Όλα τα «ρούβλια» της Μονακό – Αυτοί είναι οι κροίσοι που την έστειλαν στο Final Four (pics)

Όλα τα «ρούβλια» της Μονακό – Αυτοί είναι οι κροίσοι που την έστειλαν στο Final Four (pics)

Η Μονακό βρίσκεται στο πρώτο Final Four της ιστορίας της, χάρη σε μια Ρωσο-ουκρανική «συμμαχία». Ποιοι είναι οι δύο ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες που την έστειλαν στο Κάουνας;

Η Euroleague έχει μπει σε ρυθμούς… Final Four, με τις τέσσερις διεκδικήτριες να ετοιμάζονται για την κούπα στο Κάουνας. Ο Ολυμπιακός και η Μονακό κοντράρονται στον πρώτο ημιτελικό την Παρασκευή, ενώ δεσπόζει και το el clasico ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης με φόντο μια θέση στον μεγάλο τελικό.

Οι ερυθρόλευκοι μετά από μια μαγική σεζόν πρέπει να προσπεράσουν το εμπόδιο των Μονεγάσκων που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε Final Four, μετά από μόλις δύο χρόνια στη Euroleague. H Μονακό στόχευε να φτάσει μέχρι την τελική φάση της διοργάνωσης και για αυτό τον λόγο έχει ρίξει πακτωλό χρημάτων για να βρεθεί εκεί.

Τα «ρούβλια» της Μονακό λοιπόν έχουν ονοματεπώνυμο και μάλιστα… διπλό, αφού οι κροίσοι που έχουν ρίξει τα χρήματα στην ομάδα συνδέονται από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Αλεξέι Φεντόρισεφ και ο Ουκρανός Σεργκέι Ντιαντέτσκο έχουν πολλά περισσότερα να τους ενώνουν από εκείνα που χωρίζουν τις δυο χώρες τους, αφού ανέλαβαν τη Μονακό τον Σεπτέμβριο του 2022 με στόχο να την κάνουν πανίσχυρη και… υπεδύναμη σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ουκρανός ιδιοκτήτης

Ο Ντιαντέτσκο γεννήθηκε στις 18/11/1970 στο Ντόνετσκ και έγινε γνωστός για δυο πράγματα. Πρώτον για την ίδρυση και την κατάρρευση της τράπεζας Rodovid και δεύτερον για την αγάπη του στο μπάσκετ και την δημιουργία της ομάδας μπάσκετ του Ντόνετσκ. Το μπάσκετ το λάτρεψε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης όταν συνάντησε από κοντά τον Βλαντιμίρ Τκατσένκο και τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις.

Επένδυσε αρκετά χρήματα στην Donetsk BC, την οποία πήρε από την τρίτη εθνική κατηγορία και την έκανε πρωταθλήτρια Ουκρανίας, φέρνοντάς την μέχρι τους «8» του Eurocup, όταν και αποκλείστηκε από τη Λιετούβος Ρίτας του Γιόνας Βαλαντσιούνας, τη σεζόν 2011-12. Ο Ντιαντέτσκο έβαζε πλώρη για την Ευρωλίγκα, δημιουργώντας στην Ουκρανία και ακαδημίες μπάσκετ, με κορυφαία αυτή της Ντόνετσκ, που πήρε και τα σχετικά τουρνουά της EuroLeague.

Στις 19 Μαρτίου 2012 η Mercedes που οδηγούσε ο Ουκρανός επιχειρηματίας δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Η αστυνομία μέτρησε 26 σφαίρες στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο και ο Ντιαντέτσκο επέζησε από θαύμα. Στο Μονακό, όπου εγκαταστάθηκε το 2013, ο Ντιαντέτσκο ασχολήθηκε κατευθείαν με ομάδα μπάσκετ του πριγκιπάτου, που όπως η Ντόνετσκ έπαιζε στην τρίτη εθνική κατηγορία της Γαλλίας. Δυο χρόνια αργότερα αναλάμβανε χρέη προέδρου και η Μονακό σιγά-σιγά έφτιαχνε… καλύτερες ομάδες. Ανέβηκε στην LNB, διεκδίκησε τον τίτλο δυο φορές, έπαιξε στο BCL της FIBA και τελικά κατέκτησε το Eurocup!

Ο Ρώσος μεγιστάνας

Η Μονακό εν συνεχεία πήρε τη μεγάλη απόφαση να… εισχωρήσει στη Euroleague, με τη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να θέλει να αναπτύξει το προϊόν της στη Γαλλία. Επειδή όμως ο Ντιαντέτσκο αν και πρόεδρος δεν μπορούσε να διαχειριστεί οικονομικά όλο αυτό, ήθελε έναν «σύμμαχο» μαζί του προκειμένου η ομάδα του να πρωταγωνιστήσει και να μην έχει ρόλο… κομπάρσου.

Στο πρόσωπο του Αλεξέι Φεντόρισεφ βρήκε τον κατάλληλο. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος (ατομική περιουσία 1 δις δολάρια, είναι στο τοπ-100 των πιο πλούσιων ανθρώπων στη Ρωσία) δεν είναι άγνωστος καθώς η εταιρεία του FEDCOM ήταν για 25 χρόνια ο σπόνσορας της φανέλας της ποδοσφαιρικής ομάδας του πριγκιπάτου.

Ο Φεντόρισεφ γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1955 και στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο στη δεύτερη ομάδα της Ντιναμό Μόσχας. Το 1987 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Σοβιετική Ένωση και το 1994, ως κάτοικος Μονακό, πλέον, ιδρύει την Fedcom Invest, η οποία γίνεται η κορυφαία εταιρεία εισαγωγής στην Ευρώπη λιπασμάτων και θείου από τη Ρωσία.

Μέσα σε δέκα χρόνια αποκτά μεγάλη περιουσία κι αρχίζουν οι διάφορες φήμες. Το 1997 η αστυνομία του Μονακό ξεκινάει μια έρευνα που θα κρατήσει μια πενταετία. Ένας υπάλληλος της Fedcom καταδικάζεται σε 6μηνη φυλάκιση για πλαστογραφία διαβατηρίων, με την αστυνομία να αναζητά διασυνδέσεις της εταιρείας με τον Ουκρανό Λεονίτ Μίνιν, που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο όπλων και trafficing.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2002 χωρίς να αποδειχθεί τίποτε επιλήψιμο για τον Φεντόρισεφ, η εταιρεία του οποίου αναπτύσσεται, πλέον, ταχύτατα και αρχίζει να κάνει δουλειές σε όλο τον κόσμο. Επίσης θέλησε να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στη Μονακό στο ποδόσφαιρο και ήταν χορηγός για 25 χρόνια με την εταιρία του, όμως ο πρίγκιπας Αλβέρτος είπε να μην πωληθεί η ομάδα στον Ρώσο, λόγω του φόβου που υπήρχε για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων του. Εκείνος ωστόσο έδωσε τελικά 150 εκατ. ευρώ και αγόρασε την Ντιναμό Μόσχας, την οποία είχε υπό την ιδιοκτησία του μέχρι το 2007.

Τότε αποχώρησε και άφησε πίσω του χρέη 20 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2022, πήρε το 46% της Μονακό στο μπάσκετ, από τον Ουκρανό Ντιαντέτσκο, με τον οποίο διατηρούν μια εξαιρετική σχέση και φιλία και θέλουν να δουν του Μονεγάσκους στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Φεντόρισεφ έγινε και πρόεδρος της ομάδας, ενώ ο Ντιαντέτσκο έμεινε ως αντιπρόεδρος. Ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας Ολέκσι Γεφίμοφ (μόλις 35 ετών) είναι και αυτός Ουκρανός, ενώ όλοι συνυπάρχουν αρμονικά στην ομάδα. Ρώσοι και Ουκρανοί πάνε ενάντια στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, ζουν μαζί στο Μονακό, που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε αυτά που συμβαίνουν εδώ και 1 χρόνο και κάτι στην Ευρώπη.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ