Ο Αντρέ της ΑΕΚ: Πέντε γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του στην Ένωση (vids)

Ο Αντρέ της ΑΕΚ: Πέντε γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του στην Ένωση (vids)

Αντρέ Σιμόες. Ενα όνομα, πολλές ιστορίες. Για επτά χρόνια, ο Πορτογάλος χαφ τίμησε τη φανέλα της ΑΕΚ, βάζοντας το λιθαράκι του σε αρκετές «κιτρινόμαυρες» επιτυχίες. Ο 32χρονος αποτελεί παρελθόν από την Ένωση και το «10» ξεχωρίζει πέντε στιγμές από την παρουσία του στη χώρα μας.

Επτά χρόνια πίσω. Πρώτο βράδυ του καλοκαιριού. Ενας μικρός χαμός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι και πολλοί οπαδοί περιμένουν καρτερικά την άφιξη του Μίκαελ Εσιέν. Ο Γκανέζος χαφ κατέφθανε στη χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και στο «πράσινο» στρατόπεδο επικρατούσε πανικός. Την ίδια ώρα; Ξεπρόβαλλε και ένας άλλος ποδοσφαιριστής, άγνωστος τότε στο ευρύ κοινό. Ταπεινός, με το χαμόγελο στα χείλη και τη σύζυγό του να τον ακολουθεί στο νέο του ξεκίνημα. Ήταν ο Αντρέ Σιμόες, που έμελλε να κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φιλάθλων της ΑΕΚ.

Για επτά χρόνια, ο Αντρέ Σιμόες τίμησε την κιτρινόμαυρη φανέλα. Αρχηγός με όλη τη σημασία της λέξης, έδωσε και τη… ζωή του για την ΑΕΚ. Δεν κρύφτηκε ποτέ στα δύσκολα και με το πάθος του, έδειχνε το δρόμο και στους υπόλοιπους παίκτες της Ένωσης. Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν, με το ταξίδι του Πορτογάλου χαφ στη χώρα μας να ολοκληρώνεται.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για τον Αντρέ, που ταλαιπωρήθηκε και από αρκετούς τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα. Οι τίτλοι τέλους στην απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία των δυο πλευρών έπεσαν και επίσημα χθες (19/5), με τον Σιμόες να λέει αντίο στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Ακόμα και σε αυτό το… διαζύγιο, φάνηκε το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Ο τρόπος που επέλεξε η διοίκηση να αποχαιρετήσει τον 32χρονο δεν ήταν και ο καλύτερος. Ενας παίκτης που «μάτωσε» τη φανέλα για επτά χρόνια, άξιζε ένα διαφορετικό και πιο ξεχωριστό αντίο.

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, ο Σιμόες «κέρδισε» τους φιλάθλους της ΑΕΚ. «Σκύλος» στο χώρο της μεσαίας γραμμής, προσέφερε πολλά και έγινε κομμάτι της κιτρινόμαυρης ιστορίας. Πολλά και διάφορα τα γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του στην Ένωση. Από τα γκολ που χάρισαν ευρωπαϊκό όμιλο, μέχρι και την… σπόντα στον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Πορτογάλος εξελίχθηκε σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον δικέφαλο.

Πρωταγωνιστής στην επιστροφή σε ευρωπαϊκό όμιλο

Αύγουστος του 2017 και η ΑΕΚ στήνει πάρτι στο ΟΑΚΑ και στη ρεβάνς με την Κλαμπ Μπριζ. Mvp; Μα φυσικά ο Αντρέ Σιμόες. Οι Βέλγοι παραδόθηκαν στις ορέξεις του Πορτογάλου χαφ, με την τότε ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να φτάνει σε άνετη επικράτηση (3-0).

Ενα κερδισμένο πέναλτι και δυο γκολ ήταν υπεραρκετά από τον Σιμόες, που οδήγησε την Ενωση σε ευρωπαϊκό όμιλο μετά από 6 ολόκληρα χρόνια. Μια σπουδαία επιτυχία που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Το επεισόδιο με Μελισσανίδη

«Όποιος δεν θέλει να είναι στην ομάδα, να μου το πει και να φύγει. Σιμόες, Λαμπρόπουλος, Μπακασέτας που δεν συμφωνούν για τα συμβόλαια τους ας φέρουν πρόταση τον Γενάρη και να φύγουν», είχε τονίσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε επίσκεψη του στα Σπάτα τον Νοέμβρη του 2018 και μετά από αποκαρδιωτική εμφάνιση στο Αγρίνιο (Παναιτωλικός-ΑΕΚ 2-1).

Ο Πορτογάλος χαφ είχε πληρώσει τότε το μάρμαρο της… έκρηξης του Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να τον βάζει στο «ψυγείο».

Με τον χρόνο να κυλάει και τον Σιμόες μεταξύ πάγκου και εξέδρας, οι δυο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους, ανανεώνοντας τη συνεργασία τους τον Φλεβάρη του 2019. Ήταν μια μπόρα που μόλις είχε περάσει…

Η… ρουκέτα με Βόλφσμπουργκ

Ευρωπαϊκή επιτυχία που φέρει και πάλι τη σφραγίδα του. Τον Οκτώβρη του 2020, η ΑΕΚ φιλοξένησε την Βόλφσμπουργκ στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τον Σιμόες να… ζωγραφίζει.

Με το σκορ στο 0-1 υπέρ των «Λύκων», ο Πορτογάλος χαφ είδε μακρινό… όνειρο. Αρκετά μέτρα από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα στρώθηκε στον Σιμόες, που με μια αδιανόητη οβίδα, την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα του Πέρβαν. Ο έμπειρος άσος άνοιξε το δρόμο για τους ομίλους του Europa League, με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ να ολοκληρώνει το έργο με γκολ στις καθυστερήσεις.

Όταν την… είπε στον Ραζβάν Λουτσέσκου

«Το γκολ μας σήμερα ήταν οφσάιντ τώρα; Γιατί πριν από τρία χρόνια έλεγες άλλα…», είχε πει στον Ραζβάν Λουτσέσκου ο Αντρέ Σιμόες, προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό του προπονητή του ΠΑΟΚ (26/9/21).

Ο Πορτογάλος χαφ δεν έχασε την ευκαιρία, θέλοντας να πικάρει τον Ρουμάνο τεχνικό για όσα κατά καιρούς έχει… σύρει στην ΑΕΚ με αφορμή το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα το 2018. Η στάση του Αντρέ Σιμόες και η σπόντα στον Λουτσέσκου απέδειξε περίτρανα και την ηγετική του φυσιογνωμία.

Ποιος ξεχνάει άλλωστε το τι είχαν ακούσει και συνεχίζουν να ακούν οι παίκτες της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα του 2018. Η λέξη «κλέφτης» κυριαρχεί στο «ασπρόμαυρο» λεξιλόγιο και ο Σιμόες δεν άντεξε τότε. Βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί την τιμή της ομάδας του. Τη «δουλειά» της διοίκησης, την έκανε (με επιτυχία) ο Πορτογάλος χαφ.

Δεύτερος ξένος παίκτης σε συμμετοχές 

Σε διάστημα επτά χρόνων, ο Αντρέ Σιμόες κατάφερε να γίνει ο δεύτερος ξένος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία της ΑΕΚ!

Αγωνίστηκε σε 226 ματς, μέτρησε 11 γκολ και 7 ασίστ και βλέπει μονάχα την πλάτη του Τόνι Σαβέφσκι στην κατηγορία των συμμετοχών (434).

Ο Πορτογάλος χαφ ξεπέρασε παίκτες όπως τους Μπατίστα (193), Μπλάνκο (171), Πέτκοφ (167), Σαμπανάτζοβιτς (164), προσθέτοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην κιτρινόμαυρη ιστορία.

Από το πρώτο λεπτό που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, ο Αντρέ Σιμόες ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με την ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος χαφ άφησε το στίγμα του στην Ενωση και θα μνημονεύεται για χρόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ