΦΗ-Λεβαδειακός) διαμορφώνοντας νέα δεδομένα από αυτά που ξέραμε όταν γινόταν η σέντρα για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν.

Το μεγάλο φαβορί

Όταν μετράς 12 νίκες σε 13 αγωνιστικές παραμένοντας αήττητος τότε δεν γίνεται να μην είσαι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός που εδώ και χρόνια είχε… αποσυρθεί από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, έχει επιστρέψει δυναμικά και δείχνει ικανός για να γράψει φέτος ιστορία. Με τον Γιοβάνοβιτς που πέρσι τον «έφτιαξε» και τον οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου να καρπώνεται την δημιουργία μιας «σκληρής» ομάδας που ξέρει να κερδίζει έχοντας ως βάση την άμυνα της.

Ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο δέχθηκε μόλις 4 γκολ και πέτυχε 24! Έχει την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση, έχει νικήσει στην Τούμπα και το Βικελίδης, την ΑΕΚ στη Λεωφόρο ενώ γλίτωσε στην… παράταση από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι των «αιωνίων» με το 1-1.

Η ΑΕΚ που ομόρφυνε

Αν δεν υπήρχε η εντυπωσιακή παρουσία του Παναθηναϊκού το πιθανότερο είναι τώρα να μιλάγαμε πρωτίστως για την ΑΕΚ. Με την πορεία που έχει κάνει στον πρώτο γύρο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πρώτη αν στο «κάδρο» δεν υπήρχαν οι απίθανες «πράσινες» επιδόσεις. Η ΑΕΚ ομόρφυνε ξανά, βρήκε ταυτότητα με τον Αλμέιδα και τις μεταγραφές που έχουν δώσει ήδη στην ομάδα σπουδαία πράγματα και παρότι είναι στο -8 από την κορυφή κανείς δεν μπορεί να μην την υπολογίζει στην «κούρσα» του τίτλου.

Η εικόνα της στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήρθε να επιβεβαιώσει πως και καλό ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει και ικανή να σπάσει… ταμπού είναι. Το γήπεδο της συνάμα της δίνει άλλη δυναμική σε μια σεζόν που έτσι και αλλιώς για την ΑΕΚ είναι ιστορική. Και επειδή τα νούμερα πολλές φορές μας δείχνουν την εικόνα η ΑΕΚ με 23 γκολ υπέρ και 5 κατά διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση και άμυνα, ένα γκολ και στις δύο κατηγορίες πίσω από τον ΠΑΟ.

Η πρωτόγνωρη κατάσταση για Ολυμπιακό και η αντίδραση…

Ποιος θα πίστευε το καλοκαίρι ότι μετά από 13 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν 12 ολόκληρους βαθμούς από την κορυφή, ούτε καν στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος; Και όμως ο μόνιμος πρωταθλητής βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση των τελευταίων 10ετιών. Ακόμη και τα 4 πρωταθλήματα που έχει χάσει από το 1997 έως τώρα ποτέ δεν είχε βρεθεί τόσο γρήγορα σε τόσο δυσμενή θέση. Ο Ολυμπιακός των πολλών προβλημάτων που μέσα σε όλα έχει και την απίστευτη γκίνια που δεν τον αφήνει να πάρει πράγματα που τις περισσότερες φορές δικαιούται.

Ο Ολυμπιακός που συν τοις άλλοις έχει δει και τις αποφάσεις των διαιτητών να τον επηρεάζουν. Όπως και να έχει όμως πληρώνει κυρίως τα δικά του λάθη, ακόμη και όταν είναι καλύτερος από τον αντίπαλο ξέροντας ότι χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω από υπέρβαση για να πάρει και τον φετινό τίτλο.

Τα πλέι οφ προφανώς και του επιτρέπουν να ελπίζει, πόσο δε μάλιστα το γεγονός ότι στο τελευταίο διάστημα έχει ξανά βρει τα πατήματά του με τον Μίτσελ να τον «στρώνει» και να τον παρουσιάζει ξανά ως κανονική ομάδα. Ο Ολυμπιακός που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πάρει το ντέρμπι της Λεωφόρου όπου ήταν καλύτερος, ακόμη και το χθεσινό που στο μεγαλύτερο διάστημα του δεν ήταν καλύτερος.

Ο ΠΑΟΚ που συμβιβάζεται και ο Άρης που ψάχνεται

Σε μια ειδική σεζόν ο ΠΑΟΚ δείχνει να συμβιβάζεται με τα νέα δεδομένα που τον… γυρνάνε στην προ Σαββίδη εποχή. Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ ψάχνεται να βρει την νέα του ταυτότητα έχοντας πάντως κάνει το καλύτερο δυνατό φίνις με τις 3 σερί ήττες και έχοντας να επιδείξει στον πρώτο γύρο ως επίτευγμα το ανέλπιστο διπλό στο Καραϊσκάκη. Ο ΠΑΟΚ που όντας στην τρίτη θέση μαζί με τον Ολυμπιακό έχει αφήσει στην άκρη τα περί πρωταθλήματος και κοιτάζει σύμφωνα με όσα λένε και οι άνθρωποι του να «χτίσει» για την επόμενη χρονιά.

Ο συμπολίτης του Άρης την ίδια ώρα «ψάχνεται» να βρει ρυθμό και ισορροπία με τον Άλαν Πάρντιου να προσπαθεί να τον φτιάξει όσο πιο γρήγορα γίνεται στα δικά του «θέλω». Δύσκολη αποστολή για μια ομάδα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ καλύτερα από ότι είναι στο φινάλε του πρώτου γύρου με τους 21 βαθμούς στην 6η θέση. Οι δύο σερί νίκες πάντως με τα 9 γκολ σε Λαμία και ΠΑΣ αποτελούν για τον Άρη μια καλή βάση για μια νέα αρχή.

Ο Παναιτωλικός και η «μάχη» για την επιβίωση

Αν κάποια ομάδα από αυτές της δεύτερης «ταχύτητας» ξεχώρισε στον πρώτο γύρο τότε αυτός είναι ο Παναιτωλικός. Η ομάδα του Αγρινίου που βρίσκεται στην 7η θέση με 16 βαθμούς κατάφερε και καλό ποδόσφαιρο να παίξει και καλά αποτελέσματα να πάρει, ειδικά με τις ομάδες που είναι πάνω-κάτω στη δυναμική της. Δεν μπόρεσε πλην του Άρη να «πληγώσει» κάποιον από τους μεγάλους, όμως με τον Καρέλη ως σημείο αναφοράς, είναι αυτή την στιγμή αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

Βελτιωμένος από την άλλη και ο Ατρόμητος που όμως δεν έχει βρει μια σταθερότητα και την δυναμική του παρελθόντος που είχε «τρυπώσει» στο γκρουπ της πρώτης ταχύτητας, την ώρα που ο Αστέρας παρά την προοπτική που είχε, ως τώρα προβληματίζει.

Στις τελευταίες πέντε θέσεις κατά σειρά, Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικός, Λεβαδειακός, ΟΦΗ (οι τρεις τελευταίοι με ματς λιγότερο) αναμένεται να δώσουν και την «μάχη» της επιβίωσης. ΠΑΣ και ΟΦΗ απογοητεύουν αν κρίνουμε με αυτά που μας συνήθισαν τα τελευταία χρόνια, δύσκολα τα πράγματα και για Λαμία, Ιωνικό και Λεβαδειακό που λογικά θα παίξουν μέχρι τέλους για την παραμονή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ