Έλι Οκόμπο – Ήρθε από το πουθενά για να κάνει τη διαφορά

Έλι Οκόμπο – Ήρθε από το πουθενά για να κάνει τη διαφορά

Ο Έλι Οκόμπο είναι από τους παίκτες που κάνουν ήδη τη διαφορά στη Euroleague, με τον Γάλλο γκαρντ να είναι από τους βασικούς λόγους που η Βιλερμπάν έχει ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν.

Έλι Οκόμπο. Ένα όνομα που στους περισσότερους δεν λέει κάτι καθώς αυτή είναι πρώτη σεζόν που βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης. Ο γκαρντ της Βιλερμπάν είναι από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ έχει ξεκινήσει δυναμικά στη Euroleague, με ρεκόρ 3-1, και με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί έχει τραβήξει τα… φώτα πάνω του.

Ο 23χρονος Γάλλος από το 2018 είχε μετακομίσει στην Αμερική για να κυνηγήσει το όνειρο τού ΝΒΑ και πλέον επέστρεψε στη Γηραιά Ήπειρο ώστε να βοηθήσει τη Βιλερμπάν, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας για έναν χρόνο και το καλοκαίρι λογικά θα δοκιμάσει, εκ νέου, να βρει ένα συμβόλαιο στον μαγικό κόσμο. Μέχρι τότε όμως αναμένεται να μας προσφέρει μερικές εντυπωσιακές «παραστάσεις» στη σκηνή της Euroleague.

Τα πρώτα βήματα και η Ευρώπη

Elie Okobo (Pau) après l'élimination en quarts de finale par Monaco : «La fin d'une histoire» - L'Équipe

Η επαγγελματική καριέρα του Οκόμπο ξεκίνησε το 2015 όταν και σε ηλικία 18 ετών υπέγραψε στη γαλλική Ορτέζ. Την πρώτη του χρονιά την πέρασε κυρίως στο πρωτάθλημα νέων όπου έκανε αρκετά καλά παιχνίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δεύτερή του σεζόν να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο για να δίνει βοήθειες. Παράλληλα πήρε και την πρώτη του «γεύση» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παίζοντας στο FIBA Europe Cup.

Στην τρίτη του σεζόν ήρθε και το… ξεπέταγμα. Ξεκίνησε από την αρχή βασικός στα παιχνίδια της Ορτέζ καταφέρνοντας να γίνει βασικός και αναντικατάστατος. Η ομάδα κατάφερε να τερματίσει στην 8η θέση του πρωταθλήματος, μπαίνοντας στα play-offs της γαλλικής λίγκας όπου αντιμετώπισε την πρωτοπόρο Μονακό. Στο πρώτο παιχνίδι μπορεί να ήρθε η ήττα (99-97), όμως ο Οκόμπο διέλυσε όλα τα… κοντέρ αφού φόρτωσε το καλάθι των Μονεγάσκων με 44 ολόκληρους πόντους.

Η περιπέτεια στην Αμερική

Phoenix Suns assign rookie point guard Elie Okobo to G League - Bright Side Of The Sun

Το καλοκαίρι του 2018 ήρθε η στιγμή του στο draft του ΝΒΑ, όπου επιλέχθηκε στο νούμερο 31 του δεύτερου γύρου από τους Φοίνιξ Σανς. Ο Οκόμπο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο αξίας 6 εκατομμυρίων, με τα δύο τελευταία χρόνια να είναι στο χέρι των «ήλιων» να τον κρατήσουν. Με τον σύλλογο της Αριζόνα να δείχνει πως τον εμπιστεύεται.

Την πρώτη του σεζόν (2018-19) αγωνίστηκε σε 53 αγώνες, εκ των οποίων 16 ως βασικός, καταγράφοντας 5,7 πόντους, 2,4 ασίστ, 1,8 ριμπάουντ, παίζοντας παράλληλα και αρκετά παιχνίδια στην G-League με τους Νόρθερν Αριζόνα.

Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και η δεύτερη χρονιά (2019-20), πατώντας παρκέ για 55 παιχνίδια, 3 ως βασικός, έχοντας 4,8 πόντους, 2,2 ασίστ και 1,7 ριμπάουντ. Έτσι τον Νοέμβριο του 2020 οι Σανς τον άφησαν ελεύθερο, με τον Γάλλο να υπογράφει στους Μπρούκλιν Νετς οι οποίοι τον κράτησαν μόνο για το training camp. Κατάφερε ωστόσο να κερδίσει ένα συμβόλαιο με τους Λονγκ Άιλαντ Νετς στην G-League, μένοντας μέχρι το τέλος της σεζόν.

Επιστροφή στη Γαλλία και η Euroleague

Εικόνα

Ο Οκόμπο έψαξε συμβόλαιο στο ΝΒΑ, όμως δεν βρήκε κάτι που να τον καλύπτει, επιλέγοντας έτσι να επιστρέψει στη χώρα του για λογαριασμό της Βιλερμπάν, υπογράφοντας για έναν χρόνο. Αγωνιστικά η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ του ταιριάζει καθώς ο Γάλλος τεχνικός δίνει ελευθερία στους παίκτες του, κάτι που θα επιτρέψει στον 23χρονο γκαρντ να δείξει όλη τη γκάμα του παιχνιδιού του στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης.

Η Βιλερμπάν έχει ξεκινήσει ιδανικά την πορεία της στη Euroleague, αφού αρχικά έκανε το απόλυτο στα τρία πρώτα ματς κερδίζοντας μάλιστα και την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντολού Έφες, με μεγάλη ανατροπή. Καταγράφοντας την πρώτη της ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, σε ένα παιχνίδι που βγήκε όλη η κούραση στο σύνολο του Τι Τζέι Πάρκερ, αφού είχε αγωνιστεί σε 4 ματς μέσα σε διάστημα 6 ημερών! Με τον Γάλλο τεχνικό να χρησιμοποιεί και μικρό ροτέισον λόγω κάποιων τραυματισμών.

Σε αυτές τις τέσσερις αγωνιστικές, ο Οκόμπο είναι απλά απολαυστικός. Σκοράρει, πασάρει και γενικά αποτελεί τον «στρατηγό» της ομάδας στο παρκέ. Αρχικά κόντρα στη Ζάλγκιρις μέτρησε 23 πόντους, με 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ την επόμενη εβδομάδα με την Άλμπα είχε 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Στη μεγάλη νίκη επί της Έφες, μπορεί να μην σκόραρε πολύ (7 πόντους), όμως έκανε όλα τα υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, μοίρασε 10 ασίστ, κατέβασε 6 ριμπάουντ και έκλεψε 4 φορές την μπάλα σε μια τρομερή all-around εμφάνιση. Απέναντι στη Μακάμπι είχε 23 πόντους, 4 ασίστ και 4 ριμπάουντ, μην μπορώντας όμως να αποτρέψει την ήττα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο Οκόμπο μετρά προς το παρόν 16,5 πόντους, 4,8 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ και 1,5 κλέψιμο, έχοντας ως «Αχίλλειο πτέρνα» τα λάθη (5 κατά μέσο όρο). Παρόλα αυτά έχει δείξει αρχηγικές ικανότητες που αν μη τι άλλο θα βοηθήσουν τη Βιλερμπάν να είναι ανταγωνιστική μέσα στην χρονιά και ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη ολόκληρης της σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ