Μουντιάλ : Η τετράδα που θα βγάλει τον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή

Μουντιάλ : Η τετράδα που θα βγάλει τον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή

Σήμερα επί σκηνής οι δύο πρώτοι προημιτελικοί. Από την τετράδα αυτή θα βγει και η ομάδα που θα πάρει το Παγκόσμιο. Ουρουγουάη, Γαλλία, Βραζιλία και Βέλγιο δεν έχουν καμία σχέση αγωνιστικά με την καλή, αλλά μέχρι εκεί Αγγλία, την συμπαθή Κροατία, την διοργανώτρια Ρωσία και την εκπρόσωπο της Σκανδιναβίας, τη Σουηδία.

Το ταμπλό ήταν από την αρχή ανισομερές. Τα αποτελέσματα στους ομίλους επέτεινε την κατάσταση αυτή. Ο δρόμος για τον τελικό της διοργάνωσης δεν είναι ίδιος για όλους. Η μια πλευρά του ταμπλό περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες που έχουν την ταμπέλα του φαβορί ή έστω του δυνατού αουτσάιντερ. Η άλλη πλευρά περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες, που λίγοι περίμεναν ότι θα έφθαναν μέχρι εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας.

Σήμερα στο πρώτο πιάτο των προημιτελικών έχουμε τις δύο αναμετρήσεις μεταξύ των φαβορί. Αρχής γενομένης από το απογευματινό ματς της Ουρουγουάης με τη Γαλλία και μετά με το βραδινό των Βραζιλιάνων με τους Βέλγους, τα δύο αυτά παιχνίδια αναμένεται να τραβήξουν όλα τα φώτα στη φάση των οκτώ. Αντίθετα τα δύο αυριανά έχουν λιγότερη λάμψη και λογικά θα είναι, με βάση και την έως τώρα εικόνα των ομάδων, χαμηλότερου επιπέδου. Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Στο πρώτο χρονικά παιχνίδι συγκρούονται δύο σύνολα με εντελώς διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία. Από τη μια πλευρά η Ουρουγουάη που αρέσκεται να παίζει συντονισμένη άμυνα και να ψάχνει με μακρινές μπαλιές τους Σουάρες και Καβάνι, στηριζόμενη στις ικανότητες των δυο τους να φτιάχνουν φάσεις ουσιαστικά από το μηδέν. Σήμερα βέβαια ο ένας τους θα λείπει, τουλάχιστον από το αρχικό σχήμα, στοιχείο που λογικά θα αποδειχθεί σημαντικό στην εξέλιξη του ματς. Ο φορ της Παρί βγήκε νοκ- άουτ στο παιχνίδι της προηγούμενης φάσης κόντρα στους Πορτογάλους και η απουσία του προβληματίζει.

Οι Γάλλοι από την άλλη είναι μια νεανική ομάδα, που γουστάρει να τρέχει όταν βρει χώρους, αλλά που δυσκολεύεται αρκετά απέναντι σε μαζικές άμυνες. Το που θα κριθεί ο νικητής δεν είναι εύκολο να το πει κανείς. Οι παίκτες του Ταμπάρες δεν είναι αφελείς και θα παραμείνουν προσηλωμένοι στο πλάνο του προπονητή τους βάζοντας δύσκολα στους αντιπάλους τους.Τι σημαίνει αυτό; Μην ψάχνεται για ανοιχτό γήπεδο και γρήγορο transition. Ο Ντεσάμπ και οι δικοί του από την άλλη ξέρουν πως τα λάθη σε αυτό το ματς δεν επιτρέπονται. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των τρικολόρ δεν είναι και το πλέον αξιόπιστο, κάνουν λάθη και δίνουν δικαιώματα που επιθετικοί σαν τον Σουάρες δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτα. Αν οι Λατίνοι προηγηθούν θα έχουν και τον πρώτο λόγο. Μου μοιάζει πολύ δύσκολο να δεχτούν δύο γκολ με αυτή την αμυντική συνοχή που εμφανίζουν από οποιαδήποτε ομάδα.

Στο δεύτερο παιχνίδι της ημέρας υπάρχει μεν για πολλούς ξεκάθαρο φαβορί, η Βραζιλία, αλλά στα δικά μου τα μάτια δεν είναι τόσο απλό. Οι Βέλγοι έχουν ψυχολογία μετά την επική ανατροπή με τους Ιάπωνες και το κυριότερο δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αποκλεισμός από τη Βραζιλία δεν κοστίζει, ενώ αντίθετα πρόκριση σημαίνει πολλά, πάρα πολλά. Αγωνιστικά το συναπάντημα τους είναι λίγο περίεργο. Δεν ματσάρουν σαν ομάδες ή παίκτες και οι παράμετροι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα πολλοί και ποικίλοι. Πρώτον οι Βραζιλιάνοι φέτος μοιάζουν λιγότερο αφελείς αμυντικά από το παρελθόν. Οι απουσίες όμως του Κασεμίρο, λόγω καρτών και Ντανίλο, λόγω τραυματισμού, στερούν ποιοτικές λύσεις στα μετόπισθεν για τη Σελεσάο. Στα ως τώρα παιχνίδια της η Βραζιλία δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ και το πλάνο της πήγε κατά γράμμα.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεχθεί πρώτη γκολ κανείς δεν ξέρει. Δεύτερον οι Βέλγοι είναι από τις πιο επιθετικές ομάδες του τουρνουά. Τρέχουν πολύ και αν τους δώσεις χώρο κάνε την προσευχή σου. Από την άλλη όμως και σε κλειστές άμυνες απειλούν εξαιτίας της υπεροχής που εμφανίζουν στο ψηλό παιχνίδι. Δεν είναι μόνο ο Λουκάκου, ίσως το καλύτερο κλασικό φορ περιοχής του Μουντιάλ, αλλά και η μεσοαμυντική τους γραμμή που έχει ύψος και ξέρει να τοποθετείται καλά στις στημένες φάσεις. Πολλά θα κριθούν και από την απόδοση των αστεριών τους. Νειμάρ και Κουτίνιο από τη μια, Αζάρ και Ντε Μπρούινε από την άλλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσουμε θέαμα στα σημερινά. Για τα αυριανά δεν είμαι τόσο βέβαιος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ