Ο Τιμ Γουεά «κουβαλά» την ποδοσφαιρική του κληρονομιά στο Μουντιάλ (vid, pics)

Ο Τιμ Γουεά «κουβαλά» την ποδοσφαιρική του κληρονομιά στο Μουντιάλ (vid, pics)

Μπορεί ο Τζορτζ Γουεά να άφησε εποχή με τα κατορθώματά του στον χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο ο γιος του Τιμ κατάφερε να κάνει κάτι που δεν έκανε ποτέ ο πατέρας τους, αποδεικνύοντας πως το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει...

Δεν υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα για τον Τιμ Γουεά για να τηλεφωνήσει ή να στείλει μήνυμα στον μπαμπά του. Η επικοινωνία με έναν αρχηγό κράτους είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολη γι ‘αυτόν.

«Τον έβαλα στο WhatsApp», λέει ο Γουεά. «Αν είναι απασχολημένος, δεν θα απαντήσει, όπως και αν είμαι απασχολημένος, δεν θα απαντήσω. Ο μπαμπάς μου είναι ο πιο φυσιολογικός άνθρωπος που θα συναντήσεις ποτέ. Ξυπνάει και πηγαίνει να παίξει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο».

Διαβάστε επίσης: Το «θρυλικό» στατιστικό που ενώνει Μέσι και Μαραντόνα – Η απίθανη απόσταση από τους υπόλοιπους (pics, vids)

Ο Τζορτζ Γουεά είναι ο πρόεδρος της γενέτειράς του, Λιβερίας και ο άνθρωπος που είδε το σπλάχνο του να σκοράρει το παρθενικό γκολ των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ κόντρα στην Ουαλία.

Με ένα πλασέ που θύμισε κατά πολύ τις ενέργειες του πατέρα του, ήταν εκείνος που «άνοιξε» το σκορ στο παιχνίδι στο 36ο λεπτό, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τον πατέρα του.

Τον πατέρα του, ο οποίος μεγάλωσε στη φτωχή πρωτεύουσα της Λιβερίας, τη Μονρόβια, παίζοντας με μπάλες από χαρτί. Αλλά ανέβηκε στην κορυφή του αθλήματος του, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας, τη μεγαλύτερη ατομική διάκριση του ποδοσφαίρου. Ήταν επιθετικός παγκόσμιας κλάσης αγωνιζόμενος με τις φανέλες των Μονακό, Παρί Σεν Ζερμεν και Μίλαν και ο πρώτος σκόρερ στο UEFA Champions League το 1995, ενώ κέρδισε και το FIFA World Player of the Year την ίδια χρονιά.

«Το να βλέπω τον γιο μου να αγωνίζεται σε τοπ επίπεδο και να ακολουθεί τα βήματά μου είναι πραγματικά υπέροχο. Αν είχα έναν γιο ή μια κόρη και τους έβλεπα να παίζουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ήμουν επίσης χαρούμενος», τονίζει ο ίδιος.

Βέβαια το να μεγαλώνεις ως γιος ενός θρύλου του ποδοσφαίρου είχε τα προνόμιά του. Ο Tιμ συνάντησε μερικά από τα είδωλά του, όπως τον πρώην σταρ της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας, Τζέι – Τζέι Οκότσα, τον οποίο θεωρεί «έναν από τους πιο άριστους παίκτες τεχνικά». Και είχε συνομιλίες με τον πρώην προπονητή της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος ήταν προπονητής του πατέρα του στη Μονακό και τον καθοδηγούσε σε όλη την καριέρα του.

Όμως, ενώ ο Tim αγκάλιαζε πάντα την κληρονομιά της οικογένειάς του, ποτέ δεν θέλησε να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτήν.

«Ακόμη και χωρίς το όνομα, ο Tim ήταν έτοιμος να δουλέψει», λέει ο Κάιλ Ντάνκαν, ξάδερφος του Γουεά που παίζει δεξιός μπακ για τους New York Red Bulls. «Ήταν πάντα καλός, είχε πάντα το χάρισμα. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ταλέντο είναι τεμπέληδες, αλλά δεν ήταν ποτέ τεμπέλης».

Αυτό ήταν κάτι που έμαθαν γρήγορα οι συμπαίκτες του Γουεά στις ΗΠΑ. Είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του πατέρα του αλλά θέλει να χαράξει την δική του πορεία.

«Κάνει τα δικά του και νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον που είναι στη θέση του να εμπλακεί σε αυτό που έκαναν οι γονείς του και να μην έχει τη δική του ζωή», λέει ο αμυντικός Ντεάντρε Γέντλιν, ο πιο στενός φίλος του Γουεά στην ομάδα. «Αλλά δεν τον ανησυχεί. Συνεχίζει τη δουλειά του, έχει τη δική του επωνυμία και τον δικό του χαρακτήρα, και τον σέβομαι πολύ.»

Προσθέτει ο σέντερ μπακ Γουόλκερ Ζιμερνάκελ: «Ήξερα κάπως πριν τον γνωρίσω ποιος ήταν ο πατέρας του και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αυτός ο τύπος είναι βασιλιάς, ξέρεις; Και μετά συναντάς τον Tιμ, και είσαι σαν να βλέπεις ξανά τον Τζορτζ. Φέρνει καλά vibes και καλή μουσική στα αποδυτήρια και πραγματικά δεν μπορώ να μιλήσω αρκετά για αυτόν ως επαγγελματίας.»

Ήταν ξεκάθαρο από νωρίς ότι ο Tιμ Γουεά θα ήταν ένας ξεχωριστός παίκτης. Κλώτσησε την πρώτη του μπάλα ποδοσφαίρου μόλις άρχισε να περπατάει. Ο Ντάνκαν θυμάται ένα από τα πάρτι γενεθλίων του Γουεά όταν τον ρώτησαν τι θα ευχόταν όταν έσβησε τα κεριά του.

«Δεν έπρεπε να το πει δυνατά, αλλά είπε ότι ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», λέει ο Ντάνκαν. «Ήμουν τρία χρόνια μεγαλύτερος από αυτόν και δεν σκεφτόμουν καν το μέλλον μου».

Ο Γουεά χώρισε το χρόνο μεγαλώνοντας μεταξύ της περιοχής του μετρό της Νέας Υόρκης και της Νότιας Φλόριντα, όπου η μητέρα του ήταν η προπονήτριά του ποδοσφαίρου. Όταν ήταν αρκετά μεγάλος, ο Τιμ εντάχθηκε στην Ακαδημία των Red Bulls. Στα 14 του μετακόμισε στη Γαλλία και έπαιξε στην Ακαδημία της Παρί Σεν Ζερμέν. Όταν ήταν 17 ετών, ο Τιμ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Παριζιάνους. Σημείωσε χατ τρικ για την εθνική ομάδα U17 στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 εναντίον της Παραγουάης στη φάση των «16», και έγινε ο πρώτος Αμερικανός άνδρας σε οποιοδήποτε επίπεδο που σημείωσε χατ τρικ σε νοκ άουτ γύρο μιας διοργάνωσης της FIFA.

Εκτός γηπέδου, εκτός από την αγάπη του για τη μουσική και τη μόδα — έχει πάει στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού και θέλει να ξεκινήσει τη δική του σειρά κάποια μέρα — ο Γουεά μοιράζεται το πάθος του πατέρα του για την ανθρωπιστική εργασία. Δεν έχει πολιτικές βλέψεις, αλλά θέλει να δημιουργήσει το δικό του ίδρυμα στην Αφρική και να φτιάξει μια ακαδημία ποδοσφαίρου. Λέει ότι η μητέρα του θέλει να υιοθετήσει παιδιά.

Προσπαθεί να επισκέπτεται τη Λιβερία κάθε Δεκέμβριο και οι γονείς του τον ενθαρρύνουν να φέρει φίλους.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται τη Λιβερία ως άγονη, χωρίς δέντρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι», λέει ο Γουεά. Υπάρχουν όμορφες παραλίες, ξενοδοχεία, σπίτια. Είναι μια ατμόσφαιρα. Σίγουρα σε επιβραδύνει. Μετά από μια δύσκολη σεζόν, είναι ένα μέρος που θέλεις να πας για διαλογισμό και να γίνεις ένα με τη γη.»

Κουβαλώντας όλα αυτά μαζί του, ο Γουεά ξεκίνησε ιδανικά στην «παρθενική» του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο με τον σούπερ σταρ πατέρα του να παρακολουθεί από την κερκίδα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ