Κορωνοϊός: Τα αντισώματα του λάμα… μπορούν να μας σώσουν από τον ιό;

Κορωνοϊός: Τα αντισώματα του λάμα… μπορούν να μας σώσουν από τον ιό;

Βέλγοι επιστήμονες μελετούν τα αντισώματά του επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να βάλουν τέλος στον Covid-19

Το λάμα «Winter» ίσως κρύβει ένα σημαντικό όπλο κατά του κορωνοϊού.

Το τετράχρονο θηλαστικό με τα σοκολατί πόδια επέλεξαν ερευνητές στο Βέλγιο, όπου ζει, συμμετέχοντας σε μελέτες για κορωνοϊούς – συμπεριλαμβανομένου του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (Sars) και του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers).

Ανακαλύπτοντας ότι τα αντισώματά του έβαζαν φρένο στις λοιμώξεις αυτές, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα ίδια αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να εξουδετερώσουν τον νέο ιό που προκαλεί η νόσος Covid-19. Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες τους δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση «Cell».

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό στραφεί σε λάμα για έρευνα αντισωμάτων. Την τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει αντισώματά του στην έρευνα για τον ιό HIV και τη γρίπη, βρίσκοντας πολλά υποσχόμενες θεραπείες και για τους δύο ιούς.

Οι άνθρωποι παράγουν μόνο ένα είδος αντισώματος, κατασκευασμένο από δύο τύπους πρωτεϊνικών αλυσίδων -βαριά και ελαφριά- που μαζί σχηματίζουν σχήμα Υ. Τα λάμα, όμως, παράγουν δύο τύπους αντισωμάτων.

Ένα από αυτά τα αντισώματα είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σύσταση με τα ανθρώπινα αντισώματα. Αλλά το άλλο είναι πολύ μικρότερο, περίπου 25% του μεγέθους των ανθρώπινων αντισωμάτων. Το αντίσωμα του λάμα εξακολουθεί να σχηματίζει ένα Υ, αλλά οι βραχίονές του είναι πολύ μικρότεροι επειδή δεν έχει πρωτεΐνες ελαφριάς αλυσίδας. Αυτό το πιο μικρό αντίσωμα μπορεί να φέρει τη λύση έναντι στον κορωνοϊό.

«Μπορεί μάλιστα να συνδεθεί ή να «συγχωνευτεί» με άλλα αντισώματα», όπως δήλωσε ο Μοριακός Βιολόγος Χαβιέρ Σέλενς.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αντίσωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία, για παράδειγμα κάνοντας ένεση σε άτομο που δεν έχει ακόμη προσβληθεί από τον ιό. Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν θα ήταν μόνιμα, αλλά διάρκειας μόνο ενός ή δύο μηνών.

Αλλά θα μπορούσε η θεραπεία να χορηγηθεί και αμέσως μετά τη μόλυνση του ατόμου:

Τα αντισώματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία κάποιου που είναι ήδη άρρωστος προκειμένου να μειωθεί η σοβαρότητα της νόσου.

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Ντάνιελ Ραπ του Πανεπιστημίου του Τέξας, πιστεύει ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω μιας εισπνεόμενης συσκευής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ