Εντείνεται το κύμα καύσωνα – «Πιθανά νέα ρεκόρ θερμοκρασιών»

Εντείνεται το κύμα καύσωνα – «Πιθανά νέα ρεκόρ θερμοκρασιών»

Προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Μεσόγειο προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και είναι πιθανό αυτό να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο σε ορισμένα μέρη.

«Οι έντονες καιρικές συνθήκες έχουν μεγάλη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, στα οικοσυστήματα, στη γεωργία, στην ενέργεια και στον εφοδιασμό με νερό. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να περικοπούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο πιο γρήγορα και πιο βαθιά γίνεται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, καθηγητής, Πέτερι Τάαλας.

Διαβάστε επίσης: Η απόφαση του Μαρτίνεθ για Ιμπόρα, Φορτούνη, ο Χουάνγκ και η έκπληξη με τον Καρβάλιο

«Επιπρόσθετα, χρειάζεται να αυξήσουμε τις προσπάθειες να βοηθήσουμε την κοινωνία να προσαρμοστεί σε κάτι που δυστυχώς θα γίνει μία νέα φυσιολογική πραγματικότητα. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός παρέχει προβλέψεις και προειδοποιήσεις για να προστατέψει ζωές», συμπλήρωσε.

«Πιθανή περαιτέρω ενίσχυση τον Αύγουστο»
Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ήδη σημειωθεί για συγκεκριμένους μετεωρολογικούς σταθμούς σε τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου και ενδέχεται να σημειωθούν νέα εθνικά ρεκόρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμά πως μέχρι το 2050 περίπου ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο θερμικού στρες λόγω υψηλών ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι.

Πολλές από τις χώρες της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου έχουν χτυπηθεί από το ακραίο κύμα καύσωνα που ήρθε από τη Βόρεια Αφρική. Οι εβδομαδιαίες θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της Μεσογείου σύμφωνα με το τμήμα Ελέγχου Κλίματος του Οργανισμού.

Οι καθημερινές μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν σε πολλές περιοχές τους 35-40 βαθμούς Κελσίου στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Τουρκία τοπικά θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. 

«Είναι πιθανή μια περαιτέρω ενίσχυση τον Αύγουστο. Επίσης, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος για θερμικό στρες και δασικές πυρκαγιές», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

«Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας»

Ο Μετεωρολογικός σταθμός της Ισπανίας, θερμοκρασίες μεταξύ 42 και 44 βαθμών και προειδοποιεί για τα υψηλότερα επίπεδα κόκκινου Συναγερμού σε κάποια σημεία της ενδοχώρας και στις Βαλεαρίδες νήσους.

Επίσης, προειδοποίηση για κόκκινο συναγερμό έχει εκδώσει και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας για τον ακραίο καύσωνα που θα πλήξει τη νότια Ιταλία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία με θερμοκρασίες επίσης άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Ακόμα κόκκινος συναγερμός υπάρχει και ορισμένες χώρες των Βαλκανίων.

«Η ζέστη προβλέπεται να ενταθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας (19 Ιουλίου) σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε ακόμα ο Οργανισμός.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ