Η «Princeton Offense» του Ντέβιντ Μπλατ

Η «Princeton Offense» του Ντέβιντ Μπλατ

Μια πρώτη ματιά στο αγωνιστικό εγχείρημα του νέου Ολυμπιακού, υπό τη... διεύθυνση και την ενορχήστρωση του Ντέιβιντ Μπλατ.

Όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντέιβιντ Μπλατ, το μυαλό όλων μας πήγε ασυναίσθητα στην περίφημη Princeton Offence, την οποία αρέσκεται τόσο πολύ να χρησιμοποιεί. Τα τέσσερα έτη που φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Princeton υπό τον coach Pete Carril – δημιουργός του συγκεκριμένου τρόπου επίθεσης – αποδείχτηκαν καθοριστικά, καθώς τα βιώματα που αποκόμισε εκείνη την χρονική περίοδο έμελε να τον σημαδέψουν σε ολόκληρη την προπονητική του καριέρα. Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της νέας Ευρωλίγκας μας παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μελετήσουμε τις βασικές αρχές της επιθετικής του φιλοσοφίας.

Η Princeton Offence βασίζεται στην συνεχή κίνηση, στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και στο λεπτομερειακό spacing. Το μενού περιέχει κάθε λογής screens, συνεχή κοψίματα προς το καλάθι και φυσικά καλό περιφερειακό σουτ. Στηρίζεται – μεταξύ άλλων – στην ικανότητα του αθλητή που τοποθετείται στο post να διαβάσει την άμυνα, πασάροντας σωστά στον ελεύθερο συμπαίκτη. Η τήρηση των αποστάσεων και η αδιάκοπη ροή ανάμεσα στις διαφορετικές δράσεις αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εκτέλεση της. Στο σημερινό κείμενο θα αναλύσουμε δύο εκδοχές που εκτιμώ ότι θα φορεθούν πολύ στον φετινό Ολυμπιακό.

Ξεκινάμε πάντοτε σε διάταξη 2-2-1.


Low Post Series

Η αρχική δράση είναι κατά μεγάλο ποσοστό κοινή. Ο (1) πασάρει στα πλάγια (3) και έπειτα κόβει στη γωνία της αδύνατης πλευράς. Διακρίνουμε τις εξής παραλλαγές:

1α) Low Post Pass

Ο (3) πασάρει στον (5) με σκοπό να παίξει 1v1στο post. Ταυτόχρονα στήνει ένα screen για τον (4) στην περιοχή του elbow. Αν η άμυνα κολλήσει στο screen παράγεται αυτόματα ελεύθερο μακρινό σουτ (pick n pop) για τον (4). Αν όχι τότε ο (4) μπορεί να κόψει κάθετα προς την ρακέτα (backdoor cut) και να υποδεχτεί την μπάλα από τον (5) για ένα εύκολο lay up. Οι κινήσεις των δύο παικτών πρέπει να είναι πάντα αντίθετες – αν πχ. ο (4) κόψει προς την ρακέτα ο (3) θα ανέβει υποχρεωτικά στο τρίποντο. Η διατήρηση του spacing αποτελεί άλλωστε ένα από τα βασικά ζητούμενα της Princeton Offense.

2α) No Low Post Pass

Έστω ότι η εισαγωγική πάσα στο post δεν είναι διαθέσιμη – η επίθεση πρέπει αναγκαστικά να μετακινηθεί προς την περιφέρεια. Σε πρώτο χρόνο ο (3) θα προσπαθήσει να δώσει την μπάλα χέρι με χέρι (dribble Hand off) στον (4). Αν η άμυνα πιέζει ψηλά και απαγορεύσει έναν τέτοιο ενδεχόμενο, τότε ο διάδρομος προς το καλάθι είναι ξανά άδειος (το ίδιο backdoor cut που αναφέραμε νωρίτερα). Στην περίπτωση που το Hand off εκτελεστεί σωστά, ο (4) θα δεχτεί στην συνέχεια ένα screen από τον (5), μια δράση που είναι γνωστή σε όλου μας ως pick n roll.

Όπως διαπιστώνετε η επίθεση οφείλει να αντιδρά κάθε φορά στις διαφορετικές κινήσεις της άμυνας (read and react), ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ιδανική εκτέλεση. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρατηρήσετε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από την θητεία του Μπλατ στην τουρκική Νταρουσάφακα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ