Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Τραγική η κατάσταση για τους κατοίκους – Η υγειονομική κρίση καραδοκεί

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Τραγική η κατάσταση για τους κατοίκους – Η υγειονομική κρίση καραδοκεί

Χωριά, 13 μέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, εξακολουθούν να είναι θαμμένα στις λάσπες και οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα τα νερά να υποχωρήσουν.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, αφού, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, η κατάσταση παραμένει δραματική.Η ευρύτερη περιοχή προσπαθεί να επανέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη και τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι αμέτρητα.

Στη Θεσσαλία, χωριά – όπως ο Βλοχός- έχουν μετατραπεί σε φαντάσματα, καθώς 13 μέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας εξακολουθούν να είναι θαμμένα στις λάσπες και οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα τα νερά να υποχωρήσουν. Οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές είναι μεγάλες, με τις συνθήκες της «επόμενης μέρας», να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην περιοχή.

Η ξεραμένη λάσπη μετατρέπεται σε λευκή σκόνη που σκεπάζει τα πάντα.

Στα απόνερα του Daniel αποσυντίθενται χιλιάδες πνιγμένα ζώα… η λάσπη, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, αλλά και το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό, αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία των κατοίκων και μπορεί οι επιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές.

Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος για 13η μέρα

Στη Μαγνησία τα συσσωρευμένα από την θεομηνία προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους παρά το ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωση της κατάστασης στην υπερχειλισμένη λίμνη Κάρλα.

Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα σταδιακά υποχωρεί και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα γύρω χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη αλλά και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο.

Οι κάτοικοι όμως στο Στεφανοβίκειο, τον Ριζόμυλο και τα Κανάλια της Μαγνησίας, όπως και στα χωριά Σωτήριο, Αχίλλειο, Μόδεστος και Αμυγδαλή της Λάρισας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με το φόβο της υπερχείλισης της Κάρλας, που λόγω των πλημμυρών έφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 1962 όταν άρχισε η αποξήρανσή της.

Στα απόνερα του Daniel αποσυντίθενται χιλιάδες πνιγμένα ζώα

Στον Βόλο η κατάσταση παραμένει απογοητευτική στον τομέα της υδροδότησης της πόλης, αφού για 13η ημέρα οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος στερούνται του πόσιμου νερού, καθώς το παρεχόμενο νερό δεν είναι κατάλληλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει και τις αναφορές του υπουργείου Υγείας.

Θαμμένα στις λάσπες

Στη λάσπη παραμένουν μεγάλες περιοχές των συνοικιών που επλήγησαν από τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που σάρωσαν τα πάντα στις συνοικίες Παλαιό Λιμεναρχείο, Παλαιά, Παπαδιαμάντη, Νεάπολη, Άγιος Παντελεήμονας ,Οινόπνευμα και Νέο Δέλτα, παρά τις προσπάθειες των δεκάδων συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων και των κατοικιών στις περιοχές αυτές.

Το σύννεφο σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα του Βόλου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους Βολιώτες που κινούνται στο κέντρο και στις πληγείσες συνοικίες, αφού η ξεραμένη λάσπη μετατρέπεται σε λευκή σκόνη που σκεπάζει τα πάντα.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στις ακτές και τις παραλίες του Παγασητικού όπου απίστευτες ποσότητες από φερτές ύλες καλύπτουν κάθε επιφάνεια και καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση στη θάλασσα για όσους θέλουν να κολυμπήσουν.

Το Ίδρυμα Λασκαρίδη έχει στείλει το σκάφος «Typhoon» και στον Παγασητικό για τον καθαρισμό των ακτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Ήδη το «Typhoon» δραστηριοποιείται στις ανατολικές ακτές του Πηλίου και έχουν καθαριστεί οι παραλίες του Αη Γιάννη και Παπά Νερό βγάζοντας εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών και φερτών υλών από την πρόσφατη θεομηνία.

Απελπιστική κατάσταση

Στη Λάρισα, αν και η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει μειωθεί και το νερό δεν ρέει με ορμή, υπάρχουν ακόμη περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των νεκρών ζώων που παραμένουν άταφα και των λιμναζόντων νερών που δεν έχουν απορροφηθεί.

Οι κάτοικοι σε κάθε σημείο του νομού δίνουν την μάχη για τον καθαρισμό των σπιτιών τους από τις λάσπες στις περιοχές όπου η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει.

Ζήτημα προκύπτει με ιώσεις και μεταδοτικές ασθένειες, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 1.304 επισκέψεις σε νοσοκομεία της περιοχής, όπου 53 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα, 66 με λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ δύο παιδιά διαγνώστηκαν με σαλμονέλα.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του από την Φαλάνη, αναφέρθηκε στην επικινδυνοτητα των μολυσμένων νερών στις πλημμυρισμένες περιοχές κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να μην μπαίνουν στα νερά με γυμνά πόδια και χέρια γιατί τα νερά αυτά μπορεί να είναι μολυσματικά.

Απόγνωση

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον Daniel, αφού εκτός της παραγωγής, των υποδομών και των χωραφιών που έχουν καταστραφεί, θα χρειαστούν και πολλά χρόνια για να επανακάμψουν.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην καλλιέργεια»

«Πέρα από τα υπόλοιπα, έχουμε και πάρα πολλά κουνούπια», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας.

«Παλεύουμε με τη λάσπη, με μια εικόνα στα προϊόντα μας χάλια».

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο, παραγωγές όπως το βαμβάκι, τα αμύγδαλα έχουν καταστραφεί, αφού το νερό δεν έχει φύγει ακόμα από τα χωράφια.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην καλλιέργεια», επισημαίνει, τονίζοντας ωστόσο ότι και όταν ξεκινήσουν οι καλλιέργειες, η ποιότητα και η ποσότητα των προϊόντων θα είναι «μικρότερη».

«Τα χωράφια έχουνε αλλάξει δομή και μορφή».

Παρόμοια και ζοφερή η εικόνα και στους κτηνοτρόφους, αφού σύμφωνα με τον Ζήση Παρλίτση, πρόεδρο κτηνοτρόφων Τυρνάβου, «έχει γίνει η απόλυτη καταστροφή».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν έχουμε ζωοτροφές, δεν έχουμε εξοπλισμό, σταμάτησε η παραγωγή μας. Δεν ξέρω τι θα γίνει, κανένας δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα».

Χωριό «φάντασμα»

Σε χωριό φάντασμα έχει μετατραπεί ο Βλοχός Καρδίτσας, με τους κατοίκους ακόμη να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά. Λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να επισκεφτούν τα σπίτια τους που πλημμύρισαν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Μόνοι όσοι έχουν τρακτέρ ή μεγάλα αγροτικά οχήματα καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το σπίτι τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στα κεραμίδια των σπιτιών βρίσκονται από καναπέδες μέχρι νεκρά πρόβατα, ενώ η ορμή του νερού παρέσυρε μέσα στο χωριό ολόκληρα κοντέινερ.

 

Σχεδόν 10.000 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.924 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.281 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Η υγειονομική κρίση καραδοκεί

Την ίδια ώρα η υγειονομική κρίση καραδοκεί. Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες λόγω του επικίνδυνου συνδυασμού των κουφαριών και των νερών που λιμνάζουν.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη,  «τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αφενός τα λιμνάζοντα νερά και αφετέρου η ποιότητα του νερού στο δίκτυο υδροδότησης. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζουμε περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: α) επιδημιολογική επιτήρηση των μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού) στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ σε Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα, β) εντομολογική επιτήρηση και γ) δειγματοληψίες υδάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η καταλληλότητα του νερού».

Η ίδια σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, αναλύει τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας,  τονίζοντας: «Έχουμε αναπτύξει το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ και συνεδριάζουμε σε καθημερινή βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εκτιμούμε άμεσα την κατάσταση ανά περιοχή -κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά- και να λαμβάνουμε στοχευμένα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάσει των αναγκών που προκύπτουν».

Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της υγείας των πολιτών και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων και η τήρηση κανόνων ατομικής προστασίας. Μέχρι σήμερα τα κυριότερα προβλήματα υγείας είναι γαστρεντερικά και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι πολίτες επισκέπτονται για θέματα υγείας τις 26 δομές της περιοχής και επιπλέον, ξεκινάνε προγραμματισμένες και συστηματικές επισκέψεις σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και ομάδες γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ώστε να παρέχεται υγειονομική φροντίδα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.

«Μέχρι τώρα, από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση» υποστήριξε η κυρία Αγαπηδάκη ενώ πρόσθεσε πως το Υπουργέιο Υγείας επιχειρεί και στην ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ