ΗΠΑ – Ισραήλ: Οι πύραυλοί μας φτάνουν μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ο Πούτιν

ΗΠΑ – Ισραήλ: Οι πύραυλοί μας φτάνουν μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ο Πούτιν

Έδωσε εντολή μαχητικά Mig-31να ξεκινήσουν περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω φόβων για περιφερειακό πόλεμο - Έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Kinzhal.

Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο μετά την έκρηξη βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Από την Κίνα δήλωσε -όπως μεταδίδει το Reuters- ότι διέταξε να εξοπλιστούν τα ρωσικά μαχητικά MiG-31 που περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.

Διαβάστε επίσης: Ο ακούραστος Μασούρας: Το τρομερό σερί και ο… Παναθηναϊκός!

«Δεν πρόκειται για απειλή… Με βάση τις οδηγίες μου, οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν περιπολίες σε μόνιμη βάση στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τα αεροσκάφη MiG-31 θα είναι οπλισμένα με συστήματα Kinzhal», είπε ο Πούτιν, όπως συμπληρώνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα όπλα αυτά έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και ταχύτητα έως 9 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις σε μια σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια του φόρουμ «Belt and Road» στο Πεκίνο, το πρώτο του ταξίδι εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αφότου το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για την παράνομη απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία, την οποία αποκάλεσε ένα «έγκλημα πολέμου».

Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρα στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πλήρη τους στήριξή τους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, κάτι που έχει φανεί από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της στήριξης, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ήδη ανοικτά του Ισραήλ έχει φτάσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, καθώς και πολεμικά πλοία υποστήριξης.

Το USS Gerald R. Ford διαθέτει 5.000 ναύτες και το συνοδεύουν καταδρομικά και αντιτορπιλικά, αλλά και αεροσκάφη.

Επίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή και ακόμα ένα αεροπλανοφόρο το USS Dwight D. Eisenhower, ενώ από το Κουβέιτ αναχώρησαν και άλλα αεροπλανοφόρα αλλά και πεζοναύτες ώστε και να αυτά να βρεθούν στην περιοχή.

Παρόλο που οι ΗΠΑ σημειώνουν πως η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι κυρίως αποτρεπτική και τα αεροπλανοφόρα βρίσκονται εκεί ώστε να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλυσε σε άρθρο του στο Bloomberg τις δυνατότητες αυτών των δυνάμεων που ενισχύονται συνεχώς ανοικτά του Ισραήλ, αλλά και ποιους σκοπούς θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.

Όπως αναφέρει ο ναύαρχος εν αποστρατεία, ημέρες μετά την άφιξη της αμερικανικής αρμάδας, ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, τρία ακόμα πολεμικά πλοία και μία ομάδα πεζοναυτών ξεκίνησαν άμεσα από το Κουβέιτ την Πέμπτη (12/10) με προορισμό την ίδια περιοχή, στην οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, «καθώς ήδη υπάρχει μία τεράστια συγκέντρωση πυρών γύρω από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, οι συμπληρωματικές δυνάμεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες και κατά πόσον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Γάζας».

Ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης αυτών των δυνάμεων

Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος για να σκεφτεί κάποιος την παρουσία τους στην περιοχή της κρίσης είναι η παρουσία πάρα πολλών Αμερικανών πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν περίπου 200.000 Αμερικανοί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα. Επιπρόσθετα από την πιθανότητα να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος μίας ευρύτερης σύγκρουσης, εφόσον η Χεζμπολάχ με το «πράσινο φως» από το Ιράν, αποφασίσει να μπει στον πόλεμο από τα βόρεια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα θέλει περισσότερες δυνάμεις από την απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο της δύναμης του USS Gerald R. Ford. Αυτό είναι ίσως κάτι που εξηγεί και γιατί πολεμικά πλοία και πεζοναύτες πήραν διαταγή να διακόψουν την εκπαιδευτική άσκηση που θα διεξαγόταν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου εξαιτίας αυτού που το Πεντάγωνο αποκαλεί «συμβάντα έκτακτης ανάγκης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ