Αγγλία : Λίνεκερ και Σίρερ δίνουν συμβουλές για τα πέναλτι

Αγγλία : Λίνεκερ και Σίρερ δίνουν συμβουλές για τα πέναλτι

Αγγλία απόψε αντιμετωπίζει την Κολομβία και το ενδεχόμενο ο νικητής να κριθεί στα πέναλτι είναι πιθανό. Γι αυτό ο Λίνεκερ κι ο Σίρερ συμβουλεύουν τους Άγγλους διεθνείς.

Η Αγγλία αντιμετωπίζει την Κολομβία για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου σ’ έναν αγώνα ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα.

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας είχε μία πολύ καλή παρουσία στη φάση των ομίλων, με εξαίρεση τον τελευταίο αγώνα απέναντι στο Βέλγιο, στον οποίο όμως δεν «καιγόταν» να κερδίσει.

Από την άλλη οι Κολομβιανοί μετά τη «σφαλιάρα» που δέχτηκαν στο πρώτο παιχνίδι, χάνοντας από την Ιαπωνία με 2-1, εμφανίστηκαν βελτιωμένοι στα επόμενα δύο παιχνίδια κι έδειξαν γιατί ήταν το φαβορί για την πρωτιά του όγδοου ομίλου.

Ο αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες αναμένεται αμφίρροπος και το σενάριο παράτασης και στη συνέχεια της διαδικασίας των πέναλτι είναι αρκετά πιθανό.

Η διαδικασία των πέναλτι είναι μία δακρύβρεχτη ιστορία για τους Άγγλους, καθώς και τις τρεις φορές που έχουν βρεθεί εκεί ηττήθηκαν.

Ο Γκάρι Λίνεκερ κι ο Άλαν Σίρερ είχαν βρεθεί με τα «λιοντάρια» στη διαδικασία των πέναλτι και είχαν ευστοχήσει. Γι αυτό συμβουλεύουν τους Άγγλους διεθνείς για πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν όταν βρεθούν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ θα μελετήσει τον τρόπο που εκτελούν οι Κολομβιανοί, αλλά ο Σίρερ συνιστά στους Άγγλους ποδοσφαιριστές να κάνουν κι εκείνοι το αντίστοιχο.

«Όπως κάθε παίκτης έχει ένα αγαπημένο σημείο για να εκτελεί τα πέναλτι, έτσι και οι τερματοφύλακες έχουν μία γωνία που προτιμούν να πέφτουν» είπε ο Άλαν Σίρερ.

Ο παλαίμαχος άσος της Νιουκάστλ και της Μπλάκμπερν συμπλήρωσε ότι όπως ο αντίπαλος τερματοφύλακας θα μελετήσει τις τελευταίες 5 ή 10 εκτελέσεις, έτσι θα πρέπει να μελετήσουν αντίστοιχα και οι εκτελεστές της Αγγλίας.

Η συμβουλή που δίνει κυρίως στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι να προσέξει τι θα πει στους ποδοσφαιριστές του πριν τη διαδικασία. «Είναι αρκετά αγχωτικό. Ξέρεις ότι σε βλέπουν εκατομμύρια κόσμου, αλλά κυρίως δεν θες να απογοητεύσεις τους συμπαίχτες σου και τον προπονητή. Δεν χρειάζεται να προσθέσει κι άλλη πίεση ο προπονητής με κάτι που θα πει».

Τέλος ο Άλαν Σίρερ δηλώνει ότι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάποιος είναι να αλλάξει γνώμη την στιγμή που παίρνει φόρα για να εκτελέσει. Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος για το που να εκτελέσει, τότε ο παλαίμαχος Άγγλος σέντερ φορ προτείνει να σουτάρει με δύναμη χαμηλά στο κέντρο.

Για να τονίσει η σημαντικότητα της τελευταίας συμβουλής, μοιράστηκε μία ιστορία από το Μουντιάλ το 1998 όταν για τη φάση των «16» αντιμετώπισαν την Αργεντινή. «Είπα στον Μπάτι, αν δεν είσαι σίγουρος τότε κατέβασε το κεφάλι και σούταρε με δύναμη χαμηλά στο κέντρο κι εκείνος με κοίταξε και είπε ότι αυτό θα κάνει». Λίγο αργότερα ο Ντέιβιντ Μπάτι σούταρε δεξιά κι ο γκολκίπερ το απέκρουσε. Όταν ο Σίρερ τον ρώτησε τι έγινε, ο Μπάτι του απάντησε ότι άλλαξε γνώμη στο τέλος.

Ο Γκάρι Λίνεκερ πιστεύει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής που ενδέχεται να κληθεί να εκτελέσει πέναλτι, είναι να επαναλάβει στην προπόνηση την ίδια εκτέλεση 30 ή 40 ή 50 φορές.

«Εγώ πάντα εκτελούσα στην προπόνηση το πέναλτι που θα χτυπούσα στον αγώνα. Ξανά και ξανά και ξανά. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος για το που θα στείλεις τη μπάλα σε μία τόσο ψυχοφθόρα κατάσταση» είπε ο Λίνεκερ.

Αυτή η προπόνηση δούλεψε για τον Λίνεκερ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1990. Στον ημιτελικό οι Άγγλοι βρήκαν απέναντι τους τη Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό κι ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι.

Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν ο πρώτος που εκτέλεσε για την Αγγλική ομάδα. «Δούλευα στην προπόνηση μία συγκεκριμένη εκτέλεση, κάτω και δεξιά του τερματοφύλακα. Είπα στον εαυτό μου να κάνει αυτό που έχει προετοιμάσει. Τι έκανα καλά και σκόραρα» δήλωσε ο Άγγλος στράικερ περιγράφοντας τη σκέψη του πριν το πέναλτι.

Ο πρώην επιθετικός της Τότεναμ συμπλήρωσε ότι η διαδικασία των πέναλτι είναι διαφορετική από αυτά που εκτελούνται στην κανονική διάρκεια του αγώνα. «Πρέπει να περπατήσεις περίπου 45 μέτρα μέχρι να το εκτελέσεις. Δεν ξέρεις αν πρέπει να περπατήσεις μέχρι εκεί ή να τρέξεις. Έχεις μία αιωνιότητα να σκεφτείς τι μπορεί να πάει καλά ή στραβά» είπε χαρακτηρίστηκα. Επίσης συμπλήρωσε ότι ο καθένας μπορεί να χάσει ένα πέναλτι, αλλά θέλει…θάρρος για να εκτελέσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ