«Αν δεν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, μην έρχεστε σε επαφή» – Υγειονομική βόμβα τα λιμνάζοντα νερά

«Αν δεν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, μην έρχεστε σε επαφή» – Υγειονομική βόμβα τα λιμνάζοντα νερά

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα στάσιμα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις πλημμυρισμένες περιοχές μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τα λιμνάζοντα νερά που έχουν δημιουργηθεί μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους να μην έρχονται σε επαφή με τα λιμνάζοντα νερά καθώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης: Ποιος αμφιβάλλει για τον Στέφαν Γιόβετιτς;

«Δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά» χαρακτήρισε τα νερά που λιμνάζουν στις πλημμυρισμένες περιοχές, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Επικίνδυνα γιατί μπορεί να έχουν χημικά, π.χ. φυτοφάρμακα ή πετρέλαια, και μολυσματικά γιατί μπορεί να υπάρχει επαφή με νερά αποχέτευσης» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο MEGA.

«Αν δεν υπάρχει θέμα να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά» τονίζει, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή το δέρμα μας και το στόμα μας.

Σχετικά με την άσχημη μυρωδιά που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι λογικά λόγω της αποσύνθεσης βιολογικών υλικών».

«Δεν βλέπω άμεσα κίνδυνο εκτός και αν εκλύονται χημικά».

Ο,τιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με αυτά τα νερά, θα πρέπει να απολυμανθεί αλλιώς να πεταχτεί, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Δεν βλέπω εικόνα επιδημίας που να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι εξαιρετικά απίθανο. Κρούσματα γαστρεντερίτιδας αναμένεται να έχουμε» υπογραμμίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Υγειονομική βόμβα τα στάσιμα νερά, εστία μόλυνσης τα νεκρά ζώα»
Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, από τα δίκτυα ομβρίων και αποχέτευσης που έσπασαν από την κακοκαιρία, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας, τονίζει μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Οι κάτοικοι των περιοχών που το νερό έχει κριθεί κατάλληλο πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδημιών, όπως γαστρεντερίτιδας, σαλμονέλας, ηπατίτιδας και δερματικών εξανθημάτων.

Σοβαρότατο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο, οι κάτοικοι πρέπει να καταναλώνουν τυποποιημένο φαγητό.

Επίσης τόνισε ότι θα γίνει αποτέφρωση των νεκρών ζώων που αποτελούν εστία μόλυνσης ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο από τα κουνούπια.

Η κυρία Ψαλτοπούλου εκτός από τους άμεσους κινδύνους παραμονεύουν ακόμα τα προβλήματα που είναι συνέπεια μετατραυματικού στρες και οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα αλλά και ψυχολογικές παθήσεις.

Καταγγελία για μόλυνση διασώστη από το νερό – «Έβγαλε εξανθήματα»
Μία καταγγελία που προκαλεί αίσθηση έκανε στο Action24 κάτοικος της Μαραθέας στην Καρδίτσα, η οποία ανέφερε ότι ο αδερφός του κουμπάρου της μολύνθηκε από το νερό.

Όπως είπε, ο άνθρωπος προσπάθησε από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία χτύπησε την περιοχή τους να βοηθήσει και από τα νερά έχει βγάλει εξανθήματα. «Παίρνει αντιβίωση αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι».

«Είχε κάποια φαγούρα, στην αρχή δεν το γνώριζε και μετά πήγε στον γιατρό και του έδωσε αντιβίωση. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό, αλλά λογικά είναι από τα νερά» είπε η κ. Λίλια.

«Δεν ανοίγουν τις πόρτες για να φύγει το νερό. Στη Μαραθέα είναι στάσιμο το νερό και δεν φεύγει» κατέληξε περιγράφοντας την κατάσταση στο χωριό της Καρδίτσας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τους πολίτες
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες, τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούμε και τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες, όπου υπάρχει ανάγκη.

»Καλύπτονται ήδη ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα και τα λοιπά».

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανίσουν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, η κ. Αγαπηδάκη, προειδοποίησε: «εάν παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχές τους, οι οποίες κατά αναλογία, αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας για να πάρουμε και εμείς αμέσως την πληροφόρηση και διερευνούμε την αιτιολογία των ασθενειών, προκειμένου να ξέρουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενές αίτιο ή άλλο τύπου αίτιο, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ