Τα αιώνια δεσμά του Λιονέλ Μέσι

Τα αιώνια δεσμά του Λιονέλ Μέσι

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, στην ίδια θέση. Προσπαθώντας να συναντήσει με την Αργεντινή την ίδια την ιστορία.

Κάποιοι λένε πως είναι θέμα υστεροφημίας. Άλλοι πάλι εκτιμούν, πως απλά όσο τον πληγώνει τόσο… τον πορώνει. Όπως και να έχει: Είναι αξιομνημόνευτο πως ο Λιονέλ Μέσι ετοιμάζεται σε λίγη ώρα να μπει σε ένα ακόμη μεγάλο τουρνουά. Με γαλάζιες και λευκές ρίγες. Με τα χρώματα της Αργεντινής.

To πέμπτο Κόπα Αμέρικα της ζωής του, σε μια ιστορία που εξελίσσεται από το 2007. Από το τουρνουά στη Βενεζουέλα που ξεπετάχτηκε ο Ρομπίνιο και έκανε τη μεταγραφή της καριέρας του ο Νέρι Καστίγιο. Λες και διαβάζεις προηγούμενο τεύχος. Ο Λίο τότε ήταν 20, τώρα σε μερικές ημέρες (24/6) κλείνει τα 32. Γενέθλια θα κάνει με το εθνόσημο. Αρκεί μια νύχτα πριν (23/6) κόντρα στο –φιλοξενούμενο- Κατάρ η Αργεντινή να έχει εξασφαλίσει την πρόκριση της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Λογικά θα συμβεί, αρκεί βεβαίως το ταξίδι με Κολομβία (01.00) και Παραγουάη (20.6) να μην κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα, μετρά ήδη τρεις παρουσίες σε τελικό της διοργάνωσης (2007, 2015, 2016) αλλά και ισάριθμες ήττες. Οι δύο τελευταίες στα πέναλτι από την Χιλή του Χόρχε Σαμπάολι. Του προπονητή που πέρσι τέτοια εποχή παρουσίασε την Αργεντινή σε αποσύνθεση στα γήπεδα της Ρωσίας. Πέρασε με θαύμα στα νοκ άουτ, τράκαρε στο «παγοθραυστικό» της υπερηχητικής Γαλλίας.

Από τότε, στον χρόνο που ακολούθησε ξεκίνησε και η… γνωστή κουβέντα. Αν ο Μέσι θα επιστρέψει, αλλά και πως τέλος πάντων οι Γκαούτσος θα καταφέρουν να παρουσιάσουν μια αγωνιστική εκδοχή ικανή να τον πάει επιτέλους ως ένα μεγάλο τρόπαιο. Τη θέση του Σαμπόλι, την κρατά ζεστή ο πρώην βοηθός του Λιονέλ Σκαλόνι. Έχει δίπλα του τον Φαμπιάν Αγιάλα, έχει τον Βάλτερ Σάμουελ, τον Παμπλίτο Αϊμάρ, τον Ντιέγκο Πλασέντε. Υπάρχει μια κατάσταση «συσπείρωσης» που έντυσε στα όπλα ως και τον Σέζαρ Λουίς Μενότι: Τον κύριο καθηγητή που οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου, το 1978!  Ο 80άχρονος «El Flaco», που η Αργεντινή δεν ξεπέρασε ποτέ. Το περίφημο κίνημα του «Μενοτισμού» που έχει επικρίνει δημόσια ουκ ολίγες φορές ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

«Δεν αποδέχτηκα αυτή την θέση για να τους επιβληθώ, θα μάθω από αυτούς και θα μάθουν από εμένα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με το ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε τρεις προπονητές σε μία φάση προκριματικών Μουντιάλ. Δεν είναι δυνατόν όλες οι ηλικιακές κατηγορίες να παίζουν το ίδιο ποδόσφαιρο, δεν είμαστε η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα. Θα έλεγα ότι ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής έχει την τεχνική του Βραζιλιάνου και τον χαρακτήρα του Ουρουγουανού, οπότε είναι κάτι μοναδικό. Είμαι 80 ετών και τα 72 ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Πολλοί λένε ότι προσβεύω το παλιό ποδόσφαιρο, αλλά το νέο είναι σύνθεση του παλιού. Δεν έρχομαι για να πω σε κανέναν πώς πρέπει να παίξει», τόνισε ο Μενότι. Κάποτε οι Βραζιλιάνοι ανέστησαν τον Μάριο Ζαγκάλο, στον δρόμο για την επιστροφή τους στην κορυφή (1994). Τώρα οι Αργεντινοί δείχνουν το ίδιο απελπισμένοι.

Το αποψινό πρώτο ματς, στην Arena Fonte Nova είναι η… μισή διοργάνωση. Για λόγους ευνόητους. Η Αργεντινή είτε θα μπει κανονικά, είτε θα ξεκινήσει το reality. Ο Σκαλόνι πάει με ανοιχτά χαρτιά. Μέσι με Ντι Μαρία και Αγκουέρο στην επίθεση. Πεσέλα (Φιορεντίνα) και Οταμέντι στην καρδιά της άμυνας. Ταγλιαφίκο (Άγιαξ), Παρέδες (Παρί), Λο Σέλσο (Μπέτις) του παρόντος και του μέλλοντος. Μια δόση από πρωτάθλημα Αργεντινής (ο Αρμάνι της Ρίβερ στον άσο, ο Σαράβια στο δεξί άκρο της άμυνας) και μια έκπληξη: Ο Γκίντο Ροντρίγκεζ της Αμέρικα του Μεξικό. Αμυντικό χαφ που μοιάζει μόλις να ανέβηκε στο τρένο. Δεν είναι μικρός. Είναι 25. Αλλά και ο πιο… rookie από όλους.

Ο Μέσι σε Κόπα Αμέρικα μετρά 21 συμμετοχές. Έχει 8 γκολ και 11 ασίστ πιθανότατα στην πιο «οικονομική» version του με το εθνόσημο. Απόψε οι συμμετοχές του συνολικά σκαρφαλώνουν στο 131. O Χαβιέρ Ζανέτι πήγε ως το 143. Ο άλλος Χαβιέ, ο Μασεράνο ως το 147. Ούτε ο ένας πάντως, ούτε ο άλλος κατάφεραν να οδηγήσουν την Αργεντινή σε έναν μεγάλο τίτλο. Ο τελευταίος ήταν το 1993. Το Κόπα Αμέρικα του Εκουαδόρ. Τα δύο γκολ του Μπατιστούτα στον τελικό της 4ης Ιουλίου κόντρα στο Μεξικό. Ο Μπάτιγκολ ήταν 24. Σήμερα το κοντέρ λέει ακριβώς… 50!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ