Οταν και η UEFA «γονατίζει» μπροστά στον σουλτάνο Ερντογάν

Οταν και η UEFA «γονατίζει» μπροστά στον σουλτάνο Ερντογάν

Η UEFA έκανε τον Πόντιο Πιλάτο στην προκλητική πολιτική προπαγάνδα του Ερντογάν μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους. Και ο σουλτάνος θα το επαναλάβει...

Το φαινόμενο πήρε διαστάσεις. Και είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι αποτέλεσε κεντρική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Ο στρατιωτικός χαιρετισμός της επίθεσης των Τούρκων στη Συρία, αποτελεί την πιο δυνατή εικόνα των ημερών στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι εικόνες με τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τουρκίας να πανηγυρίζουν με αυτόν τον τρόπο, επικροτώντας τις θηριωδίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η προπαγάνδα του Σουλτάνου επηρεάζει έως και 10χρονα παιδιά, που επίσης κάνουν το ίδιο. Αλλά και αθλητές όλων των σπορ, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων, Ιμπραΐμ Τσολάκ.

Το ποδόσφαιρο είναι το επικοινωνιακό ορμητήριο του Ερντογάν. Και δείχνει αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί. Ακόμη και με τον κίνδυνο να υποστούν βαριές τιμωρίες η Εθνική Τουρκίας και οι ομάδες της χώρας. Μπρος στον στόχο της προπαγάνδας, τι είναι μερικά εκατομμύρια ή ακόμη κι ένας… αποκλεισμός;

Ο «Σουλτανος» έριξε το βάρος του στο ποδόσφαιρο. Και δεν το έκανε πρώτη φορά. Με την UEFA να μην έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα χειριστεί το θέμα. Ένα θέμα που συγκρούεται μετωπικά με τους κανόνες του «no politica» προφίλ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η οποία σιχαίνεται και τιμωρεί σκληρά κάθε ενέργεια με πολιτικά μηνύματα στις διοργανώσεις της. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η UEFA συλλαμβάνεται αμήχανη να αντιδράσει ουσιαστικά μπροστά στα γεγονότα, αλλά και ανήσυχη για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Διότι θεωρείται δεδομένο πως το φαινόμενο του στρατιωτικού χαιρετισμού δεν τελείωσε στα παιχνίδια της Εθνικής Τουρκίας με Αλβανία και Γαλλία. Εκεί ξεκίνησε. Και αναμένεται να πάρει διαστάσεις και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των τουρκιών συλλόγων σε Champions League και Europa League.

Η πειθαρχική έρευνα που άνοιξε η UEFA για την εθνική Τουρκίας φαντάζει ως μια υποκριτική κίνηση από πλευράς Ομοσπονδίας. Μια κίνηση για να κερδίσει χρόνο, έως ότου κατασταλάξει στο τι θα κάνει για να μην συνεχιστεί το φαινόμενο. Εως ότου αποφασίσει, όμως, ο Ερντογάν θα έχει πετύχει τον στόχο του. Και όπως φαίνεται, ό,τι ήθελε να κάνει, το κατάφερε. Και εάν χρειαστεί θα το ξανακάνει. Με νέα επίδειξη δύναμης και ακραίας προπαγάνδας. Αδιαφορώντας για τις κυρώσεις και τις απειλές. Που πάντα μένουν τέτοιες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ