Θαλασσινά: Πώς οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν τα φρέσκα – Χρήσιμες συμβουλές από ιχθυοπώλες

Θαλασσινά: Πώς οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν τα φρέσκα – Χρήσιμες συμβουλές από ιχθυοπώλες

Τα αλλοιωμένα θαλασσινά μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνα και έτσι χρειάζεται προσοχή.

Τα θαλασσινά δεν λείπουν από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι και οι επαγγελματίες του χώρου εξήγησαν τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είτε τα προϊόντα που θα αγοράσουν είναι φρέσκα είτε κατεψυγμένα, καθώς τα αλλοιωμένα θαλασσινά που μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνα.

Μιλώντας στο MEGA, ο Στράτος Μπουρνάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής εφόσον αγοράσει φρέσκα θαλασσινά.

Διαβάστε επίσης: Mr Assist: Στο top-3 της Ευρώπης ο Φορτούνης- O Βιρτς των 100 εκατ ευρώ και το ρεκόρ του αρχηγού

«Ένας πάγκος θαλασσινών μυρίζει θάλασσα, δεν έχει καμιά άσχημη μυρωδιά. Όλα τα θαλασσινά, και ιδιαίτερα τα μαλάκια, πρέπει να έχουν αυτά τα άσπρα γκρίζα χρώματα. Δεν είναι δυνατόν ένα χταπόδι ή ένα καλαμάρι να έχουν κόκκινα ή βυσσινί χρώματα γιατί σημαίνει αλλοίωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να είναι απέξω βράχια, σκληρό σώμα, κόκκινα βράγχια, να έχει λαμπερό μάτι, μία γλίτσα απέξω που έχουν τα περισσότερα ψάρια είναι ένδειξη ότι είναι φρέσκα. Αυτά πρέπει να είναι η δικλίδα ασφαλείας σας», πρόσθεσε.

Προσοχή στα κατεψυγμένα ψάρια

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα κατεψυγμένα ψάρια, με τους ειδικούς να επισημαίνουν στο καταναλωτικό κοινό να βλέπει τα ταμπελάκια πριν αγοράσει.

«Πρέπει κανείς να κοιτάζει τα αντίστοιχα ταμπελάκια με τις ημερομηνίες λήξης και την προέλευση και μεγάλη προσοχή να μην είναι κάτι αποψυγμένο», είπε ακόμα ο κ. Μπουρνάς.

Τα όστρακα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά. Οι επαγγελματίες λένε πως το θαλασσινό νερό που εγκλωβίζεται στα όστρακα τα διατηρεί ζωντανά.

«Ο καταναλωτής θα πρέπει να αγοράσει τελευταία στιγμή τα οστρακοειδή. Να μην είναι ανοιχτά και να μην μυρίζουν», είπε ο ιχθυοπώλης, Ευθύμης Παναγιωτόπουλος.

«Εμπιστευόμαστε αυτούς που έχουμε επιλέξει ξανά και δεν πειραματιζόμαστε», λένε ιδιοκτήτες ιχθυοπωλείων και ψαράδες.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αλλεργικού σοκ

Τα αλλοιωμένα θαλασσινά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αλλεργικό σοκ.

Μιλώντας στο MEGA, η αλλεργιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Κατερίνα Συρίγου δήλωσε πως συμπτώματα αλλεργικού σοκ είναι «διάχυτη ερυθρότητα, αίσθημα ζέστης, φαγούρα στις  παλάμες και στα πέλματα, αίσθημα καθάρισμα λαιμού, μπούκωμα στη μύτη, ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας».

«Σε αυτή την περίπτωση εάν κάποιος είναι κοντά και έχει το φάρμακο εκλογής που είναι μία ένεση αδρεναλίνης, διαφορετικά αν μπορεί και έχει κάποιος αντισταμινικό να το πάρει και μετά να πάει στο κοντινότερο σημείο που μπορούν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες», συμπλήρωσε.

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανέφερε ορισμένες  χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής.

Στα νωπά κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές) προσέχουμε:

  • Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
  • Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
  • Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση.

Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Tα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα κατά την πώλησή τους, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους, στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

  • Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος).

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, ελέγχουμε ότι η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

  • Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.
  • Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ