«Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό»

«Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό»

Η υπόθεση Τσιλούλη εξέθεσε περί Ηθικής και Νομιμότητας τους εμπλεκόμενους αναζητώντας μάταια παρεμβάσεις

Κατά τον Γερμανό φιλόσοφο Εμάνουελ Καντ «το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό».

Στην περίπτωση του Τσιλούλη, της ΑΕΚ και της Λαμίας τα πάντα είναι νόμιμα. Ο ελεύθερος τον Ιούνιο παίκτης συμφώνησε για τον Ιούνιο με την ομάδα της αρεσκείας του, η «Ενωση» νομίμως κινήθηκε από την 1η του πρώτου μήνα του νέου χρόνου και η Λαμία απλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Κατά τα λεγόμενα της ΑΕΚ έχει ενημερωθεί για τις επαφές του ποδοσφαιριστή της από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Διαβάστε επίσης: Η δικαίωση του Αλαφούζου, η απόλυση του Βόκολου και η αλλοίωση του πρωταθλήματος

Ως εδώ όλα καλά. Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Όλα νόμιμα στην ελεύθερη αγορά του ποδοσφαίρου.

Η μυστικοπάθεια που ακολούθησε είναι το περίεργο. Σε τι εμπόδιζε Λαμία και ΑΕΚ να ανακοινώσουν τη συμφωνία του παίκτη; Γιατί έπρεπε να βγει ο προπονητή της ομάδα της Φθιώτιδας μετά το ματς να πει ότι ο ποδοσφαιριστής έχει συμφωνήσει με την ΑΕΚ και για αυτό δεν τον έβαλε; Προς τι η όλη καθυστέρηση και συγκάλυψη; Τώρα φταίει ο τεχνικός της Λαμίας που το είπε;

Χωρίς λόγο προκαλείται αναβρασμός και αμφιβολίες. Θα επέμβει κάποιος; Μηδενική αντίδραση. Εξάλλου, δεν το προβλέπει ο… νόμος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα του πρωταθλήματος χαλάει και πάλι. Αλλοιώνεται από τις άστοχες επικοινωνιακές δράσεις τους δημιουργούνται εντυπώσεις που καλό δεν κάνουν σε κανέναν.

Υπάρχει κάτι που δεν βγαίνει στο φως; Αργά ή γρήγορα όλα γίνονται γνωστά. Δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει ειδικά αν το καλύπτει ο νόμος. Ναι, δεν όφειλε κανείς να ανακοινώσει τη συμφωνία. Δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Η χρονική συγκυρία όμως ήταν μια χειροβομβίδα που έσκασε στα χέρια τους. Χωρίς να συνδέονται οι δυο περιπτώσεις του Καρλίτος και του Τσιλούλη συνέθεσαν ένα μείγμα εκρηκτικό. Δικαίωμα της Λαμίας να δηλώσει τον Ισπανό εδώ και μέρες για να εκτίσει την ποινή του στο ματς με την ΑΕΚ. Κανένα πρόβλημα. Δικαίωμα όλων να συμφωνήσει ο Τσιλούλης με την ΑΕΚ (και την κάθε ΑΕΚ αφού είναι επαγγελματίας παίκτης).

Ο συνδυασμός έστω και ακούσια προκάλεσε τις απορίες για αυτό το ματς. Αποδείξεις δεν υπάρχουν. Βέβαια, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια. Η Πομπηία Σύλλα, η δεύτερα γυναίκα του Ιούλιου Καίσαρα, έχει περάσει στην ιστορία για όσα της είχε προσάψει ο Καίσαρας. Δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει την αθωότητά της αφού δεν κατάφερε να φανεί τίμια. Τα κοινά με το σήμερα αρκετά.

Εχει προκύψει και δυσαρέσκεια για τον προπονητής της Λαμίας επειδή αποκάλυψε τη συμφωνία. Προς τι η στοχοποίησή του; Ηταν κακό όλο αυτό που έγινε και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί; Επαιξε τον ρόλο της ίδιας της ΠΑΕ που αποφάσισε να κρύψει το θέμα και μετά χάλασε τη μανέστρα. Θύμα ο ίδιος ο παίκτης που τη μία Κυριακή κάνει πράγματα και θάματα κόντρα στον Παναθηναϊκό και μετά δεν παίζει κόντρα στην πρωτοπόρο ΑΕΚ. Να μην ρωτήσει κανείς τι συνέβη; Χτύπησε, τσακώθηκε, τι έπαθε;

Προφανώς δεν υπήρχε εσωτερική συνεννόηση με τον προπονητή που από την πλευρά του ήθελε να καλυφθεί για την απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί ο παίκτης. Παραμονή του αγώνα προέκυψε η συμφωνία; Κατά τον τεχνικό της Λαμίας ενημερώθηκε λίγες ώρες πριν το ματς ότι ο Ελληνας άσος έχει υπογράψει στην ΑΕΚ. Κατά την «Ενωση» η προφορική συμφωνία υπάρχει από τον Γενάρη. Για τη Λαμία απλά ήταν Σάββατο και δεν φρόντισε να καθαρίσει νωρίτερα την μπουγάδα με μια απλή ανακοίνωση που θα διέλυε τις πολλές αμφιβολίες που την καταπλακώνουν. Εχει κάθε δικαίωμα να μην το κάνει.

Όλα είναι απολύτως νόμιμα. Η μυστικοπάθεια και ο εκνευρισμός που προέκυψε από την πλευρά της δεν δείχνουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση έχει δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό.

Η Λαμία πιθανότατα θα μπει στα πλεϊ οφ. Εκεί προφανώς ο ικανότατος ποδοσφαιριστής δεν θα ξαναπαίξει κόντρα στην ΑΕΚ. Αυτή τη φορά όλα θα είναι γνωστά.

Κατά τον Καντ υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον άνθρωπο «χρηστών ηθών» με τον άνθρωπο «καλόν ηθικώς». Στις πολλές σχετικές αναλύσεις επί του έργου του, ο πρώτος είναι ηθικός μόνο κατά το γράμμα και όχι όπως ο δεύτερος που είναι ηθικός και κατά το πνεύμα.

Είναι δυνατή η αναγωγή του νόμιμου σε ηθικό;

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ