Ντομινίκ Σομποσλάι : Ο Ούγγρος αρτίστας από το μέλλον (pics & vids)

Ντομινίκ Σομποσλάι : Ο Ούγγρος αρτίστας από το μέλλον (pics & vids)

Ελπίδα του ουγγρικού ποδοσφαίρου και το καμάρι της Σάλτσμπουργκ. Ο Ντομινίκ Σομποσλάι σκόραρε για δεύτερο σερί παιχνίδι στο Champions League, έγραψε ιστορία ως ο νεότερος της χώρας του που το πετυχαίνει και το «10» σας συστήνει το wonderkid της Ουγγαρίας.

«Θέλω να καθιερωθώ στην ομάδα που είμαι. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν στον χρόνο τους και δεν βιάζομαι. Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να πετύχει και να παίξει σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Το μυαλό μου, όμως είναι στην ομάδα που είμαι τώρα». Απάντηση με ωριμότητα, που καθρεφτίζεται στον τρόπο παιχνιδιού του και αντίληψη που του δείχνει τον δρόμο προς την κορυφή.

Ο Ντομινίκ Σομποσλάι σκόραρε κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League και έγραψε ιστορία. Σε ηλικία 20 ετών, έγινε ο νεότερος Ούγγρος ποδοσφαιριστής που βρίσκει δίχτυα δύο συνεχόμενες φορές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και κάνει την Σάλτσμπουργκ να νιώθει όλο και περισσότερο ευλογημένη για το «σπλάχνο» της. Η ελπίδα του ουγγρικού ποδοσφαίρου είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπό του.

Ποδοσφαιρικό γονίδιο από τον πατέρα

Γεννημένος στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στις 25 Οκτωβρίου του 2000, ο Ντομινίκ Σομποσλάι έδειξε από πολύ μικρή ηλικία πως το ποδόσφαιρο, θα παίξει ενεργό ρόλο στην ζωή του. Σε ηλικία μόλις έξι ετών, ενσωματώθηκε στις ακαδημίες της Βιντεότον, την ίδια στιγμή που ο πατέρας του, του ενίσχυε το ποδοσφαιρικό γονίδιο μέσα του.

«Είχαμε περάσει άπειρες ώρες για εξάσκηση και η συμβολή του σε αυτό που είμαι τώρα, δεν ξεχνιέται», ήταν τα λόγια του νεαρού εξτρέμ για αυτά που έδωσε απλόχερα ο μπαμπάς του. Μετακινήθηκε σε τρεις διαφορετικές ομάδες, μέχρι να έρθει η πρόταση που θα του άλλαζε τα πάντα στην καριέρα του. Η αυστριακή Σάλτσμπουργκ δείχνει το ενδιαφέρον και ο 17χρονος, τότε, άσος παίρνει το αεροπλάνο για την πρώτη έξοδο από την Ουγγαρία.

Ο δανεισμός που έκανε την διαφορά

Μέσα σε λίγους μήνες, ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής ήταν εντυπωσιακός. Τόσο πολύ, που οι «ταύροι» αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν δανεικό στην Λίφερινγκ, η οποία ανήκει, επίσης, στην εταιρία της Ρεντ Μπουλ, με στόχο να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Χρειάστηκε μόλις 42 συμμετοχές για να καταλάβει η Ευρώπη, πως αυτός ο νεαρός θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος.

Μέτρησε συνολικά 16 τέρματα και 11 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που έκανε αρκετούς μεγάλους συλλόγους να κοιτάξουν «ζεστά» την περίπτωσή του. Εκείνος από την πλευρά του, είχε ως μοναδικό στόχο την καθιέρωση στην ομάδα της Σάλτσμπουργκ. Τον σύλλογο που έπεισε, να ζητήσει την επιστροφή του στα μέσα της χρονιάς το 2018/19.

«Χωρίς τον Ρόζε, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα»

Εκείνη την περίοδο, στην άκρη του πάγκου στον αυστριακού συλλόγου, βρισκόταν ο Μάρκο Ρόζε. Ο Γερμανός τεχνικός ήταν ο πρώτος που μίλησε για τον Ούγγρο άσο και επιμελήθηκε την επιστροφή του στην ομάδα της Αυστρίας. Εκείνος ήταν που του πρόσφερε και την παρθενική του επαγγελματική συμμετοχή με τους «ταύρους», κόντρα στην Αούστρια Βιέννης.

Όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, ο Ρόζε είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κατάφερε να αναπτυχθεί τόσο και να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα. «Ο Μάρκο είναι ένας διαφορετικός τύπος, αλλά αν δεν μου είχε δείξει ότι πρέπει να αλλάξω τον εαυτό μου και τη στάση μου, μάλλον δεν θα ήμουν εδώ σήμερα», είχε παραδεχθεί όταν ρωτήθηκε που οφείλεται το μυστικό της επιτυχίας.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η μεταφορά του στα εξτρέμ

Όλοι έχουν είδωλα. Ακόμα και ποδοσφαιριστές που κάνουν γεμάτη καριέρα, έχουν το δικό τους ίνδαλμα. Από την μεριά του, ο διεθνής Ούγγρος, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τονίσει πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι το δικό του πρότυπο για το μέλλον. Μάλιστα, είναι και ένας από τους λόγους που άλλαξε θέση στον αγωνιστικό χώρο.

Συγκεκριμένα, ο Σομποσλάι μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του ως μέσος, ωστόσο δεν άργησε να μετακινηθεί στα εξτρέμ, αφού οι ικανότητές και η ποιότητα που είχε, άρμοζαν σε εκείνη την θέση. Φυσικά, τα προτερήματα που απέκτησε από τα χαφ, τον βοηθάνε στα άκρα της επίθεσης. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο πως ο Πορτογάλος αστέρας αγωνίζεται στην ίδια θέση.

Η σκιά του Χάαλαντ

Στη σεζόν 2019/20, η Σάλτσμπουργκ έκανε την έκπληξη στους ομίλους του Champions League, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να τραβάει όλα τα φώτα πάνω του, βάση της απόδοσης που είχε. Ταυτόχρονα, ο Τακουμί Μιναμίνο είχε ταιριάξει άψογα με τον Νορβηγό επιθετικό, με αποτέλεσμα, το ταλέντο του Ούγγρου να μην μπορέσει να λάμψει.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, ωστόσο, οδήγησε τους δύο αστέρες της ομάδας στην έξοδο και ο διεθνής εξτρέμ πήρε τα ηνία του συλλόγου. Ολοκλήρωσε την χρονιά με εντυπωσιακά νούμερα και έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Συνολικά, είχε απολογισμό 12 γκολ και 18 ασίστ σε διάστημα 40 συμμετοχών, αποδεικνύοντας πως είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος ηγέτης των «ταύρων».

Τα «αστέρια» που τον… εκτοξεύουν

Ο 20χρονος άσος έχει μπει δυναμικά στη νέα σεζόν. Ήδη μετράει πέντε τέρματα και επτά ασίστ σε 10 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο τα βλέμματα όλων, πέφτουν στα στατιστικά του στο Champions League. Ο αυστριακός σύλλογος έχει παίξει σε δύο ματς προκριματικών και δύο ματς ομίλων, με τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή να έχει βρει δίχτυα σε… όλα.

Συγκεκριμένα, κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, ισοφάρισε στο εκτός έδρας παιχνίδι σε 1-1 (έληξε 2-1 υπέρ των Αυστριακών) και «τελείωσε» την πρόκριση στην Αυστρία, γράφοντας το 2-1 (τελικό σκορ 3-1). Έτσι, η πρόκριση στους ομίλους, είχε την σφραγίδα του διεθνή χαφ. Εκεί, ο νεαρός ακολουθεί με τον καλύτερο τρόπο, τα χνάρια του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Έχει βρει δίχτυα και κόντρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας και κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Μάλιστα, αμφότερα, είναι τέρματα σπάνιας ομορφιάς, με τον ταλαντούχο άσο να γίνεται και ο νεότερος Ούγγρος που σκοράρει σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το «καμάρι» της εθνικής Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία φημίζεται για τους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει μέσα στα χρόνια. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα είναι αυτό του Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος παραμένει ως η κορυφαία προσωπικότητα του ουγγρικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, ο Σομποσλάι δείχνει να είναι έτοιμος να γράψει ιστορία.

Ήταν μόλις 16 ετών όταν έκανε ντεμπούτο με την Κ21, όμως οι εμφανίσεις του, έδειχναν πως μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ανδρική ομάδα. Ο Μάρκο Ρόσι ήταν εκείνος που πήρε τελικά την απόφαση και σε ηλικία 18 ετών, κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στην Σλοβακία. Αυτή την στιγμή, μετράει 10 συμμετοχές με απολογισμό δύο τερμάτων ενώ για πολλούς, είναι η ελπίδα του ουγγρικού ποδοσφαίρου για το μέλλον.

Η Σάλτσμπουργκ μπορεί να ανέδειξε τους Χάαλαντ και Μιναμίνο, όμως ο Ντομινίκ Σομποσλάι δεν είναι απλά ένα wonderkid αλλά ο ποδοσφαιριστής που θέλει να ηγηθεί τους «ταύρους». Μπορεί οι προτάσεις από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, να πέφτουν «βροχή» στα πόδια του, όμως εκείνος έχει την ωριμότητα να κοιτάει μόνο την ομάδα που υπηρετεί. Αυτός είναι ο Ούγγρος αρτίστας που έχει έρθει από το μέλλον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ