Γιατί χάνω στο στοίχημα;

Γιατί χάνω στο στοίχημα;

Αν ανήκεις στους τακτικούς παίκτες του στοιχήματος, σίγουρα έχεις γευτεί την χαρά και την ικανοποίηση της νίκης. Είναι εξίσου σίγουρο όμως, πως έχει βιώσει την απογοήτευση και τις χρηματικές απώλειες, οι οποίες όταν λαμβάνουν χώρα επανειλημμένα. Δεν γίνεται λοιπόν -όπως όλοι μας- σε διαστήματα μεγάλης χασούρας να μην έχεις αναρωτηθεί «γιατί χάνω στο στοίχημα;».

Η πλειοψηφία των παικτών τερματίζει μια στοιχηματική περίοδο με αρνητικό πρόσημο. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι στοιχηματικες εταιριες. Αυτό οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους. Αυτούς τους λόγους θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω.

Η προσπάθεια ανάκτησης των χαμένων (ρεφάρισμα)

Ας υποθέσουμε πως το κυρίως παιχνίδι σου περιλαμβάνει δύο διαφορετικά δελτία, τα οποία καταλήγουν στον… κουβά! Οι περισσότερες πιθανότητες εκείνη τη στιγμή είναι να καταστρώσεις τα επόμενα σου σχέδια προκειμένου να ανακτήσεις τις απώλειες. Έτσι, ποντάρεις σε ότι είναι διαθέσιμο, είτε pregame, είτε στο live betting, μια αντίδραση αψυχολόγητη που ως αποτέλεσμα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ζημία για το budget σου. Σε μια κακή στοιχηματική μέρα λοιπόν, η καλύτερη λύση είναι να αφήσεις στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη για ρεφάρισμα και επιδεικνύοντας πειθαρχεία να επιστρέψεις την επόμενη μέρα με φρέσκες εμπνεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Πέτρος Μάνταλος: Από την πόρτα της εξόδου, game changer στη μάχη του τίτλου

Η μελέτη σου είναι επιφανειακή

Ας υποθέσουμε τώρα πως τσεκάρεις το ημερήσιο πρόγραμμα και κυκλώνεις αυτόματα τη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Μπέτις απλά και μόνο επειδή πρόκειται για μία από τις πιο βαριές φανέλες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρόκειται ωστόσο για το πιο επιφανειακό κριτήριο στο οποίο μπορείς να στηριχθείς. Το όνομα μιας ομάδας από μόνο του δε λέει απολύτως τίποτα αν δεν φιλτράρεις βασικά κριτήρια όπως η τρέχουσα αγωνιστική κατάσταση (φόρμα) των δύο αντιπάλων, οι απουσίες – επιστροφές, το κίνητρο, η προϊστορία και οι ειδικές συνθήκες κάθε αναμέτρησης (καιρικές συνθήκες, πιθανή τιμωρία έδρας κτλ). Προκειμένου λοιπόν να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας, φρόντισε να εμβαθύνεις τη μελέτη σου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα προαναφερθέντα κριτήρια και οποιοδήποτε αγωνιστικό νέο προκύπτει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ρισκάρεις σε μη συμφέρουσες αποδόσεις

Μένοντας στο προηγούμενο παράδειγμα, ακόμη κι αν όλα τα βασικά κριτήρια συνηγορούν υπέρ της νίκης της Μπαρτσελόνα, θα πρέπει να είσαι σε θέση να κρίνεις αν η προσφερόμενη απόδοση είναι συμφέρουσα ή όχι. Αν για παράδειγμα το υπό εξέταση σενάριο προσφέρεται σε απόδοση 1.30, τότε αναμφίβολα το ρίσκο που παίρνεις είναι σαφώς μεγαλύτερο εν συγκρίσει με το κέρδος που θα διεκδικήσεις. Το ζητούμενο σε ότι αφορά την απόδοση κάθε σημείου είναι να υπολογίσεις πρώτα τις προσωπικές σου πιθανότητες επιβεβαίωσης και εν συνεχεία να τις μετατρέψεις σε απόδοση. Αν διαπιστώσεις πως η απόδοση που προσφέρουν οι στοιχηματικές είναι υψηλότερη από αυτήν που εσύ ο ίδιος υπολόγισες, τότε αναμφίβολα έχεις βρει ένα σημείο με αξία και το ρίσκο αξίζει και με το παραπάνω.

Αν δηλαδή θεωρείς πως η Μπαρτσελόνα έχει 50% πιθανότητες να επικρατήσει της Μπέτις, τότε η σωστή απόδοση ισούται με 1.50. Αυτό σημαίνει πως το 1.30 της στοιχηματικής όπου είσαι εγγεγραμμένος δεν αποτελεί στοίχημα με αξία.

Ποντάρεις χωρίς σύστημα πονταρίσματος

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο χάνεις στο στοίχημα είναι γιατί κάνεις παιχνίδι χωρίς να εφαρμόζεις κάποιο σύστημα πονταρίσματος. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχήματα που τοποθετείς είναι ανεξέλεγκτα και το ύψος κάθε πονταρίσματος διαφορετικό. Η πιο κλασσική συνήθεια είναι αυτή που θέλει τους παίκτες που κερδίζουν να αυξάνουν υπέρμετρα τα επόμενα πονταρίσματα, με συνέπεια όποιο κέρδος έχουν αποκομίσει να εξαφανίζεται άμεσα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ορίσεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του προϋπολογισμού σου, το οποίο και θα ρισκάρεις σε κάθε στοίχημα (πχ το 5%). Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να το τηρείς με ευλάβεια, ανεξάρτητα αν τρέχεις θετικό ή αρνητικό σερί.

Δεν τηρείς αρχείο στοιχημάτων

Στο ίδιο πλαίσιο με την έλλειψη συγκεκριμένου συστήματος πονταρίσματος, συγκαταλέγεται και η μη τήρηση αρχείου των στοιχημάτων που τοποθετείς. Χωρίς αυτό το αρχείο είναι πολύ εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και ως εκ τούτου το bankroll σου να εκτροχιαστεί. Συνεπώς θα πρέπει να σχεδιάσεις το προσωπικό σου αρχείο στοιχημάτων και να καταχωρείς κάθε σου ποντάρισμα συνοδευόμενο από το χρηματικό ποσό που ρισκάρεις, το πρωτάθλημα από το οποίο προέρχεται κάθε επιλογή καθώς και τις αγορές από τις οποίες πηγάζουν τα επιλεχθέντα σημεία. Ενημερώνοντας συνεχώς το αρχείο αυτό, θα έχεις ανά πάσα στιγμή εικόνα του υπολοίπου του κεφαλαίου σου, ενώ θα είσαι σε θέση να αξιολογήσεις από ποιες λίγκες και ποιες στοιχηματικές αγορές προέρχονται τα περισσότερα ταμεία αλλά και οι περισσότερες απώλειες.

Δεν έχεις αυτοέλεγχο

Όποια στρατηγική κι αν εφαρμόζεις, όποιο μαθηματικό μοντέλο διαχείρισης κεφαλαίου κι αν χρησιμοποιείς, καλείσαι να παραμείνεις πιστός σε αυτά μέχρι τέλους επιδεικνύοντας αυτοέλεγχο, πειθαρχεία και υπομονή. Ακόμα και σε περιόδους διαδοχικών απωλειών, το να παραμείνεις ψύχραιμος αποτελεί έναν πολύ βασικό παράγοντα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα της στοιχηματικής σου προσπάθειας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε περιόδους όπου σημειώνεις αλλεπάλληλα κέρδη, καθώς αν παρασυρθείς και ξεφύγεις από το αρχικό σου πλάνο, το οικονομικό πισωγύρισμα θα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Παίζεις συνεχώς χωρίς διάλειμμα

Με οτιδήποτε κι αν καταπιανόμαστε στην καθημερινότητα μας, τα διαλείμματα σε κάποιες περιόδους είναι αναγκαία και αυτή η αρχή βρίσκει εφαρμογή και στο πεδίο του στοιχήματος. Ιδίως σε περιόδους όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, κρίνεται απαραίτητο ένα μικρό (ή μεγάλο) διάλειμμα προκειμένου να «καθαρίσει» το μυαλό και να επανέλθει η απαιτούμενη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πάντα πιθανό να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια του εθισμού στο τζόγο, μια κατάσταση που συνοδεύεται από πολλά προβλήματα, οικονομικής και όχι μόνο φύσης. Κι αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, συμβουλέψου τις επιλογές αυτό-αποκλεισμού που είναι πλέον υποχρεωμένες βάσει της ισχύουσας νομοθεσίες να παρέχουν οι νόμιμες στοιχηματικές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ