Η προέγκριση του ΣτΕ και η χρηματοδότηση του γηπέδου του ΠΑΟ

Η προέγκριση του ΣτΕ και η χρηματοδότηση του γηπέδου του ΠΑΟ

Οποιαδήποτε αλλαγή, λόγω της επιθυμίας για γήπεδο μπάσκετ στον Βοτανικό, χρειάζεται την προέγκριση του ΣτΕ, ώστε να είναι νομικά καλυμμένο το πρότζεκτ. Οι κινήσεις για το κονδύλι της Περιφέρειας, τα κρατικά κεφάλαια και το business plan.

Το να μιλάει η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε για προφορική συμφωνία στη Διπλή Ανάπλαση είναι επικίνδυνο.

Προσπάθεια από τον Παναθηναϊκό, κυρίως από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο γίνεται και μάλιστα έντονη, θέληση από τη νυν κυβέρνηση να δοθεί λύση υπάρχει και σίγουρα θα υπάρχει κι από την επόμενη, που όπως όλα δείχνουν θα προκύψει. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ήδη έχει ταχθεί υπέρ, ενώ μην ξεχνάμε ότι η μητέρα και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων έτρεξε το θέμα σε μεγάλο βαθμό και είχε παραβρεθεί στον Βοτανικό για να δει τις μπουλντόζες να καθαρίζουν το οικόπεδο που παραχώρησε η Εθνική Τράπεζα. Εκτός από την Alpha και την Πειραιώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Εθνική έδωσε γη αξίας 20 εκατ. ευρώ για να «πατήσει» πάνω το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Πολύ απλά γιατί ήθελε κι αυτή και θέλει ακόμα φυσικά, να βγει ωφελημένη.

Τα πράγματα, όμως, για τη Διπλή Ανάπλαση δεν είναι τόσο απλά, εφόσον ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού επιμείνει για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ. Όπως είναι γνωστό, έχει συζητηθεί με την κυβέρνηση εκεί που προβλέπεται τώρα ένα μικρό γήπεδο για τον Ερασιτέχνη, να βυθιστεί, ώστε να μην αυξηθεί καν ή ν’ αυξηθεί ελάχιστα ο συντελεστής δόμησης και να γίνει στη θέση του γήπεδο μπάσκετ 15.000 θέσεων, με τις εγκαταστάσεις των ερασιτεχνικών τμημάτων κάτω απ’ αυτό.

Στον Γιαννακόπουλο έχει μεταφερθεί και το είπε και ο ίδιος ότι είναι εφικτό. Από το είναι εφικτό μέχρι την υλοποίηση, όμως, υπάρχει απόσταση. Και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Διότι το πρότζεκτ έχει πιθανότητες (σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε σε Γουδή και ΟΑΚΑ) και θα είναι άδικο να επιστρέψει ο σύλλογος στο σημείο μηδέν. Αυτό που μας μεταφέρθηκε από έγκυρες πηγές είναι ότι για οποιαδήποτε αλλαγή, είναι απαραίτητο ή έστω χρήσιμο να υπάρξει προέγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μας θύμισαν ότι το ΣτΕ για να πετύχει ισοζύγιο τσιμέντου-πρασίνου είχε αφαιρέσει τότε το γήπεδο μπάσκετ 10.000 θέσεων και το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο που είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί. Οπότε μας επισημάνθηκε, ότι η νέα τροπολογία θα πρέπει αν πάρει την προέγκριση του ΣτΕ, ώστε αν εμφανιστεί κάποιος να κάνει προσφυγή (δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ποιος πολέμησε το έργο ούτε μπορεί κάποιος ν’ αποκλείσει τα πολιτικά παιχνίδια), τότε να είναι νομικά καλυμμένο το πρότζεκτ.

Οι ίδιες πηγές, λοιπόν, εξέφρασαν την επιφύλαξή τους κατά πόσο το ΣτΕ θα έρθει να αλλάξει μία απόφαση που πήρε πριν χρόνια. Αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, φυσικά και δεν σημαίνει ότι δεν έχει πιθανότητες υλοποίησης η Διπλή Ανάπλαση. Έχει και μάλιστα πολλές. Αλλά χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί. Αν δεν υπήρχε η πρόθεση για γήπεδο μπάσκετ στην περιοχή, όλα θα ήταν πιο απλά (και πάλι όχι στον βαθμό που νομίζουν όλοι), ωστόσο, ο Γιαννακόπουλος προς το παρόν είναι απόλυτος. Θέλει ενιαία στέγη για τον Παναθηναϊκό.

Χρηματοδότηση

Σημαντικά θέματα είναι βεβαίως η χρηματοδότηση και το business plan. Κανείς δεν μπορεί τώρα να μιλήσει για το κόστος του γηπέδου της ΠΑΕ. Όποιο κι αν είναι, ένας τρόπος είναι τα κεφάλαια του Γιαννακόπουλου, του Αλαφούζου ή κάποιου άλλου, αν εμφανιστεί από τον Παναθηναϊκό και ο άλλος ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους. Όσο μπορεί να είναι ευνοϊκοί αυτοί. Ας σταθούμε, όμως, στο κονδύλι από τη Περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε στο γηπεδικό, η ΑΕΚ θα λάβει 20 εκατ. ευρώ και ο ΠΑΟΚ έχει πάρει ένα οικόπεδο για να συμπληρώσει αυτό που θέλει. Άρα, πρέπει να δοθεί βοήθεια και στον Παναθηναϊκό. Καλώς ή κακώς, επειδή πρόκειται για κρατικό χρήμα, αυτό επιβάλει η ισονομία.

Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι για το «τριφύλλι» έχει εγκριθεί εδώ και μία τριετία ένα κονδύλι από τη Περιφέρεια ύψους επτά εκατ. ευρώ γι’ ανακατασκευή της Λεωφόρου, η οποία δεν προχώρησε ποτέ. Αυτά τα χρήματα ο Παναθηναϊκός δεν τα έχει πάρει. Για να μην νομίζει κανείς ότι τα πήρε η ΠΑΕ και τα διέθεσε αλλού. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν σου λέει η Περιφέρεια «πάρε τα χρήματα και δώστα όπου θες». Πρέπει να παρουσιάσεις έργο, το οποίο θα έχει δημοπρατηθεί από τη Περιφέρεια. Αυτή η απόφαση, λοιπόν, να ενημερώσουμε ότι δύο φορές απορρίφθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και πέρασε με την τρίτη από την ολομέλεια του ΣτΕ. Για τον Βοτανικό είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν; Κι αν ναι πόσα; Είναι εύκολο να δοθούν; Θα περάσουν από το ελεγκτικό συνέδριο και πόσο σύντομα; Πολλά ερωτήματα.

Business plan

Πάμε και στο business plan. Το γήπεδο θ’ ανήκει στον Ερασιτέχνη και θα πρέπει να βγει ένα φιξ ποσό που θα καταβάλει η ΠΑΕ ετησίως. Στο παρελθόν ήταν 2-3 εκατ. ευρώ και φαίνονταν αρκετά. Σε καλύτερες εποχές για τη χώρα. Τώρα θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη. Να τα βρει επίσης ο Γιαννακόπουλος με τον Αλαφούζο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ. Ο οποίος δεν ακούγεται πουθενά, ενώ γίνεται ολόκληρος θόρυβος για ποδοσφαιρικό γήπεδο στο «τριφύλλι». Κάποιος θα βάλει τα χρήματά του. Θα είναι μόνο ο πρώτος; Θα είναι και οι δύο μαζί; Θα εμφανιστούν συμπαίκτες, τώρα που ο ΠΑΟ θα έχει ένα περιουσιακό στοιχείο; Όπως και να έχει, θα πρέπει να γίνει μία μελέτη που να προβλέπει ότι το ποσό που θα δίνει ετησίως η ΠΑΕ γι’ αποπληρωμή του έργου θα μπορεί να το «σηκώσει».

Τα πράγματα, λοιπόν, δεν είναι τόσο απλά όσο παρουσιάζονται από τους πολιτικούς και μερίδα του Τύπου. Ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος ζήτησε από τον κόσμο να κρατάει μικρό καλάθι. Θέλει πολλή δουλειά. Ο Βοτανικός είναι ένα υλοποιήσιμο πρότζεκτ. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του συλλόγου, σε σχέση με όσα έχουν ακουστεί για ΟΑΚΑ, Λεωφόρο, Γουδή. Κυρίως θέλει συνεννόηση, συνεργασία, όλων των εμπλεκόμενων, ενότητα του Παναθηναϊκού και φυσικά αποφασιστικότητα και υπομονή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ