Μπήκες να «ευχηθείς» και εσύ στον Χρήστο Δώνη;

Μπήκες να «ευχηθείς» και εσύ στον Χρήστο Δώνη;

Η κριτική, ακόμα και η «ισοπέδωση» στον ποδοσφαιριστή Χρήστο Δώνη είναι θεμιτή. Αυτό που δεν δικαιολογείται με τίποτα, είναι οι προσβολές, τα αναθέματα και οι κατάρες στον άνθρωπο Χρήστο Δώνη.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ο Χρήστος Δώνης είχε τα γενέθλια του. Ο υπαρχηγός του Παναθηναϊκού συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής και τα πέρασε με τους δικούς του ανθρώπους, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ομάδα και για τον ίδιο. Ο Δώνης έχει τεθεί στο επίκεντρο της κριτικής και του χρεώνεται ότι παίζει… λόγω βύσματος, μιας και είναι ο γιος του προπονητή, Γιώργου Δώνη.

Ωστόσο, το αντικείμενο του blog δεν αφορά το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό. Δεν θα μας απασχολήσουν οι ποδοσφαιρικές ικανότητες του Χρήστου Δώνη και δεν θα εξετάσουμε εάν αξίζει να φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Άλλο είναι το ζητούμενο: η συμπεριφορά μερίδας ανθρώπων, οι οποίοι ξεχνούν τις βασικές αξίες και ξεφεύγουν από τα όρια.

Είναι θεμιτό ο κάθε οπαδός να έχει άποψη για έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας του. Οι φίλοι του Τριφυλλιού έχουν το δικαίωμα να κριτικάρουν τον Χρήστο Δώνη, να πιστεύουν ότι δεν κάνει, ότι είναι λίγος, ότι δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του Παναθηναϊκού. Ας πιστέψουν και ότι παίζει λόγω του Γιώργου Δώνη, αν έτσι νομίζουν.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μπορούν να απαιτούν ο Χρήστος Δώνης να φύγει από το ρόστερ, να τον καλούν να πάρει μεταγραφή, να πιέζουν την διοίκηση, τον Νταμπίζα ή οποιονδήποτε άλλον να φέρουν έναν πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή. Ακόμα και μια κουβέντα παραπάνω σε ώρα παιχνιδιού ή μιας «καφενειακής» κουβέντας μπορεί να σταθεί, παρότι στον γραπτό λόγο ή σε μία επίσημη συζήτηση δεν θα ήταν ανεκτή.

Γενικότερα, είναι αποδεκτό οτιδήποτε έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Κάθε κριτική, κάθε γνώμη, κάθε αψιμαχία. Αλλά, να βασίζεται στο ποδόσφαιρο και να αφορά τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Δώνη. Αυτό που είναι απαράδεκτο αφορά την προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης.

Είναι τρομερό με πόση ευκολία επισκέπτονταν χρήστες του Ίντερνετ το προφίλ του Χρήστου Δώνη την Τετάρτη και έγραφαν κατάρες και ευχές για ψόφους, θανάτους και αρρώστιες. Στην ανάρτηση της ΠΑΕ στα social media το ίδιο σκηνικό: άνθρωποι να εύχονται να πεθάνει ή να «γ…ι» ένας συνάνθρωπος του, επειδή δεν τον εκτιμούν ως ποδοσφαιριστή…

Δεν στέκει καν η αστεία δικαιολογία ότι πρόκειται για αντίπαλο… Είναι παίκτης της ομάδας που υποστηρίζουν όλοι όσοι έστειλαν τις… ευχές τους. Παναθηναϊκοί να εύχονται σε έναν Παναθηναϊκό να πάει στον άλλο κόσμο. Απίστευτο και όμως αληθινό.

Είναι σημαντικό στη ζωή να έχουμε αξιοπρέπεια και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Αυτό που συμβαίνει με τον Χρήστο Δώνη είναι αδιανόητο και δεν τιμά καθόλου όσους το θεωρούμε φυσιολογικό. Άλλο η κριτική, ακόμα και η… ισοπέδωση για την ποδοσφαιρική οντότητα Χρήστος Δώνης και άλλο αυτή η ασέβεια απέναντι στον άνθρωπο Χρήστο Δώνη.

Διότι ανάμεσα σε όσους καταριούνταν με ευκολία, εντόπιζες χρήστες οι οποίοι έχουν οικογένεια. Αυτό που έγραψαν στον Χρήστο Δώνη, θα ήθελαν κάποιοι άλλοι να το εύχονται στα παιδιά τους;

Πως μπορείς σε μία ανάρτηση να κατακρίνεις όσους δεν σέβονται τα δικαιώματα των ζώων ή να εκφράζεις τη θλίψη σου για το δράμα των προσφύγων και στην επόμενη να γράφεις σε έναν ποδοσφαιριστή «καλό ψόφο»; Πόσο μυαλό χρειάζεται για να συνειδητοποιήσεις την αντίφαση;

Κάποια στιγμή, πρέπει να αναρωτηθούμε: τι είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε. Ας γίνουμε άνθρωποι οι οποίοι ξεχωρίζουμε τα πράγματα και δεν ξεπερνάμε τα όρια. Άνθρωποι οι οποίοι σέβονται τον συνάνθρωπο και δεν πράττουν αυτά που δεν θα ήθελαν να υποστούν. Στο φινάλε, ας το θέσουμε διαφορετικά: αυτές τις παναθηναϊκές αξίες μας δίδαξε ο τεράστιος και αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ