Αφρικανική σκόνη: Ο Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο – «Επεισόδια που διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες»

Αφρικανική σκόνη: Ο Κολυδάς εξηγεί το φαινόμενο – «Επεισόδια που διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες»

Με τις συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης να αναμένονται και αύριο, Πέμπτη, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Η χώρα «πνίγηκε» την Τετάρτη στην αφρικανική σκόνη, η οποία έφτασε μέχρι και τα Ιωάννινα και τις υψηλές θερμοκρασίες που σε περιοχές της Κρήτης ξεπέρασαν και τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι με τις συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης να αναμένονται και την Πέμπτη, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε με ανάρτησή του στο X το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τα επεισόδια μεταφοράς της αφρικανικής ακόνης προς  την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζονται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στο Τσαντ.

Τέλος, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια.

Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ»

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Τσαντ.

Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας.

Από την κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947. Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ