«Ετσι θα κερδίσει τον Ναδάλ ο Τσιτσιπάς»

«Ετσι θα κερδίσει τον Ναδάλ ο Τσιτσιπάς»

Ο Head Analyst του διεθνούς δικτύου αναλυτών The Tennis Advisors, Άκης Ιωσηφίδης, αναλύει στο to10.gr τον τρόπο με τον οποίο ο «Τσιτσιφάστ» θα κερδίσει τον σπουδαίο Ράφα στον αποψινό τελικό του Rogers Cup - Πώς ο Ελληνας τενίστας κατάφερε να εισβάλλει στην ελίτ του παγκοσμίου τένις.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ζει το όνειρό του στο Τορόντο και με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του έχει καταφέρει να βάλει σε ρυθμούς… τένις όλη την Ελλάδα! Ο «Τσιτσιφάστ», απόψε στις 23:00, ανήμερα των 20ων γενεθλίων του, θα αντιμετωπίσει τον σπουδαίο Ράφαελ Ναδάλ στον τελικό του Rogers Cup, με στόχο την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο Ελληνας τενίστας έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση και όλοι εύχονται στο τέλος της βραδιάς να πανηγυρίσει το πρώτο ATP τρόπαιο στην καριέρα του.

To10.gr συνομίλησε με τον Head Analyst του διεθνούς δικτύου αναλυτών The Tennis Advisors, Άκη Ιωσηφίδη, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σπουδαίους τενίστες και τενίστριες σε ATP και WTA.  Μεταξύ άλλων η ομάδα του στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τη Μαρία Σαράποβα, αλλά και με την Ανα Ιβάνοβιτς, βοηθώντας τη Ρωσίδα το 2014 να κερδίσει το Ρολάντ Γκαρός και τη Σέρβα το 2015 να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του γαλλικού Οπεν.

Ο Ακης Ιωσηφίδης μίλησε αποκλειστικά στο to10.gr για την εξέλιξη του Στέφανου Τσιτσιπά, τα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό, αλλά και για τις σπουδαίες νίκες του στο Τορόντο. Φυσικά, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν ο αποψινός μεγάλος τελικός απέναντι στον Ράφα, με τον Ιωσηφίδη να αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Ισπανού. «Ο Στέφανος καλείται να περιορίσει το διαγώνιο backhand του, που αυτή την εβδομάδα είναι ένα καλό όπλο γι’ αυτόν. Θα πρέπει να κυνηγήσει το backhand στην ευθεία για να καταφέρει να φέρει τον Ράφα σε κίνηση και να παίξει ο Ισπανός το επόμενο backhand κάτω από μεγάλη πίεση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο αποψινός τελικός με τον Ναδάλ είναι ένα παιχνίδι τεράστιας δυσκολίας για τον Στέφανο. Θέλω να μας πεις αν μπορεί με τα όσα έχεις δει από τον Στέφανο μέχρι στιγμής στο Τορόντο και προπάντων με ποιον τρόπο μπορεί να κερδίσει τον Ισπανό.

«Για να πέσει ένας πύργος ή ένα αεροπλάνο θα πρέπει να συμβούν πολλά και σε μεγάλη συχνότητα. Θεωρώ ότι ο Ναδάλ έχει τα τρωτά σημεία στα οποία ο Στέφανος θα πρέπει να εστιάσει, ωστόσο ο Ισπανός μονομάχος, έχει την ικανότητα και την εμπειρία να «μεταλλάσσεται» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η ομάδα του Στεφανου, και εύχομαι να έχουν κάνει την απαραίτητη μελέτη και να πάρουν τις ορθές τακτικές αποφάσεις».

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία; Πού πρέπει να χτυπήσει ο «Στεφ»;

«Ουσιαστικά είναι ένα «πακέτο» από στοχευμένες κινήσεις. Κυριότερη είναι φυσικά το σερβίς στο backhand. Η τακτική να κυνηγά κανείς το backhand του Ράφα στο ιν-πλει, δεν έχει πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθότι αυτό το έχει «εξισώσει» με το θεσπέσιο footwork, με το οποίο παίρνει το πάνω χέρι, εκτελώντας το αγαπημένο του forehand inside-out, αλλά και το forehand inside-in σπανιότερα. Θα έλεγα ότι ο στέφανος επιβάλλεται να αλλάξει το τέμπο του αγώνα και να φέρει κοντά στο φιλέ τον Ναδάλ. Εκεί θα αυξήσει τις πιθανότητες του να πάρει «εξυπνότερους» πόντους, καθότι αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει την οξυδέρκεια να αντιληφθεί και να βγάλει κτυπήματα παγκόσμιας κλάσης (βλέπε το backhand βολέ με τον Ζβέρεβ από το deuce court), ενδεικτικό της υψηλής νοημοσύνης του. Σημαντικό κλειδί του παιχνιδιού θα είναι το Serve+1 tactic. Δηλαδή, να σερβίρει στο backhand του Ναδάλ και το δεύτερο χτύπημά του να είναι και πάλι στο backhand του Ναδάλ. Αν αυτό μπορέσει να το επιβάλει σε ένα ποσοστό 70% θα έχει τον έλεγχο στο ράλι».

Τι συμβουλές θα έδινες στον Στέφανο πριν το αποψινό παιχνίδι;

«Θα έλεγα στο Στέφανο να κάνει backhand slice στην ευθεία, ιδιαίτερα όταν ο Ναδάλ θα περιμένει στο ad court. Αυτό πρακτικά γιατί ο Ισπανός θα πρέπει να καλύψει τη διαγώνιο. Είναι ένα χτύπημα που έχει ο Στέφανος. Ακόμα και αν ο Ναδάλ προλάβει θα είναι πολύ δύσκολο να παίξει backhand από εκείνο το σημείο. Πολύ σημαντικό κομμάτι για να καταφέρει να κερδίσει είναι να αποφύγει το backhand με το forehand του Ράφα. Ουσιαστικά ο Στέφανος καλείται να περιορίσει το διαγώνιο backhand του, που αυτή την εβδομάδα είναι ένα καλό όπλο γι’ αυτόν. Θα πρέπει να κυνηγήσει το backhand στην ευθεία για να καταφέρει να φέρει τον Ράφα σε κίνηση και να παίξει ο Ισπανός το επόμενο backhand κάτω από μεγάλη πίεση».

Οι δύο τους είχαν παίξει και στον τελικό της Βαρκελώνης. Εκεί ήταν clay court εδώ είναι hard court. Τι διαφορετικό περιμένεις απόψε σε σχέση με εκείνο το παιχνίδι;

«Ηταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Ηταν ο πρώτος μεγάλος τελικός του Τσιτσιπάς και ουσιαστικά έπαιζε απέναντι στον Βασιλιά του χώματος. Σε έναν τουρνουά που το έχει κατακτήσει 10 φορές. Ο Στέφανος ήταν εμφανώς τρακαρισμένος και νομίζω πως ούτε και ο ίδιος πίστευε ότι μπορούσε να κερδίσει. Η διαφορά είναι ότι πλέον το πιστεύει, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές του. Η επιφάνεια είναι πιο γρήγορη και αν μπορέσει να βάλει πρώτα σερβίς, τότε θα γίνει πολύ επικίνδυνος. Στο ματς με τον Αντερσον έπαιρνε πάρα πολύ νωρίς τις μπάλες του αντιπάλου του και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα αφαιρέσει χρόνο από τον Ναδάλ. Το αρνητικό είναι ότι είναι πιο κουρασμένος από τον Ισπανό. Όμως, η υπερένταση που νιώθει ίσως τον βοηθήσει να μην… καταλάβει την κούραση που έχει από τα συνεχόμενα παιχνίδια».

*Ο Ακης Ιωσηφίδης με τον Ράφαελ Ναδάλ

Τι πρέπει να κάνει ο Τσιτσιπάς για να κερδίσει;

«Είναι βασικό να δείξει στον Ναδάλ από την αρχή του αγώνα ότι γνωρίζει τις αδυναμίες του και να πιέσει στα δύο με τρία χτυπήματα στο backhand του Ναδάλ. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η αντίληψη του Στέφανου για το court position του Ράφα, κατά πόσο θα συνεχίσει να πιέζει στο backhand ή θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Όταν βεβαίως ο Ράφα δεν είναι στο ad court. Δεν στέλνεις τις μπάλες εκεί όταν σε περιμένει ο Ράφα. Συνοψίζοντας, ο Στέφανος αν περιορίσει το forehand στην ευθεία και το backhand στη διαγώνιο θα αυξήσει τις πιθανότητές του. Αυτό που θέλει σε αυτό το παιχνίδι είναι forehand στη διαγώνιο και backhand στην ευθεία.

Οι επιστροφές του Στέφανου θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Θα προσπαθήσει να τον βγάλει wide για να πιέσει το backhand του Τσιτσιπά, αυτό είναι δεδομένο. Η μπάλα θα πάρει περισσότερα φάλτσα και θα είναι πιο δύσκολη η επιστροφή με backhand με τόσα φάλτσα. Ιδιαίτερα, όταν δεν καταφέρει να πάρει την μπάλα στο ξεκίνημά της. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις backhand με την μπάλα πάνω από τον ώμο σου.

Και με τον Αντερσον είχε κάποια θέματα εκεί, αλλά κατάφερε να διαχειριστεί πολύ καλά τα δυνατά χτυπήματα του αντιπάλου του. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο το σερβίς των δύο. Του Αντερσον είναι flat, ενώ του Ράφα είναι topspins και είναι πολύ πιο δύσκολα. Θα πιέσει το backhand του Στέφανου. Η επιστροφή του Στέφανου θα είναι το κλειδί του παιχνιδιού».

Ο Στέφανος μπήκε στη σεζόν από το Νο. 91, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του τους τελευταίους μήνες και φυσικά τις μεγάλες νίκες την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί τουλάχιστον στο Νο. 15 (Νο. 12 αν κερδίσει απόψε). Πως τα κατάφερε;

«Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσιολογική αν αναλογιστούμε την σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε από την αρχή που κατόρθωσε να αντεπεξέλθει την επίπονη διαδικασία των προκριματικών. Παίρνοντας κάποιες οριακές νίκες, έκτιζε την ψυχολογία και μεθοδικά μπόρεσε να κοιτάζει στα μάτια καλύτερους αντιπάλους. Θα έλεγα ότι η αδιάκοπη προσπάθεια στον παράγοντα «φυσική κατάσταση» ήταν το κλειδί σε οριακές αναμετρήσεις, ωστόσο η τεχνική του κατάρτιση αλλά και η πνευματική του οξυδέρκεια σε κρίσιμες στιγμές, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για να πιστέψει περισσότερο στις ικανότητες του».

Στα τεχνικά σημεία, ποιο πιστεύεις είναι το μεγάλο όπλο στο παιχνίδι του Στέφανου και ποια σημεία του παιχνιδιού του έχει βελτιώσει σημαντικά τους τελευταίες μήνες;

«Λόγω σωματότυπου, από την αρχή φαινόταν ότι το σερβίς θα είναι ένα μεγάλο όπλο και παρά το γεγονός ότι σε κάποιους αγώνες δείχνει να τον προδίδει, ο Στέφανος έμαθε να είναι πλέον πολύ πιο υπομονετικός με το backhand του και να αναγνωρίζει ευκαιρίες την κατάλληλη στιγμή. Θεωρώ ότι το μεγάλο προσόν που διαθέτει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, είναι η αντίληψη για τη θέση του αντιπάλου στο γήπεδο, αποτέλεσμα της ψηλής του νοημοσύνης, που του επιτρέπει να προαποφασίσει και να «ανασύρει» από το οπλοστάσιο του το ιδανικό κτύπημα, πολύ πιο γρήγορα».

Η εναλλαγή του παιχνιδιού του από άμυνα σε επίθεση είναι πολύ εντυπωσιακή. Πως την κρίνετε εσείς ως tennis advisor;

«Είναι άλλη μια απόδειξη για το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Κατανοεί τη γεωμετρική δυναμική που δημιουργείται και αποφασίζει να εκτελέσει το επόμενο κτύπημα, έχοντας κατά 90%+ επιλέξει το σωστό είδος κτυπήματος με το επίσης ορθό σημείο στο γήπεδο».

Τι άλλαξε στο παιχνίδι του κατά τη διάρκεια των αγώνων με Ζβέρεφ και Αντερσον και παρότι αρχικά έχασε το πρώτο σετ κατάφερε να πετύχει ισάριθμες νίκες;

«Πρώτα απ’ όλα η πίστη του ότι μπορεί να τα καταφέρει! Ωστόσο από πλευράς τακτικής αυτό που άλλαξε ήταν η μικρή διαφοροποίηση που έκριναν τα αποτελέσματα ήταν η βελτίωση του στις επιστροφές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητα του να διαβάζει γρήγορα τις φάσεις. Επιπρόσθετα, από πλευράς τακτικής, είχε τη διαύγεια να πιέσει στο backhand των αντιπάλων του, ένα σημείο που αυτή τη στιγμή «φωτογραφίζεται» ως το αδύναμο σημείο των δυο προαναφερόμενων αντιπάλων».

Οι σωματικές αντοχές παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά βλέπουμε ότι πλέον έχει και πολύ μεγάλη πνευματική αντοχή. Ως tennis advisor πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι έχει ωριμάσει πνευματικά σε ένα τέτοιο επίπεδο που δείχνει πλέον αγωνιστική συμπεριφορά 30άρι παρότι είναι μόλις 20 χρονών;

«Είναι αποτέλεσμα του ιδιαίτερου συνδυασμού των γονιδίων που προαναφέρατε στο άρθρο σας, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η ομάδα του δουλεύει αναπόσπαστη από πολύ μικρή ηλικία πάνω σε ένα πολύ καλό πλάνο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του, του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει πολύ γρήγορα ότι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσει σε αυτό το χώρο, είναι να δείξει σεβασμό προς τους αντιπάλους, στους κανονισμούς και γενικότερα σε όλο το πλαίσιο που διέπεται η διεξαγωγή των τουρνουά».

Ο ίδιος έχει πει ότι έχει «συλλέξει» στοιχεία από τα παιχνίδια των Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Με ποιόν από τους τρεις μοιάζει περισσότερο το παιχνίδι του;

«Περισσότερο με τον Ρότζερ, ωστόσο είναι ο Στέφανος κτίζει το δικό του προφίλ, με στοιχεία που παραπέμπουν και σε παίκτες παλαιότερων δεκαετιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο προφίλ, με περιορισμένες αδυναμίες, οι οποίες γίνονται ορατές σε στιγμές μεγάλης πίεσης».

Το γεγονός ότι παίζει το backhand με το ένα χέρι, τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει;

«Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που δείχνει ότι στερείται δύναμης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια του να βρει τα σωστά σημεία, καθώς έχει βελτιώσει το κομμάτι της τεχνικής και πλέον εκτελεί συνεχόμενα backhands με «authority”, βάζοντας κατά ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70%, ικανοποιητικό βάθος».

*Ο Ακης Ιωσηφίδης με τον Ρότζερ Φέντερερ

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ