Αιγαίο: Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» Ερντογάν πριν «αντιμετωπίσει» τον Μητσοτάκη

Αιγαίο: Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» Ερντογάν πριν «αντιμετωπίσει» τον Μητσοτάκη

Το προσφυγικό, το Κυπριακό, καθώς και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας, με την πλευρά της Αγκυρας σε καθημερινή βάση πλέον να προχωρά τόσο σε εκβιασμούς -απειλώντας και με «άνοιγμα των θυρών» για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη- όσο και σε αμφισβήτηση θαλάσσιων χώρων που βρίσκονται υπό την ευθύνη Ελλάδας - Κύπρου.

Τρεις μόλις ημέρες μετά τα σκληρά μηνύματα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία που έστειλαν κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η Αγκυρα εκφράζει για ακόμη μια φορά την πλήρη αδιαφορία και απαξίωση στις σαφείς αυτές προειδοποιήσεις, με καθημερινές απειλές σε όλα τα μέτωπα.

Το προσφυγικό, το Κυπριακό, καθώς και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας, με την πλευρά της Αγκυρας σε καθημερινή βάση πλέον να προχωρά τόσο σε εκβιασμούς -απειλώντας και με «άνοιγμα των θυρών» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς την Ευρώπη- όσο και σε αμφισβήτηση θαλάσσιων χώρων που βρίσκονται υπό την ευθύνη Ελλάδας – Κύπρου.

Κι όλα αυτά, ενώ αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Συνάντηση κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός θα βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ και Αμμόχωστο.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκτιμά ότι μόνο με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μπορεί να παρουσιάζει τις θέσεις της χώρας μας ώστε να υπάρξει -με την προϋπόθεση κατανόησης από τη γείτονα- εκτόνωση της έντασης. «Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση και διερευνητική επαφή μεταξύ των δύο ηγετών, με την Αθήνα να βάζει το πλαίσιο και τους κανόνες για καλή γειτονία και αμοιβαία προσέγγιση.

Ερευνες νοτιοδυτικά του Καστελόριζου

Μια τέτοια πρόθεση όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να επιδεικνύει η Αγκυρα. Κι αυτό γιατί προανήγγειλε «ωκεανογραφικές και κλιματολογικές» έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου – Ρόδου – Καρπάθου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας της γειτονικής χώρας, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο «Bilim-2» για το χρονικό διάστημα 13  – 16 Σεπτεμβρίου.

Οι ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες δεν γίνονται επί του βυθού και δεν επηρεάζουν την υφαλοκρηπίδα, αλλά είναι προφανής η στόχευση της τουρκικής πλευράς τόσο για την επιλογή της περιοχής που αναγγέλθηκε η έρευνα όσο και για την χρονική στιγμή, που υπάρχουν πληροφορίες στο πλαίσιο και των επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου που ασκεί η Άγκυρα, ότι το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος θα κατευθυνθεί ίσως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διεκδικεί τον έλεγχο του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Καστελόριζου – Κύπρου

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Πέμπτης, η πλήρης αμφισβήτηση από την Αγκυρα της Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου του 2014 για «ενοποίηση των χώρων ευθύνης των δύο χωρών για Έρευνα και Διάσωση», δηλώνοντας ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην ευθύνη του σταθμού της Αττάλειας.

Αθήνα και Λευκωσία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα liberal.gr, με δυο NAVTEX δέσμευσαν δυο γειτνιάζουσες περιοχές για αεροναυτική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή που συναντώνται τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας και οι ζώνες ευθύνης των δύο χωρών για Έρευνα και Διάσωση (Search and Rescue Region).

[Πηγή: liberal.gr]

Ειδικότερα, ο Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε Αναγγελία (NAVWARN 499/2019) με την οποία δεσμεύσει για την Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στη Θάλασσα του Καστελόριζου με την συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών στις 30 Σεπτεμβρίου από τις 09.00-16.00. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο Σταθμός της Λάρνακας, ο οποίος δέσμευσε για την ίδια ημέρα και ώρα περιοχή για την διεξαγωγή της άσκησης, εντός της περιοχής του Κυπριακού SRR που αποτελεί συνέχεια της περιοχής που έχει δεσμεύσει η ελληνική NAVTEX, ώστε και πρακτικά και συμβολικά να ενισχυθεί η επιχειρησιακή «ενότητα» του χώρου.

Αντιδρώντας, οι τουρκικές Αρχές απάντησαν με δυο NAVTEX (0933/19, 0934/19) με τις οποίες δηλώνουν ότι η ελληνική και η κυπριακή Αναγγελία «εκδόθηκαν από μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό, καθώς η έκδοση Αναγγελιών στην περιοχή αυτή ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας» και μάλιστα κηρύσσει άκυρη την ελληνική NAVTEX.

Η τουρκική NAVTEX

Μπρα ντε φερ για την Αμμόχωστο

Στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο δεν πρέπει να παραλείπει κανείς το ζήτημα της Αμμοχώστου, για την οποία η Αγκυρα δια του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβόσογλου, εξέφρασε την πρόθεσής της να ανοίξει τα Βαρώσια.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν «τα Βαρώσια θα ανοίξουν» απάντησε καταφατικά. «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο Τσαβούσογλου είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει προξενείο στην Αμμόχωστο.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της «μέχρι τέλους».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές, τονίζοντας ότι δεν θα παραμείνει αδρανής.

Σε γραπτή του δήλωση ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι αυτές «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κύριους στόχους της Τουρκίας».

«Από τη μια την παρεμπόδιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής και από την άλλη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ με σκοπό το σφετερισμό πολύ μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων της Κύπρου, αλλά και καθαρά επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Αμμοχώστου» επισημαίνει.

«Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς, αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει.

Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά τα σαφή μηνύματα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία που έστειλαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης.

Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίστηκε ότι ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, αλλά και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Οι δύο πλευρές τονόνισαν πως έγινε, ακόμη, ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Κατεχόμενα.

Ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ