Τένις : το άθλημα των προληπτικών

Τένις : το άθλημα των προληπτικών

Πολλοί αστέρες του τένις έχουν μία «ιεροτελεστία» πριν ή και στη διάρκεια του αγώνα τους.  Και φυσικά δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Ράφαελ Ναδάλ

Πολλοί από εμάς έχουμε τη τάση να αποφεύγουμε τις μαύρες γάτες ή να διατηρούμε στη ρουτίνα μας κάποιες συνήθειες που δεν έχουν λογική. Απλά τις κάνουμε γιατί νομίζουμε ότι μας φέρνουν γούρι (ακόμη τουλάχιστον η επιστήμη δεν έχει αποδείξει αν αυτό ισχύει).

Όπως κι εμείς, έτσι και αρκετοί αθλητές έχουν αυτή τη (καλή ή κακή, όπως το πάρει κανείς…) συνήθεια.

Και το άθλημα που σαφέστατα αναδεικνύεται σε… πρωταθλητή στους «περίεργους», είναι το τένις (το ποδόσφαιρο ακολουθεί). Πολλοί αστέρες από το παρελθόν, αλλά και το παρόν, έχουν μία «ιεροτελεστία» πριν ή και στη διάρκεια του αγώνα τους.  Και φυσικά δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Ράφαελ Ναδάλ…

Δεν είναι όμως μόνο ο Ισπανός. Σερένα Γουίλιαμς, Βικτόρια Αζαρένκα, Μαρία Σαράποβα, Ντομίνικα Τσιπούλκοβα, Ρισάρντ Γκασκέ και άλλοι πολλοί, έχουν κάποιες συνήθειες που αρκετές δεν είναι εύκολο να τις πάρει χαμπάρι κανείς βλέποντας το παιχνίδι από τη τηλεόραση.

Ναδάλ ο… πρωταθλητής

Όταν μιλάμε για γούρια και προλήψεις, το όνομα του Ράφαελ Ναδάλ είναι στη κορυφή. Με διαφορά όμως… Η λίστα με τις περίεργες συνήθειες του Ισπανού Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι τόσο μεγάλη, που θέλει κανείς ξεχωριστό θέμα για να ασχοληθεί.

Μερικές από τις συνήθειες του είναι οι εξής:

Δεν πατάει ποτέ τις γραμμές του κορτ και τις προσπερνάει πάντα με το δεξί πόδι.

Πάντα κρατάει στο ένα χέρι μια ρακέτα όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά το ζέσταμα βγάζει τη ζακέτα κάνοντας αλματάκια, κάτι που συνεχίζει όταν ο διαιτητής ρίχνει το κέρμα για το ποιος θα σερβίρει πρώτος.

Σε κάθε σερβίς πιάνει αρχικά το πίσω μέρος του σορτς, προσπαθώντας να ξεκολλήσει το εσώρουχο από τα οπίσθιά του (συγνώμη κυρίες μου…) λόγω του ιδρώτα, πιάνει τη μύτη του και μετά το πάνω μέρος των αυτιών του (πρώτα το αριστερό και μετά το δεξί), συνήθεια που είχε από τότε που είχε μακριά μαλλιά (και φαίνεται πως του έμεινε).

Στα τάιμ άουτ αφήνει πάντα το ισοτονικό και το νερό του σε συγκεκριμένες μοίρες από το ύψος που βρίσκεται η καρέκλα και δε τα μετακινεί καν. Αν για κάποιο λόγο μετακινηθούν (όπως έγινε στο Αυστραλιανό Όπεν πριν δύο χρόνια όταν το μπαλάκι έριξε το ένα μπουκάλι κάτω) τότε το ματς διακόπτεται μέχρι να πάει το μπουκάλι στην ακριβή του θέση (και μόνο στην ακριβή).

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που κάνει και τους αντιπάλους του να γελούν ορισμένες φορές.

Κάλτσες μιας χρήσης

Η Σερένα Γουίλιαμς δεν φημίζεται και τόσο για τις προλήψεις της, όμως όταν παίζει σε τουρνουά πάντα χρησιμοποιεί το ίδιο ντους σε όλες τις διοργανώσεις και δένει τα παπούτσια της με τον ίδιο τρόπο σε κάθε παιχνίδι. Φοράει πάντα το ίδιο ζευγάρι κάλτσες σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, πράγμα που σημαίνει πως στα Γκραν σλαμ όταν φτάνει στον τελικό, δεν αλλάζει τις κάλτσες της για δύο εβδομάδες…

Βικτόρια η… μποξέρ

Η Βικτόρια Αζαρένκα δεν έχει πολλές περίεργες συνήθειες, αλλά ορισμένες φορές ξεχνάει πως είναι τενίστρια. Για την ακρίβεια νομίζει πως είναι μποξέρ. Μπαίνει στο κορτ ως άλλος Μοχάμεντ Αλι, χρησιμοποιώντας τις γροθιές της και ακούγοντας τέρμα μουσική στο mp3 της. Αν δε το κάνει αυτό, τότε οι πιθανότητες να χάσει το ματς είναι αρκετές. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει η ίδια.

Μπαλάκια για γούρι

Σε κάθε σερβίς οι παίκτες του τένις χρησιμοποιούν άλλες μπάλες. Όχι και ο Ρισάρντ Γκασκέ… Ο Γάλλος κάθε φορά που κερδίζει πόντο, αν η μπάλα σταματήσει στη δική του πλευρά του κορτ, θα την πάρει να σερβίρει ξανά μ’ αυτήν καθώς θεωρεί πως είναι γουρλίδικη μπάλα (αλήθεια το πιστέυει). Όταν χάσει βέβαια τον πόντο, ούτε να την ξαναδεί…

Την ίδια συνήθεια είχε και η παλιά δόξα του τένις από την Ισπανία, η Κονσίτα Μαρτίνεζ. Όμως αυτό εκνεύριζε τις αντιπάλους της και ήταν θέμα χρόνου κάποια να της κάνει… χουνέρι. Σε ένα ματς με τη Πάτι Σνάιντερ, η Μαρτίνεζ κέρδισε πόντο, αλλά η Σνάιντερ πήγε και άρπαξε τη μπάλα για να δει πως θα αντιδράσει. Η Μαρτίνεζ τη κοίταζε απορημένη και η αντίπαλός της, της έλεγε να ξεχάσει το συγκεκριμένο μπαλάκι (τελικά η Μαρτίνεζ αγρίεψε και της πήρε το ματς και στο τέλος δεν της έδωσε καν  το χέρι εξαιτίας του περιστατικού).

Βρώμα το μπαλάκι…

Μία ακόμη πιο περίεργη συνήθεια έχει η Ντομίνικα Τσιμπούλκοβα. Πριν από κάθε σερβίς, μυρίζει το μπαλάκι (ναι, γιατί, που είναι το περίεργο;). Η Σλοβάκα σε συνέντευξή της, είχε πει πως σε άλλους αρέσει να μυρίζουν τριαντάφυλλά, αλλά γι αυτήν η μυρωδιά που έχει το μπαλάκι του τένις, τη βοηθά να συγκεντρωθεί στον αγώνα.

«Δεν έχω λόγο που το κάνω. Είναι μια συνήθεια που έχω στο κορτ, ιδίως όταν μας φέρνουν καινούργιες μπάλες. Αυτό είναι που μου φέρνει γούρι στα παιχνίδια», ανέφερε και εμείς φυσικά την πιστεύουμε…

«Κομάντο» στα ματς

Ο Αντρέ Αγκάσι στο παρελθόν δεν είχε γούρια. Μια μέρα όμως στο Ρολάν Γκαρός το 1999, ξέχασε να πάρει μαζί του εσώρουχα. Επαιξε «κομάντο» φορώντας μόνο το σορτσάκι και κέρδισε τον πρώτο αγώνα. Αυτό ήταν… Από τότε δεν έβαλε ξανά εσώρουχο σε καμία βαλίτσα όταν αγωνιζόταν. Κάπως έτσι στη πορεία γνωρίστηκαν και με τη Στέφι Γκραφ. Την κέρδισε σε ένα ματς που έπαιξαν για προπόνηση και την παντρεύτηκε…

Το ανορθόδοξο περπάτημα

Η Μαρία Σαράποβα είναι της κατηγορίας Ναδάλ… Ποτέ δε πατάει τις γραμμές. Και όχι μόνο δε τις πατάει, αλλά έχει εξελίξει την τεχνική του Ισπανού. Κάθεται μακριά από τις γραμμές στο σερβίς της αντιπάλου της (σε αντίθεση με όλες τις άλλες παίκτριες) και περπατάει γύρω από τις εξωτερικές γραμμές του κορτ. Πριν σερβίρει μιλάει στον τοίχο (ναι, κι αυτό αλήθεια είναι) και ορισμένες φορές, όταν είναι τσαντισμένη, μιλάει και στο μπαλάκι. Προφανώς για να συμμορφωθεί αν τυχόν δεν της κάνει τη χάρη να πάρει τον πόντο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ