Βραζιλία : Τα πέντε σημεία κλειδιά της αμυντικής λειτουργίας

Βραζιλία : Τα πέντε σημεία κλειδιά της αμυντικής λειτουργίας

Ο βοηθός του Τίτε, Κλέμπερ Ξαβιέρ, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο επίσημο σάιτ της FIFA αποκάλυψε τα 5 στοιχεία της εκπληκτικής άμυνας της Βραζιλίας.

Από τότε που ανέλαβε τον πάγκο της Εθνικής Βραζιλίας ο Τίτε, η «Σελεσάο» έχει δεχτεί 6 γκολ σε 25 αγώνες. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Βραζιλίας, έχει μετατρέψει τον τρόπο παιχνιδιού των Βραζιλιάνων σε όσο το δυνατόν πιο «Ευρωπαϊκό», βάζοντας μια ισορροπία στο έμφυτο ταλέντο των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών και την ομαδική αμυντική λειτουργία.

Ο Τίτε με βασική του αρχή την καλύτερη δυνατή εξασφάλιση των μετόπισθεν, έχει μεταμορφώσει τη Βραζιλία σε μία ομάδα η οποία θα δεχτεί πολύ δύσκολα γκολ από τον αντίπαλο. Η φινέτσα και η φαντασία των μεσοεπιθετικών της «Σελεσάο» άλλωστε, ουδέποτε τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και συνεχίζουν να είναι τα όπλα της ομάδας που φέρνουν τις νίκες. Αλλά η δυνατή τους άμυνα είναι η αφετηρία.

Ο Κλέμπερ Ξαβιέρ, βοηθός του Τίτε στον πάγκο της Βραζιλίας, σε συνέντευξη του στο σάιτ της FIFA αποκάλυψε τα πέντε «μυστικά» της «ατσαλένιας» αμυντικής λειτουργίας των 5 φορές Παγκόσμιων Πρωταθλητών.

  1. Άμυνα ζώνης

«Χρησιμοποιούμε άμυνα ζώνης τόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα όσο και στις στατικές φάσεις. Αυτή είναι η βάση όλης της λειτουργίας» είπε αρχικά ο Κλέμπερ. Ενώ συμπλήρωσε ότι χάρη στο μαρκάρισμα ζώνης η Βραζιλία είναι η πιο πειθαρχημένη ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κάνοντας μόνο 9 φάουλ σε κάθε αγώνα.

  1. Πίεση σε όλο το γήπεδο

«Υπάρχουν τρεις φάσεις όταν αμυνόμαστε : η πίεση ψηλά, η πίεση στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου και η πίεση χαμηλά. Προσαρμόζουμε το πρέσινγκ μας με βάση τον αντίπαλο και όποιες διαφοροποιήσεις κάνουμε συνήθως αφορούν την πίεση ψηλά. Η μεσαία και η πίεση όταν αντίπαλος είναι στο δικό μας μισό, είναι πιο τυποποιημένες και δύσκολα αλλάζουν.

  1. Επιθετική Άμυνα

«Όταν είναι να επιτεθούμε, κάνουμε επίθεση. Όταν είναι να αμυνθούμε κάνουμε άμυνα. Αυτή είναι η ισορροπία στο παιχνίδι μας. Αλλά όταν η ομάδα βγαίνει στην επίθεση, το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να δεχτεί αντεπίθεση. Αυτό εμείς το ονομάζουμε «επιθετική άμυνα». Μ’ αυτό τον τρόπο όταν κάνουμε επίθεση είμαστε ήδη σε θέση να ξανακερδίσουμε την κατοχή της μπάλας, αν αυτή χαθεί».

  1. Μία ξεκάθαρη φιλοσοφία

Η ομάδα των βοηθών του Τίτε βρίσκετε γύρω του αρκετά χρόνια κι αυτό μετράει πολύ στο στήσιμο των ομάδων του.

«Αυτή την αμυντική λειτουργία την εξελίξαμε στο διάστημα που είμασταν στην Κορίνθιανς και από τότε είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου παιχνιδιού μας. Παίρνουμε διάφορα στοιχεία και τα προσαρμόζομε στον δικό μας τρόπο σκέψης. Είναι απλές αρχές, ανεξάρτητα από την κατάσταση ή αν δουλεύουμε σε σύλλογο ή Εθνική ομάδα».

  1. Η δύναμη της επικοινωνίας

«Αν ο Νεϊμάρ την Κυριακή παίξει με την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Δευτέρα έρθει στις προπονήσεις μας, μόλις βρεθεί στ’ αποδυτήρια μας και ελέγξει το κινητό του θα βρει ένα μήνυμα με διάφορες εικόνες που θα του εξηγούν τι ζητάμε ακριβώς. Έχουμε ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι τόσο καλοί που μπορούν να καταλάβουν κατευθείαν αυτά που ζητάμε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ