Έλληνας προπονητής: Ικανός, αξιόπιστος και πετυχημένος!

Έλληνας προπονητής: Ικανός, αξιόπιστος και πετυχημένος!

Κατσικάρης, Ιτούδης, Μπαρτζώκας. Έλληνες προπονητές που έχουν δουλέψει σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και έχουν πετύχει. Σε αυτήν την λίστα μπαίνει και το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος συμφώνησε με την Μακάμπι Τελ Αβίβ και είναι έτοιμος να γράψει την δική του σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Το 10.gr σκιαγραφεί τι έχουν καταφέρει οι προαναφερθέντες στην Ευρώπη και γιατί σύλλογοι από αυτήν τους εμπιστεύονται πλέον με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ανέλαβε τα ηνία της Μακάμπι Τελ Αβίβ και καλείται να την βγάλει από το αγωνιστικό λαβύρινθο που έχει μπει από την αρχή της χρονιάς. Αποστολή δύσκολη για τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, καθώς η ομάδα του λαού δεν έχει σηκώσει κεφάλι στην Ευρωλίγκα από το 2014, δηλαδή τότε που κατέκτησε το τελευταίο ευρωπαϊκό της τρόπαιο. Η «ομάδα του λαού» επέλεξε τον Έλληνα τεχνικό με την προοπτική να συνεχίσει το έργο που έχουν εκτελέσει με μεγάλη επιτυχία οι Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά και ο Φώτης Κατσικάρης έχοντας προπονήσει ομάδες του εξωτερικού.

Φώτης Κατσικάρης, ο πρώτος που πέτυχε

Ο Φώτης Κατσικάρης ήταν ο πρώτος Έλληνας προπονητής της νέας γενιάς που εκπροσώπησε την δική μας σχολή στο μπάσκετ σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ο 51χρονος τεχνικός, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο προπονητικό stuff των Τζαζ πέτυχε την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, που είχε καταφέρει προπονητής από την Ελλάδα με ομάδα του εξωτερικού. Ο Κατσικάρης, ευρισκόμενος στην τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο κατάφερε να φτάσει την ισπανική ομάδα μέχρι τα play-off της Ευρωλίγκας την αγωνιστική περίοδο 2011-2012, εκεί που αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με μειονέκτημα έδρας 3-1.

Μπορεί να μην πανηγύρισε κάποιον τίτλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Κατσικάρης με την Μπιλμπάο ή να πήγε σε ένα μεγάλο «ραντεβού» αλλά κατάφερε να κάνει γνωστό τον Έλληνα προπονητή στο εξωτερικό.

Ιτούδης ο λυτρωτής, Μπαρτζώκας ο θαυματοποιός

Επόμενοι στην λίστα είναι οι Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας,οι οποίοι έχουν υψώσει την ελληνική σημαία ψηλά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ ήταν εκείνος που κατάφερε να φέρει την κούπα στην Μόσχα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, το 2016, παίζοντας υπερηχητικό μπάσκετ σε όλη την διάρκεια της σεζόν, το οποίο αποκορυφώθηκε στο Final-Four του Βερολίνου ενώ ο νυν προπονητής της Χίμκι έχει γράψει την δική του σταδιοδρομία στην Γηραιά Ήπειρο. Η εξαιρετική πορεία της Λοκομοτίβ Κουμπάν την αγωνιστική σεζόν 2015-2016 ήταν κάτι παραπάνω από αντιπροσωπευτική των ικανοτήτων του, καθώς με πενιχρά μέσα κατάφερε να φτάσει μέχρι το Βερολίνο και να συναντήσει τον Δημήτρη Ιτούδη στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Αυτή η χρονιά, μάλιστα, του εξασφάλισε την θέση σε έναν από τους κορυφαίους πάγκους της Ευρώπης, αυτόν της Μπαρτσελόνα, ενώ τώρα βρίσκεται στην Χίμκι κάνοντας εξαιρετική δουλειά και με την ρώσικη ομάδα με την οποία πέρυσι έφτασε ένα βήμα πριν από το Final-Four του Βελιγραδίου.

Σφαιρόπουλος, ο τελευταίος μέχρι τον επόμενο

Και τώρα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα δοκιμάσει και αυτός τις ικανότητες του και την τύχη του, με έναν σύλλογο με μεγάλη ιστορία και με 6 ευρωπαϊκούς τίτλους, όπως είναι αυτός της Μακάμπι, έχοντας ως σκοπό να τον επαναφέρει στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού, καθόλου απίθανο αν δει κανείς αυτά που έχει καταφέρει όταν ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Δυο τελικούς Ευρωλίγκας μέσα σε τέσσερα χρόνια (2015,2017), μεγάλες νίκες στην Ευρώπη με ένα μπάτζετ πολύ μικρότερο από τους ανταγωνιστές του. Είναι αναμφισβήτητο ότι και αυτός θέλει να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα και να συνεχίσει την παράδοση των τελευταίων χρόνων.

Έλληνας προπονητής: Καθιερωμένος στις συνειδήσεις των ευρωπαϊκών ομάδων

Όπως γίνεται εύκολο αντιληπτό τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα μοτίβο με τις ομάδες της Ευρωλίγκας να στρέφονται στις περιπτώσεις Ελλήνων τεχνικών, περιπτώσεις μάλιστα χαμηλού ρίσκου, αν κρίνει κανείς τις επιτυχίες που έχουν φέρει στους συλλόγους τους. Οι Έλληνες προπονητές είναι άξιοι πρεσβευτές του αθλήματος που έχει δώσει τόσες πολλές χαρές στη χώρα μας και είναι σημαντικό ότι επηρεάστηκαν θετικά από τις μεγάλες επιτυχίες του Παναθηναϊκού αλλά και του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Ο Ιτούδης έμαθε δίπλα στον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης,Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ Μπαρτζώκας και Σφαιρόπουλος ήταν άξιοι συνεχιστές της παρακαταθήκης που άφησε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς από την επιτυχία που έφερε στους «ερυθρόλευκους» από την χρονιά της Πόλης. Ωστόσο, πέρα από τις περιπτώσεις αυτών των τεσσάρων τεχνικών υπάρχουν και άλλοι Έλληνες προπονητές που έχουν δουλέψει με θετικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καθιερώνονται στις συνειδήσεις των ευρωπαϊκών ομάδων. Και το ενδεχόμενο να δούμε άλλον έναν από αυτούς να δουλεύουν σε μεγάλους συλλόγους δεν μοιάζει απίθανο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ