Ματέου Αλεμάνι – Η καλύτερη… μεταγραφή του Λαπόρτα στην Μπαρτσελόνα

Ματέου Αλεμάνι – Η καλύτερη… μεταγραφή του Λαπόρτα στην Μπαρτσελόνα

Ο άνθρωπος που διπλασίασε την αξία του ρόστερ της Βαλένθια, αυξάνοντας της παράλληλα και το μπάτζετ κατά 70 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και αν η Μπαρτσελόνα καταφέρει να αποκτήσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ, η καλύτερη... μεταγραφή του Λαπόρτα στη δεύτερη του θητεία θα είναι άλλη. Ο λόγος για τον Ματέου Αλεμάνι.

«Η Μπαρτσελόνα έχει επιστρέψει»! Αυτή ήταν η απάντηση του Ζουάν Λαπόρτα, σε μία ερώτηση ενός δημοσιογράφου, που είχε να κάνει με τον Έρλινγκ Χάαλαντ και τις πιθανότητες των «μπλαουγκράνα» να κινηθούν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού.

Ήδη η Μπαρτσελόνα έχει ενισχυθεί σημαντικά αυτές τις εβδομάδες με την απόκτηση του Φεράν Τόρες από τη Μάντσεστερ Σίτι, δαπανώντας ένα ποσό που μπορεί να φτάσει μαζί με τα μπόνους στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η αγωνιστική εικόνα στα τελευταία παιχνίδια θυμίζει περισσότερο σε… Μπαρτσελόνα, με τη δουλειά του Τσάβι να φαίνεται. Ωστόσο ούτε ο Φεράν, ούτε ο Τσάβι και ούτε καν ο Χάαλαντ δεν θα είναι η καλύτερη μεταγραφή του Λαπόρτα στους «μπλαουγκράνα».

Διότι ο συγκεκριμένος τίτλος αξίζει σε άλλον άνθρωπο, ασχέτως εάν δεν… φοράει παπούτσια και φανέλα. Ο λόγος για τον Ματέου Αλεμάνι που έχει αναλάβει την… επιστροφή της Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ισπανίας, με τον Ζουάν Λαπόρτα να του έχει δώσει τον ρόλο του CEO των «μπλαουγκράνα».

Η προσπάθεια του Πέρεθ να τον πάρει στη Ρεάλ και η προεδρία στη Μαγιόρκα

Γεννημένος στη Μαγιόρκα και «τρελός» με την… μπάλα. Δεν άργησε να μπει και στην ομάδα της γενέτειράς του, καθώς το 1990 ανέλαβε χρέη σύμβουλου του προέδρου. Ουσιαστικά έγινε το δεξί χέρι του τότε προέδρου της Μαγιόρκα, Μιγκέλ Κοντεστί.

Το όνομα του είχε ξεκινήσει να ακούγεται από εδώ και από εκεί στην Ισπανία και το 2000 ο Φλορεντίνο Πέρεθ, όταν κέρδισε τις διοικητικές εκλογές της Ρεάλ Μαδρίτης, προσπάθησε να τον «κλέψει» από τη Μαγιόρκα και να του δώσει ρόλο στη Βασίλισσα.

Η Μαγιόρκα ωστόσο στάθηκε εμπόδιο και μάλιστα τον «έδεσε», προσφέροντας του τη θέση του προέδρου! Με τον Αλεμάνι στην προεδρία η Μαγιόρκα κατέκτησε και το Copa del Rey το 2003. Ο Ισπανός παρέμεινε στο Νησί έως και το 2005, ενώ το 2008 επέστρεψε και κράτησε τον σύλλογο για ακόμα δύο χρόνια.

Η απογείωση της Βαλένθια

Το καλοκαίρι του 2017 ανέλαβε τη Βαλένθια. Πρώτη του κίνηση ήταν να δώσει τα «κλειδιά» της τεχνικής ηγεσίας στον Μαρθελίνο. Στις «νυχτερίδες» ο Αλεμάνι παρέμεινε για δύο σεζόν, οι οποίες ήταν και οι πιο επιτυχημένες της Βαλένθια σε αυτά τα τελευταία χρόνια.

Και τις δύο σεζόν, η Βαλένθια τερμάτισε στην τετράδα και έκλεισε θέση για το Champions League. Ωστόσο τίποτα δεν θα είχε γίνει εάν ο Αλεμάνι δεν έκανε… θαύματα εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Ο 63χρονος κατάφερε να διπλασιάσει τη χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ των «νυχτερίδων», καθώς από τα 286 εκατομμύρια, το «εκτόξευσε» στα 448! Παράλληλα, κατάφερε να αυξήσει το μπάτζετ της ομάδας κατά 70 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το στα 200!

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η Βαλένθια δαπάνησε συνολικά 238 εκατομμύρια για μεταγραφές και έβαλε στα ταμεία της 143 από πωλήσεις. Και φυσικά, κατέκτησε το Copa del Rey το 2019 απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Το «κλειδί» της… επιστροφής της Μπαρτσελόνα

Τον περασμένο Μάρτιο η Μπαρτσελόνα άλλαξε ολοκληρωτικά σελίδα και άφησε πίσω της μια εποχή που θέλει να ξεχάσει γρήγορα. Η επιστροφή του Ζουάν Λαπόρτα στην προεδρία έφερε και πάλι αισιοδοξία στο στρατόπεδο της ομάδας.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Λαπόρτα, ήταν να πάρει μαζί του τον Ματέου Αλεμάνι. Και λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε την πρόσληψη του, δίνοντας του τον ρόλο του CEO. Ή αλλιώς, τον ρόλο του διευθυντή του ποδοσφαίρου.

Περικοπές, μεταγραφές χωρίς κόστος, αναγκαίες πωλήσεις, Τσάβι και Φεράν

Memphis Depay: Officially presented as an FC Barcelona player

Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Αλεμάνι έχει ήδη βελτιώσει αισθητά την οικονομική κατάσταση του κλαμπ. Το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, να «ρίξουν» τις ετήσιες απολαβές, κάτι που κατάφερε να κάνει με τα περισσότερα ονόματα του ρόστερ.

Και παρά τα μεγάλα προβλήματα, οι «μπλαουγκράνα» μπόρεσαν να ενισχυθούν το καλοκαίρι, καθώς ο Αλεμάνι έκλεισε συμφωνίες με τους Έρικ Γκαρθία, Μέμφις Ντεπάι και Κουν Αγκουέρο, αποκτώντας τους ως ελεύθερους!

Μία ακόμη… ένεση για το μπάτζετ της ομάδας, ήταν η αποχώρηση του Αντουάν Γκριεζμάν, για τον οποίο η Ατλέτικο Μαδρίτης θα πληρώσει το ερχόμενο καλοκαίρι 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και η ενδεχόμενη πώληση του Κουτίνιο θα φέρει στα ταμεία ακόμα 35 εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά από τότε, έχουν ανανεώσει οι Πέδρι και Φάτι, υπογράφοντας συμβόλαια έως και το 2027, με ρήτρες του ενός δισεκατομμυρίου, κάτι που αναμένεται να κάνει σύντομα και ο Γκάβι!

Παράλληλα, ήταν και στην «αποστολή»… Κατάρ που έκλεισε τη συμφωνία με τον Τσάβι, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες «σφράγισε» το σπουδαίο deal με τη Μάντσεστερ Σίτι για την απόκτηση του Φεράν Τόρες.

Ο Ματέου Αλεμάνι είναι ο βασικός λόγος που η Μπαρτσελόνα δείχνει να μπαίνει σιγά-σιγά και πάλι σε ένα σωστό μονοπάτι. Είναι ο άνθρωπος που ο Λαπόρτα εμπιστεύεται με «κλειστά» μάτια και αυτός που έχει κάνει τον Ισπανό πρόεδρο των «μπλαουγκράνα» να… πιστεύει στο… project Χάαλαντ!

Μένει να φανεί, εάν θα κάνει ακόμα και αυτό το «θαύμα» και ντύσει στα «μπλαουγκράνα» τον Νορβηγό killer.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ