Σάλος με χάπι για διαβητικούς – Γιατί οι γιατροί γράφουν αφειδώς φάρμακό τους

Σάλος με χάπι για διαβητικούς – Γιατί οι γιατροί γράφουν αφειδώς φάρμακό τους

Ελλείψεις σε χάπια για διαβητικούς, τα οποία συνταγογραφούνται και για αδυνάτισμα – SOS από τον ΕΟΦ.

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό με τη χρήση φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε διαβητικούς, για αδυνάτισμα. Όσοι ψάχνουν μια εύκολη και γρήγοροι λύση για να χάσουν βάρος, καταφεύγουν, όπως φαίνεται και από την κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση, σε χάπια για διαβητικούς.

Η υπερκατανάλωση έχει οδηγήσει σε ελλείψεις των φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να οδηγούνται σε απόγνωση και να τα ψάχνουν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Live News, στη «μαύρη αγορά».

Διαβάστε επίσης: Βόλος – Παναθηναϊκός 0-2: Μαντσίνι και τώρα…τελικός (vid)

«Άρχισα να ψάχνω στα φαρμακεία, να το βρούμε δηλαδή στη “μαύρη αγορά” πια, όχι με τη συνταγή, να το αγοράσουμε και όποιος μας δώσει από μια ένεση» περιγράφει μιλώντας στην εκπομπή του MEGΑ, ασθενής με διαβήτη.

«Πόλεμος» φαρμακοποιών – γιατρών

Ελέγχους στους γιατρούς ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του ενώ των κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ΕΟΦ.

«Ζητάμε από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα» αναφέρει ο ΠΦΣ.

Ο ΕΟΦ από την πλευρά του, καλεί τους καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα για την εκτός ένδειξης λήψη του φαρμάκου για αδυνάτισμα, (τάση που εκτός άλλων, οδηγεί σε ελλείψεις του φαρμάκου στην ελληνική αγορά) και κάνει λόγο για παράνομη διαφήμιση του προϊόντος και διακίνηση παραποιημένων Ozempic στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η ζήτηση των φαρμάκων έχει επταπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο»

Είναι τέτοια η ζήτηση του φαρμάκου, που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε το 2022 φτάνοντας τις 362.000.

Στην Ελλάδα, ανάρπαστη έχει γίνει η σεμαγλουτίδη. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ενέσιμο και προορίζεται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 αλλά τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις του αφού φαίνεται να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους.

Ο Χρήστος Ζούπας, παθολόγος και διευθυντής διαβητολογικής κλινικής, μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για το θέμα, λέγοντας πως αυτό είναι το μόνο φάρμακο μέχρι στιγμής που μπορεί να βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα.

«Το συγκεκριμένα φάρμακα είναι πολύ σημαντικά και έχουν ιδιότητες που δεν τα είδαμε σε άλλα διαβητικά φάρμακα. Έγιναν μελέτες που έδειξαν πως τα φάρμακα αυτά είχαν πολύ ευεργετικές ιδιότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που χορηγείται για την παχυσαρκία. Η ζήτηση των φαρμάκων αυτών με σκοπό το αδυνάτισμα έχει επταπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Η απώλεια βάρους του ύψους του 10% το χάνεις σε βάθος χρόνου αλλά και με διατροφή. Και εάν σταματήσει η αγωγή, τότε θα τα ξαναπάρει».

Ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε στο LIVE NEWS πως η ζήτηση έχει επταπλασιαστεί μόλις σε έναν χρόνο.

«Το φάρμακο αυτό δίνεται αφού δοκιμαστούν άλλα φάρμακα στους διαβητικούς. Και ξαφνικά έχουν αυξηθεί οι διαβητικοί. Το πρόβλημα είναι πως είχαμε ασθενείς που έπρεπε να συνεχίσουν την αγωγή τους με αυτό το φάρμακο και δεν μπορούσε να βρεθεί λόγω μεγάλης κατανάλωσής του» εξηγεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ