Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πρώην αναλυτής της CIA τον κατακεραυνώνει για την «καρατόμηση» Ζαλούζνι

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πρώην αναλυτής της CIA τον κατακεραυνώνει για την «καρατόμηση» Ζαλούζνι

«Η απόλυση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης σε καιρό πολέμου αποτελεί ένδειξη αποτυχίας», δήλωσε πρώην διευθυντής ανάλυσης της Ρωσίας στη CIA για την απόφαση Ζελένσκι να αποπέμψει τον Ζαλούζνι.

Την απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποπέμψει τον αρχιστράτηγο Βαλερί Ζαλούζνι «κατακεραύνωσε» ένας πρώην διευθυντής της CIA, καθώς θεωρεί πως αποτελεί παραδοχή αποτυχίας και βάζει σε κίνδυνο τον αγώνα του Κιέβου κατά της Ρωσίας.

O Τζορτζ Μπιμπ, πρώην διευθυντής ανάλυσης της Ρωσίας στη CIA και πρώην επιτελικός σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι σε θέματα Ρωσίας (από το 2002 έως το 2004), είπε στο Newsweek ότι η απόφαση του Ζελένσκι θα μπορούσε να «ξεσπάσει σε μια ευρύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία», ιδίως δεδομένης της δημοτικότητας του στρατηγού.

Μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι η εμπιστοσύνη των Ουκρανών στο πρόσωπο του Ζελένσκι είχε μειωθεί από 84% στα τέλη του 2022 σε 62% ένα χρόνο αργότερα, ενώ από την άλλη πλευρά το 88% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Ζαλούζνι.

«Η απόλυση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης σε καιρό πολέμου αποτελεί ένδειξη αποτυχίας. Είναι κάτι που κάνουν τα κράτη όταν χάνουν, όχι όταν κερδίζουν», δήλωσε ο Μπιμπ, που είναι διευθυντής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγκαλιάζει τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Ζαλούζνι μετά την απονομή του Χρυσού Αστέρα του Ήρωα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τελετής

«Η κίνηση του Ζελένσκι είναι γεμάτη κινδύνους», πρόσθεσε. «Κανένας νέος διοικητής ή πακέτο στρατιωτικής βοήθειας δεν μπορεί να αντιστρέψει τη δύσκολη αλήθεια πως η Ουκρανία δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, τα όπλα και την οικονομική ικανότητα για να διατηρήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς εναντίον της Ρωσίας», είπε ακόμα.

«Η αμερικανική βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αποτραπεί μια ουκρανική κατάρρευση και να δοθεί στο Κίεβο το καλύτερο δυνατό χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ακόμα ο Μπιμπ.

«Ο Ζελένσκι παίρνει μεγάλο ρίσκο»

Σε άρθρο του για το Ινστιτούτο Carnegie, ο Κόντσταντιν Σόρκιν, ανεξάρτητος ερευνητής της περιοχής του Ντονμπάς, δήλωσε ότι ο Ζελένσκι παίρνει μεγάλο ρίσκο με την αντικατάσταση του αρχιστράτηγου του.

«Ποτέ άλλοτε δεν έχει αψηφήσει τόσο απροκάλυπτα την κοινή συναίνεση για χάρη της δικής του πολιτικής επιβίωσης», έγραψε ο Σόρκιν στο άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αντιναύαρχος εν αποστρατεία Ρόμπερτ Μάρετ, καθηγητής στη Σχολή Μάξγουελ του Πανεπιστημίου Syracuse στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Newsweek ότι η αλλαγή στην ανώτατη ηγεσία της Ουκρανίας «αντανακλά μια λογική μετάβαση μετά από δύο χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Η ένταση στη σχέση Ζαλούζνι

Η τεταμένη σχέση ανάμεσα σε Ζελένσκι και Ζαλούνσκι αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο, αφού η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της, δηλαδή να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη και να αποκόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Τότε, ο Ζαλούζνι δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο» κάτι που έφερε την αντίδραση από το γραφείο του Ζελένσκι, το οποίο τον επέκρινε για τη χρήση του όρου.

Μετά από πολλές εικασίες, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Ζαλούζνι θα αντικατασταθεί από τον Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων από το 2019. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «όλοι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Ενώ μπορεί να υπάρχει ευρεία συμφωνία στο εσωτερικό και μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου με την εκτίμηση του Ζελένσκι ότι οι συνθήκες του πολέμου το 2022, όταν ξεκίνησε, είναι διαφορετικές από αυτές του 2024, η απόφαση του προέδρου θεωρείται ότι έχει πολιτικούς λόγους καθώς και συνέπειες.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η «καρατόμηση» του Ζαλούζνι οφείλεται στην απήχηση που έχει στον ουκρανικό λαό ο 50χρονος στρατηγός, αλλά και στον σεβασμό που έχει στους κόλπους του στρατού.

Μάλιστα σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις πιθανές αντιδράσεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ονόμασε την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την αντικατάστασή του, τον πρώην επικεφαλής του στρατού «Ήρωα της Ουκρανίας».

Η απόφαση να απονεμηθεί η υψηλότερη κρατική τιμητική διάκριση στον στρατηγό είναι μια ένδειξη πως η ομάδα του Ζελένσκι προσπαθεί να στείλει μήνυμα ενότητας και σεβασμού για τον Ζαλούζνι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ