Τούμπα: Τόπος… μαρτυρίου για τον Παναθηναϊκό

Τούμπα: Τόπος… μαρτυρίου για τον Παναθηναϊκό

Κάποτε ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη και ήταν εκείνος το φαβορί. Κάποτε. Διότι τα τελευταία χρόνια η Τούμπα έχει γίνει… τόπος μαρτυρίου για τον Παναθηναϊκό.

Διαχρονικά το στάτους των δύο συλλόγων απέχει πολύ. Ο μεν Παναθηναϊκός μια ομάδα με 20 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ. Βάσει αριθμών, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας. Ο δε ΠΑΟΚ μια ομάδα με τρία πρωταθλήματα, εφτά Κύπελλα. Βάσει τίτλων, η τέταρτη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας.

Διαχρονικά, κάθε… άνοδος του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη είχε εκείνον ως φαβορί. Είτε έχανε, είτε κέρδιζε ένα παιχνίδι, όταν ανέβαινε στην Τούμπα περισσότερο κρινόταν ένα αποτέλεσμα από τη δική του απόδοση. Εκείνος κρατούσε τον… ρυθμό.

Κάποτε οι «πράσινοι» ήταν μια ποδοσφαιρική δύναμη που την υπολόγιζε όλη η χώρα. Ένας διεκδικητής τίτλων. Κάποτε. Διότι τα τελευταία χρόνια, η Τούμπα μοιάζει με… τόπο μαρτυρίου. Εκείνη η ψαλίδα που χώριζε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό όχι μόνο έκλεισε, αλλά έχει ανοίξει πια απ’ την… ανάποδη. Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον η ομάδα που στα συγκεκριμένα ντέρμπι έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που στο γήπεδο του – και όχι μόνο σε αυτό – κάνει το… κουμάντο όταν αγωνίζεται κόντρα στον Παναθηναϊκό. Από τη μία ακριβοπληρωμένοι παίκτες, από την άλλη νεαροί, φιλόδοξοι μεν, αλλά όχι «μπαρουτοκαπνισμένοι» σε τέτοιες καταστάσεις. Σε παιχνίδια με τέτοιες συνθήκες.

Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών, όποτε καλείται να αγωνιστεί στην Τούμπα, μοιάζει χαμένος πολλές μέρες πριν τη σέντρα. Σαν ένα παιχνίδι που το έχει διαγράψει από τη λίστα του. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Στις τέσσερις τελευταίες επισκέψεις του στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός μετράει ισάριθμες ήττες. Και μάλιστα βαριές ήττες.

Έχει δεχτεί 12 γκολ συνολικά σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, έχοντας σκοράρει μόλις ένα. Τελευταία του νίκη σε κανονική διάρκεια το 2-1 της σεζόν 2014-15. Έκτοτε μόνο ήττες: 3-1 το 2015-16, 309 το 16-17, 4-0 το 17-18, 2-0 το 18-19. Μια «βαριά» προϊστορία. Αν υπολογίσουμε και τα παιχνίδια Κυπέλλου και play off σε αυτή την τετραετία, ο ΠΑΟΚ έχει πέντε νίκες (4-0 στο Κύπελλο στο περιβόητο παιχνίδι με τον Κύζα να κάνει «όργια), ο Παναθηναϊκός έχει μία νίκη (3-2 για τα πλέι οφ το 16-17) και ένα ματς έληξε ισόπαλο με 1-1.

Ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει στην Τούμπα έχοντας τα πάντα εναντίον του. Προϊστορία, αγωνιστική κατάσταση, στατιστικά, προβλέψεις. Καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του. Μπορεί;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ