Παρί Σεν Ζερμέν – Μάντσεστερ Σίτι – Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (pics)

Παρί Σεν Ζερμέν – Μάντσεστερ Σίτι – Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (pics)

Δυο ομάδες, ίδιος στόχος, διαφορετική προσέγγιση. Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν «εισέβαλλαν» με διαφορετικό τρόπο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι είχε μόλις τελειώσει. Το τελικό 0-0 αφήνει ικανοποιημένη την Μάντσεστερ Σίτι, με την Παρί Σεν Ζερμέν να χρειάζεται μόνο την νίκη την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Ρασίνγκ Σανταντέρ για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA.

Αυτή ήταν η πρώτη αναμέτρηση των δυο ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ομίλους κυπέλλου UEFA, στο όχι πολύ μακρινό 2008. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Σχεδόν 13 χρόνια μετά, Παρί και Σίτι δίνουν το πρώτο τους παιχνίδι απόψε (28/9, 22:00) σε ομίλους Champions League, το πέμπτο συνολικά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Από τότε που εκτοξεύθηκε το brand name τους, και άλλαξαν σελίδα στην ιστορία τους, ο σκοπός τους είναι ο εξής ένας: H κατάκτηση της Ευρώπης. Το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι μία παρουσία σε τελικό του Champions League, τον οποίο έχασαν αμφότερες.

Μπάγερν και Τσέλσι σταμάτησαν την πορεία τους προς την εκπλήρωση του μεγάλου στόχου τους. Η κατάκτηση του κυπέλλου με… τα μεγάλα αφτιά είναι αυτοσκοπός. Σε Παρίσι και Μάντσεστερ σχεδόν μέσα σε μία δεκαετία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια, παρόλο αυτά καμία ομάδα δεν έχει φτάσει στην ποδοσφαιρική… Γη της Επαγγελίας.

Δυο ομάδες, ίδιος στόχος, διαφορετική προσέγγιση. Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Το El Golfico (ντέρμπι του Κόλπου), ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Οι ιδιοκτήτες τους (Κατάρ, Αμπου Ντάμπι), έχουν «εισβάλλει» με τον δικό τους τρόπο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μάντσεστερ Σίτι: Το project του Αμπου Νταμπι

Το 2008 ο Σεϊχής Μανσούρ Μπιν Αλ Ζαγιέντ ακολούθησε… την μόδα της εποχής και έναντι 200 εκατ. λιρών αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Μάντσεστερ Σίτι. Και από πολύ νωρίς έδειξε τις προθέσεις του. Ξεκίνησε με την «βόμβα» Ρομπίνιο, ενώ πήγε για το κόλπο-γκρόσο με τον Κακά. Από τότε μέχρι και σήμερα, η Σίτι έχει ξοδέψει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στον πλανήτη, φέρνοντας στο Έτιχαντ σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες.

Παρόλο αυτά, ο Σεϊχής Μανσούρ δεν αρκέστηκε μόνο στις δαπανηρές μεταγραφές. Εδειξε και το… κοινωνικό του πρόσωπο, «εισβάλλοντας» στην τοπική κοινωνία. Ανοικοδόμησε όλο το ανατολικό Μάντσεστερ, με σημείο αναφοράς το «Εtihad Campus», στο οποίο στεγάζεται η κορυφαία ποδοσφαιρική ακαδημία στο Νησί.

To υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο της Πρωταθλήτριας Αγγλίας είναι η μεγαλύτερη επένδυση του. Μία επένδυση που κόστισε περίπου 250 εκατ. λίρες και τόνωσε την οικονομία της περιοχής.Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, γυμναστήρια, ιατρική περίθαλψη, είναι ορισμένα που στεγάζονται στο εσωτερικό του, δίνοντας… πνοή στο υποβαθισμένο ανατολικό Μάντσεστερ.

Παράλληλα, αγόρασαν και ανοικοδόμησαν το «City of Manchester», με τον Άραβα ιδιοκτήτη να εξασφαλίζει ετήσια χορηγία της Etihad. Πλέον, το γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι είναι ένα από τα πιο υπερσύγχρονα της Ευρώπης, χωρητικότητας 53.400 θέσεων και έχει ένα από το πιο φθηνό εισιτήριο διαρκείας στο Νησί.

Βέβαια στην ιδιοκτησία του City Football Group, δεν υπάρχει μόνο η Μάντσεστερ Σίτι. Συνολικά, το CFG, έχει άλλες 10 ομάδες στην κατοχή του: Νιου Γιορκ Σίτι, Μέλμπουρν Σίτι, Γιοκοχάμα Μαρίνος, Μοντεβιδέο Σίτι, Ζιρόνα, Σινχουάν Τζιουνίου, Μουμπάι Σίτι και Λόμελ.

Η χλιδάτη Παρί Σεν Ζερμέν κάνει συλλογή αστέρων στο Παρκ Ντε Πρενς

Σε αντίθεση με την Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν αγοράστηκε από ένα ολόκληρο κράτος (Κατάρ). Ο Καταριανός Σεϊχης Αλ Κελαϊφι το 2011 αγοράζει την γαλλική ομάδα, αφού πρώτα είχε ολοκληρώσει την αγορά και της Qatar Sports Investmen. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει το δυναμικό του μπάσιμο στο γαλλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο beIN sports, στο οποίο είναι πρόεδρος, αγοράζει τα δικαιώματα της Ligue 1, ενώ η συμφωνία με την QSI, αλλά και με την Qatar Tourism Authority, τις δίνει την ικανότητα για μεγάλες και ακριβές μεταγραφές (Νεϊμάρ, Εμπαμπέ). Το φετινό καλοκαίρι πραγματοποίησε μια ονειρεμένη μεταγραφική περίοδο, αποκτώντας τους Μέσι, Ράμος, Ντοναρούμα, Χακίμι και Βαϊνάλντουμ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια την φανέλα της γαλλικής ομάδας φόρεσαν οι Ιμπραϊμόβιτς, Μπέκαμ, Καβάνι.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει μετατρέψει το «Παρκ ντε Πρενς» σε… μουσείο αστέρων, ενώ και με τον έλευση του Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι, η γαλλική ομάδα έχει ένα από τα πιο ακριβά εισητήρια παγκοσμίως.

Κάπως έτσι, η γαλλική ομάδα έγινε ένα από τα πιο ακριβότερα brand name του κόσμου, κατακτώντας επτά πρωταθλήματα από το 2011 και έπειτα.

 

Η επικοινωνιακή πολιτική και το επιχειρηματικό τους πλάνο είναι άρδην διαφορετικά. Παρί και Σίτι  ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες για να φτάσουν στο ίδιο σημείο. Οι δυο τους είναι «άσπονδοι» εχθροί που εκτός από την ποδοσφαιρική τους κόντρα έχουν να χωρίσουν και τα εθνικά τους θέματα, καθώς οι σχέσεις Κατάρ και Αμπου Ντάμπι είναι τεταμένες και για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι είναι πρώτο θέμα στον αραβικο κόσμο.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ