Παρί Σεν Ζερμέν – Μαρσέιγ: Το ντέρμπι με τα πολλά ονόματα… (vid)

Παρί Σεν Ζερμέν – Μαρσέιγ: Το ντέρμπι με τα πολλά ονόματα… (vid)

Ντέρμπι Βορρά και Νότου, «σύγκρουση» κοινωνικών τάξεων, ντέρμπι μίσους.... είναι μερικοί τίτλοι που θα μπορούσαμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε για να μιλήσουμε για το Παρί Σεν Ζερμέν- Μαρσέιγ!

Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σήμερα Κυριακή (16/10, 21:45) για την 11η αγωνιστική της Ligue 1. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ντέρμπι στο γαλλικό ποδόσφαιρο, με τους Γάλλους να το αποκαλούν «Le Clasique», με την αντιπαλότητα των δύο ομάδων να ξεπερνάει τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Τη μάχη ανάμεσα στις δύο γαλλικές ομάδες θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε και ως «ντέρμπι των πολλών ονομάτων»…

Διαβάστε επίσης: Ο Παναθηναϊκός 7Χ7, άλλος όμως τα καλύτερα στατιστικά – Τι λένε οι αριθμοί για το πρωτάθλημα

«Σύγκρουση» Βορρά και Νότου

Το «Classique» ή αλλιώς το ντέρμπι ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο είναι η σπουδαιότερη αναμέτρηση του γαλλικού ποδοσφαίρου, καθώς κοντράρονται οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, το Παρίσι που βρίσκεται στο Βορρά  και η Μασσαλία που ανήκει στην Νότια Γαλλία.

Η αντιπαλότητα ωστόσο μεταξύ των δύο ομάδων ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά όρια και  φτάνει…να «θίγει» κοινωνικά θέματα.

«Μάχη» με κοινωνικές προεκτάσεις

Το πλούσιο Παρίσι από την μια, η πρωτεύουσα της χώρας,  η πόλη της ανάπτυξης και του πολιτισμού. H εργατική Μασσαλία, η πόλη της εργατικής τάξης…

Παρί και Μαρσέιγ λοιπόν σε ένα ντέρμπι κοινωνικής αντιπαλότητας  δεν παλεύουν μόνο για τους τρείς βαθμούς στον αγώνα αυτό αλλά και για τον κοινωνικό κόσμο, τον οποίο αντιπροσωπεύουν.

Ντέρμπι μίσους

Μια ακύρωση μεταγραφής, κάποιες κατηγορίες και ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες ήταν η αρχή για να γεννηθεί το ντέρμπι μίσους ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Την σεζόν 1988-1989 Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν μονομάχησαν μέχρι τελικής πτώσης για τον τίτλο του πρωταθλητή Γαλλίας. Στις 5 Μαΐου του ’89 οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους Μασσαλούς να χρειάζονταν νίκη για το πρωτάθλημα  και τους Παριζιάνους να αρκούνται και στην ισοπαλία.

Παράλληλα τρεις μήνες νωρίτερα ο πρόεδρος της Παρί, Φρανσίς Μπορελί, είχε ακυρώσει μεταγραφή του Ζαν Τιγκανά, παίκτη της Μπορντό στη Μαρσέιγ.

Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι με το κερασάκι στην τούρτα να το προσθέτει ο πρόεδρος  των «πρωτευουσιάνων» με τις κατηγορίες προς το πρόσωπο  του Μπέρναρντ Τάπι, προέδρου της Μαρσέιγ για στημένους αγώνες.

Για τον καθοριστικό αγώνα  απαγορεύτηκε η είσοδος στους οπαδούς της Παρί στο Βελοντρόμ ενώ ούτε ο Μπορέλι έδωσε το παρών στο γήπεδο των Μασσαλών.

Η Μαρσέιγ θα κερδίσει 1-0 και έτσι χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα στον Ταπί. Ωστόσο, ένα μεγάλο μίσος  είχε ήδη ξεκινήσει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ