Ερόλ Μπουλούτ : Ο φιλέλληνας που άλλαξε την τουρκική αγορά (pics & vids)

Ερόλ Μπουλούτ : Ο φιλέλληνας που άλλαξε την τουρκική αγορά (pics & vids)

Το τουρκικό πρωτάθλημα βλέπει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές να πρωταγωνιστούν στα γήπεδο του, με αποτέλεσμα, οι «εισαγωγές» από την χώρα μας να αυξάνονται συνεχώς. Πίσω από όλα αυτά, όμως, είναι ο Ερόλ Μπουλούτ και το «10» σας εξηγεί γιατί.

Ο Δημήτρης Πέλκας είναι και επίσημα παίκτης της Φενερμπαχτσέ και έγινε ο τέταρτος Έλληνας που θα απολαμβάνει το τουρκικό πρωτάθλημα τη νέα σεζόν. Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ είναι επιλογή ενός ανθρώπου, που έχει αρκετή εμπειρία από Ελλάδα.

Ο λόγος για τον Ερόλ Μπουλούτ, ο οποίος έχει βάλει την σφραγίδα του, πίσω από τις αφίξεις των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην Τουρκία. Η πορεία του στον πάγκο της Αλάνιασπορ με την παρουσία των Μανώλη Σιώπη, Τάσο Μπακασέτα και Γιώργο Τζαβέλλα, έδειξε ότι η γαλανόλευκη συνταγή πετυχαίνει. Την ίδια δείχνει να ακολουθεί και στη τεχνική ηγεσία της Φενέρ.

Μίση ζωή στην… Ελλάδα!

Ο Ερόλ Μπουλούτ έχει πίσω του μία εξαιρετική ποδοσφαιρική καριέρα, η οποία τον οδηγεί και στη προπονητική. Ο 45χρονος κόουτς αποτέλεσε μία από τις «σημαίες» της νυν ομάδας του, Φενερμπαχτσέ. Στη συνέχεια φόρεσε τα χρώματα των Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Τραμπζονσπόρ και Αντανασπόρ προτού πάρει για πρώτη φορά, το αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα, το 2001.

Πρώτη ομάδα που τον υποδέχτηκε ήταν ο Πανιώνιος. Ο ελληνικός σύλλογος τον απέκτησε ως ελεύθερο από τους «αετούς» και πέρασε μία γεμάτη διετία στους Νεοσμυρνιώτες. Τον Σεπτέμβριο του 2003 αποφασίζει να επιστρέψει στη χώρα του και τη Μπούρσασπορ, έχοντας στις βαλίτσες του 46 συμμετοχές με έξι γκολ και δύο ασίστ.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα ήρθε δύο χρόνια αργότερα για χάρη του Ολυμπιακού. Με τα ερυθρόλευκα κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, τα οποία ήταν τα μοναδικά της καριέρας του μαζί με ένα πρωτάθλημα Τουρκίας το 1995/96. Από τα 30 παιχνίδια που έπαιξε, στο μυαλό του παραμένει το γκολ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μόλις αποχώρησε, πήγε στην Ουκρανία για ένα χρόνο πριν γυρίσει και πάλι για χάρη του Ολυμπιακού Βόλου το 2008. Στη συνέχεια πήγε στον ΟΦΗ και κρέμασε τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 2012 με τη φανέλα της Βέροιας.

Η αρχή στη προπονητική και η περίπτωση της Αλάνιασπορ

Ως προπονητής, έκανε το ντεμπούτο του στους πάγκους, με το σήμα της Μαλάτιασπορ, το καλοκαίρι του 2017. Μέσα σε δύο χρόνια ανέβασε κατακόρυφα το επίπεδο του τουρκικού συλλόγου, ο οποίος έφτασε μέχρι και την πέμπτη θέση του πρωταθλήματος. Η πορεία του, έκανε τους ανθρώπους της Αλάνιασπορ να εμπιστευτούν τον νεαρό προπονητή και να του δώσουν τα «κλειδιά» της ομάδας.

Εκεί, βρήκε τους Γιώργο Τζαβέλλα και Γιάννη Μανιάτη. Η συνάντηση με τους δύο διεθνής ποδοσφαιριστές, έκαναν τον Τούρκο κόουτς να σκεφτεί κάπως διαφορετικά για την ενίσχυση της ομάδας. Η απόδοσή τους αλλά και το πνεύμα που μετέφεραν στον σύλλογο, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε. Η αποχώρηση του Γιάννη Μανιάτη, κινητοποίησε άμεσα τον άλλοτε άσο του Ολυμπιακού και αποφάσισε να πάρει στην ομάδα τον Μανώλη Σιώπη. Διατήρησε τον Τζαβέλα στο ρόστερ και πρόσθεσε τον Τάσο Μπακασέτα για την θέση του μεσοεπιθετικού.

Μία μαγική σεζόν στηριζόμενη σε ελληνικές «κολόνες»

Αρχικά, υπήρξαν αντιδράσεις για την επιλογή του Τούρκου προπονητή να στηριχτεί η ομάδα σε ποδοσφαιριστές της Ελλάδας. Η τροπή της σεζόν, όμως, έφερε μεγάλη ανατροπή στις απόψεις των φίλων της Αλάνιασπορ. Και οι τρεις Έλληνες είχαν εξελιχθεί σε στυλοβάτες της Αλάνιασπορ πραγματοποιώντας την μία εξαιρετικές εμφανίσεις και δικαιώνοντας τον Μπουλούτ.

Αμφότεροι είχαν ξεχωρίσει και πήραν από το χεράκι τον τουρκικό σύλλογο για να τον φτάσουν μέχρι την πέμπτη θέση. Ταυτόχρονα, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, όπου ηττήθηκαν από τη Τραμπζονσπόρ. Μάλιστα, οι υπόλοιπες ομάδες της χώρας, βλέποντας τη πρόοδο του συλλόγου του Μπουλούτ, αποφάσισαν να κοιτάξουν πιο «ζεστά» την ελληνική αγορά για την ενίσχυσή τους. Στο τέλος της σεζόν και οι τρεις τους είχαν αφήσει το δικό τους στίγμα.

Η Φενερμπαχτσέ και η συνέχεια της συνταγής…

Η τρομερή πορεία με την Αλάνιασπορ, έδωσαν στον 45χρονο προπονητή, ένα συμβόλαιο στη Φενερμπαχτσέ. Μπορεί να βρέθηκε στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού, ωστόσο προτίμησε να παραμείνει στην Τουρκία. Και εκεί, από τη πρώτη στιγμή, έδειξε ότι δεν θα αλλάξει τρόπο δουλειάς. Συγκεκριμένα, η πρώτοι στόχοι της Φενέρ προερχόντουσαν από τη χώρα μας.

Αρχικά, ενδιαφέρθηκε ζεστά για τον Δημήτρη Λημνιό του ΠΑΟΚ όμως η υπόθεση δεν προχώρησε, με τον ποδοσφαιριστή να καταλήγει στη Κολωνία. Μία ακόμα μεταγραφή που προσπάθησε να κάνει ήταν αυτή του Τάσου Μπακασέτα, του οποίου το όνομα έπαιξε δυνατά στο προσκήνιο, χωρίς να καταλήξει σε μεταγραφή.

Αν και όλες οι περιπτώσεις «ναυάγησαν», ο Μπουλούτ συνέχισε να επιλέγει… ελληνικά. Έτσι, κατέληξε στον Δημήτρη Πέλκα του ΠΑΟΚ, ο οποίος ντύθηκε στα χρώματά της Φενερμπαχτσέ. Στην ομάδα με την οποία ο φιλέλληνας κόουτς μετράει ήδη δύο νίκες και δύο ισοπαλίες σε διάστημα τεσσάρων αγωνιστικών και δείχνει ότι μπορεί να την επαναφέρει τα «καναρίνια» στη κορυφή της Τουρκίας.

Ο Ερόλ Μπουλούτ, δεν έχει πετύχει απλά ως προπονητής. Έχει καταφέρει να αναβαθμίσει την τουρκική αγορά με ποδοσφαιριστές από την χώρα μας. Η εξέλιξη όλων των Ελλήνων και οι επιτυχίες που φέρνουν τα ελληνόπουλα, έχουν κάνει το γειτονικό πρωτάθλημα να βλέπει με άλλο «μάτι» το γαλανόλευκο στοιχείο. Όλα αυτά ωφείλονται στον φιλέλληνα προπονητή που αποφάσισε να αλλάξει την αγορά της Τουρκίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ