Δανιηλίδου: «Δεν έχει ταβάνι ο Τσιτσιπάς, μαχήτρια η Σάκκαρη»

Δανιηλίδου: «Δεν έχει ταβάνι ο Τσιτσιπάς, μαχήτρια η Σάκκαρη»

Η Ελληνίδα τενίστρια αποθέωσε στο to10.gr τον «Τσιτσιφάστ» και υποκλίθηκε στο πείσμα και τη μαχητικότητα της Σάκκαρη - «Μακάρι να βρεθούν και οι δύο στο Top10», ευχήθηκε η Λένα.

Μέχρι πριν από ένα χρόνο το όνομά του ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τον ήξεραν μόνο όσοι παρακολουθούσαν φανατικά τένις. Πλέον, 12 μήνες αργότερα, το όνομά του είναι γνωστό όχι μόνο στους Ελληνες, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.  Ο λόγος για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κέρδισε σπουδαίους αντιπάλους και απέσπασε το απλόχερο χειροκρότημα των θεατών. Ο 20χρονος τενίστας, ο οποίος ζει το όνειρό του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις νίκες που πέτυχε κόντρα σε Τιμ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ και Αντερσον κατάφερε να κάνει… μόδα το τένις στην Ελλάδα!

To10.gr, λίγες ώρες μετά τη μάχη του συμπατριώτη μας με τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό του Rogers Cup, μίλησε με τη Λένα Δανιηλίδου για το «φαινόμενο» Στέφανος Τσιτσιπάς. Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, η οποία στο παρελθόν (12/05/2003) βρέθηκε ακόμα και στο Νο. 14 της παγκόσμιας κατάταξης, τόνισε ότι ο «Τσιτσιφάστ» παίζει φανταστικό τένις και έχει όλα τα φόντα για να πετύχει σπουδαία πράγματα στην καριέρα του. «Δεν έχει ταβάνι. Είναι ένας ολοκληρωμένος τενίστας. Θα φτάσει σίγουρα πολύ ψηλά, γιατί όχι και στο Νο. 1», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δανιηλίδου, που έχει ζήσει τεράστιες στιγμές στην καριέρα της.

Η Λένα, που συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε διάφορα τουρνουά ανά τον κόσμο, μίλησε και για τη Μαρία Σάκκαρη, που επίσης διανύει μια φανταστική περίοδο. Η πολύπειρη τενίστρια χαρακτήρισε την 23χρονη ως μαχήτρια και ευχήθηκε οι δύο συμπατριώτες μας να μπουν σύντομα στο Top10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Στέφανος πραγματοποίησε μεγάλες εμφανίσεις στο Τορόντο και έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής. Έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, κερδίζοντας σπουδαίους αντιπάλους και αναγκάζοντας τους Έλληνες να ασχοληθούν με το τένις.

«Αναμφίβολα το μέλλον του ανήκει! Είναι και πολύ καλό παιδί και ένας πολύ μεγάλος αθλητής. Ο Στέφανος το έχει αποδείξει, όχι μόνο την τελευταία εβδομάδα, αλλά γενικά στη μέχρι τώρα πορεία του, ότι είναι για μεγάλα κορτ και μεγάλους αριθμούς. Εχει το ταλέντο, που είναι πολύ βασικό, αν και δεν φτάνει μόνο αυτό πλέον. Δουλεύει πάρα πολλές ώρες, είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει. Παίζει ένα φανταστικό και πολύ όμορφο τένις. Πιστεύω ότι έχει όλο το πακέτο. Είναι ένας ολοκληρωμένος τενίστας. Από εκεί και πέρα, εκεί που πιστεύω ότι πρέπει ρίξει το βάρος είναι στη φυσική του κατάσταση. Να δέσει λίγο περισσότερο το σώμα του. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δουλέψει λίγο παραπάνω, αλλά και φυσικά να μείνει μακριά από τραυματισμούς. Αν τα καταφέρει όλα αυτά, τότε είναι σίγουρο θα τον δούμε να πηγαίνει πολύ καλά στα Γκραντ Σλαμ, αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μακάρι να κερδίσει και ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι κάτι που του το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, γιατί το αξίζει».

Ο Στέφανος ξεκίνησε τη σεζόν λίγο κάτω από την 100άδα (Νο. 91) και πλέον είναι στο Νο. 15, ενώ χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της πρώτης 10άδας. Ποιο πιστεύεις είναι το ταβάνι του;

«Για εμάς που γνωρίζουμε το άθλημα δεν υπάρχει ούτε ταβάνι, ούτε… οροφή. Η κατάταξη είναι ένα πολύ περίεργο θέμα. Σε μία εβδομάδα όπως είδαμε ανέβηκε πάρα πολλές θέσεις, όμως, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Το θέμα ότι δεν πρέπει να το παίρνεις προσωπικά. Σκαμπανεβάσματα θα υπάρχουν και στην απόδοση και στο ranking. Στους άνδρες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Είναι πιο physical το άθλημα. Το επίπεδο είναι καλύτερο από το γυναικείο. Το ανδρικό έχει άλλα πλεονεκτήματα και άλλα μειονεκτήματα σε σχέση με τις γυναίκες. Ο Στέφανος θα φτάσει σίγουρα πολύ ψηλά. Μακάρι να τον δούμε και νούμερο 1. Γιατί όχι;».

Πρόσφατα ο Στέφανος είχε δηλώσει ότι έχει προσαρμόσει στο παιχνίδι του κομμάτια από τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Με ποιανού κορυφαίου τενίστα πιστεύεις ότι μοιάζει περισσότερο το στυλ του Τσιτσιπά;

«Πιστεύω ότι το στυλ παιχνιδιού του μοιάζει περισσότερο σε αυτό του Ρότζερ Φέντερερ. Έχει ένα υπέροχο backhand με το ένα χέρι. Κάνει slice εκεί που πρέπει. Θα ανέβει στο βολέ όταν χρειαστεί και του επιτρέψει ο αντίπαλος. Τενιστικά, λοιπόν, μοιάζει περισσότερο στον Ρότζερ. Σε όλα τα άλλα, ψυχικά κτλ, έχει στοιχεία και από τον Αντι Μάρει και από τον Ράφαελ Ναδάλ. Εχουμε δει να γυρίζει πάρα πολλά ματς, ενώ βρισκόταν με σετ κάτω, αλλά και με ματς πόιντ κάτω. Δεν είναι η πρώτη εβδομάδα που κάνει τέτοια πράγματα ο Στέφανος. Ισως αυτή την εβδομάδα ήταν κάτι ξεχωριστό, γιατί έπαιζε σχεδόν σε κάθε ματς με top10 παίκτη».

Είσαι μία πολύ έμπειρη τενίστρια και έχεις ζήσει μεγάλες στιγμές στο tour, πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες απέναντι σε κορυφαίες αντιπάλους. Πως νιώθει ένας τενίστας όταν μπαίνει στο κορτ και καλείται να παίξει απέναντι σε μεγαθήρια όπως ο Ναδάλ;

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να έχει ένας αθλητής είναι να παίζει απέναντι στο είδωλό του. Απέναντι σε αθλητές που έβλεπε στην τηλεόραση. Είτε ένα μήνα, είτε 10 χρόνια πριν. Να τους έχει στην απέναντι πλευρά και να παίζει μαζί τους. Ο Στέφανος δουλεύει πολύ γι’ αυτό το πράγμα. Είναι σπουδαίο να παίζει με όλους αυτούς που είχε ως είδωλο και τώρα να τους αντιμετωπίζει face to face. Ένα πράγμα του εύχομαι, να είναι γερός».

Εχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να παίξεις σε διάφορα τουρνουά. Πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός τενίστα; Ταξίδια, πίεση, κούραση και συνεχόμενα παιχνίδια…

«Είναι ένα πολύ μοναχικό, δύσκολο και ιδιαίτερο άθλημα. Είναι ιδιαίτερο, γιατί αν αντέχεις σωματικά, οικονομικά και ψυχολογικά μπορεί να παίζεις 45 εβδομάδες το χρόνο  τουρνουά. Μπορείς να αγωνίζεται για τη χώρα σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Φανταστείτε την κούραση και τα έξοδα, που πρέπει να ανταπεξέλθεις. Εκτοξεύονται όλα. Μερικές φορές όταν παίζεις πολλά τουρνουά μαζεμένα δεν ξέρεις που βρίσκεσαι. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η ζωή ενός τενίστα».

Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί στην Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξες εσύ και πλέον συνεχίζουν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη;

«Πέρα από τις επιτυχίες που είτε είχα εγώ, είτε έχουν τα παιδιά τώρα, το άθλημα η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο γνωστό ή διαδεδομένο όσο τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το βλέπουμε. Ωστόσο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει ανεβεί πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει αρχίσει να παρακολουθεί και εννοείται ότι εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε βοηθήσει και εσείς πολύ σε αυτό το κομμάτι. Εχετε δώσει τεράστιο boost για να γνωρίσει και να αγαπήσει ο κόσμος το άθλημα. Σίγουρα οι επιτυχίες βοηθάνε πολύ. Δεν υπάρχει κάτι πιο ευχάριστο από το να βλέπεις παιδιά να θέλουν να ασχοληθούν, όχι μόνο με το τένις, αλλά γενικά με τα σπορ. Μην περιοριζόμαστε μόνο στο τένις, επειδή λατρεύουμε εμείς αυτό το άθλημα. Μακάρι όλα τα παιδιά να ξεφύγουν από τη μονοτονία της ζωής, τους υπολογιστές, από το διαδίκτυο και να ξεκινήσουν να παίζουν κάποιο άθλημα. Σαν τον αθλητισμό δεν υπάρχει. Είναι υγεία, κάνεις νέους φίλους, έχει πάρα πολλά θετικά. Ναι σε όλα τα αθλήματα και στον αθλητισμό».

Εχουμε την τύχη να προέρχονται από την Ελλάδα δύο μεγάλα ταλέντα, τα οποία πλέον αρχίζουν να «λάμπουν» και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Μαρία Σάκκαρη βελτιώνεται συνεχώς και δείχνει επίσης πολύ καλά στοιχεία, κερδίζοντας το σεβασμό των αντιπάλων της.

«Η Μαρία έχει αποδείξει ότι με σκληρή δουλειά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Με τη δουλειά μπορείς να φτάσεις εκεί που επιθυμείς. Εχει φοβερή ψυχή η Μαρία. Πρόσφατα άκουσα ότι θα παίξουν μαζί στο Hopman Cup. Είναι μια φοβερή διοργάνωση και είναι ό,τι πιο τέλειο μπορεί να συμβεί για τη χώρα μας. Μακάρι να παίξουν και αλλού μαζί κάποια μικτά διπλά και να τους δούμε και τους δύο να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Εύχομαι η Μαρία να είναι ευτυχισμένη και πάνω από όλα γερή. Είναι φοβερή μαχήτρια, φοβερή ψυχή. Το πιο τέλειο που μπορεί να συμβεί είναι να βρεθούν και οι δύο στο Top10. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας είναι και η τύχη. Το άθλημα θέλει και λίγο τύχη. Είναι ένας παράγοντας, που τον ξέρει μόνο Θεός».

Οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας είναι ικανές να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος και στην πραγματοποίηση μεγάλων τουρνουά στην Ελλάδα; Όπως για παράδειγμα τα τουρνουά που είχαν γίνει πριν μερικά χρόνια στο ΟΑΚΑ;

«Υπήρχαν κάποια Challengers, αλλά ακόμα υπάρχουν ορισμένα, κυρίως Futures στην Κρήτη. Μακάρι να συμβεί. Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα έρθει να τα παρακολουθήσει και θα γνωρίσει καλύτερα το άθλημα. Είναι ξεκάθαρο ότι από κοντά είναι εντελώς διαφορετικά από ότι στην τηλεόραση. Μακάρι είτε με προσωπικές πρωτοβουλίες, είτε με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας να ξαναδιοργανώσει τουρνουά στη χώρα μας».

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον; Όπως είπαμε παίζεις σε κάποια τουρνουά. Τι άλλο σχεδιάζεις;

«Συνεχίζω να παίζω κάποια τουρνουά. Όχι βέβαια με την ίδια συχνότητα όπως παλιά. Από εκεί και πέρα, ετοιμάζουμε κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να πω και πολλά τη δεδομένη στιγμή. Ελπίζω μέχρι τον Δεκέμβριο να είμαι σε θέση να τα ανακοινώσω».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ