Αλλαγή ώρας 2024: Γυρνά τα ρολόγια της όλη η Ελλάδα – Ο λόγος που δεν καταργείται

Αλλαγή ώρας 2024: Γυρνά τα ρολόγια της όλη η Ελλάδα – Ο λόγος που δεν καταργείται

Τα ξημερώματα της Κυριακής (31/3) περνάμε μια ώρα μπροστά

Η στιγμή, που η χώρα μας θα αλλάξει ώρα έρχεται, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής 31ης Μαρτίου 2024 θα γίνει η μετάβαση στη θερινή ώρα, γυρνώντας δηλαδή μία ώρα μπροστά.

Αυτό σημαίνει και μια ώρα ύπνου λιγότερη. Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Διαβάστε επίσης: Παναθηναϊκός: Επίσημη πρόταση διετούς ανανέωσης στον Ναν

Ο λόγος που αλλάζουμε ώρα

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα και ο λόγος που δεν καταργείται η αλλαγή ώρας

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Ωστόσο, η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες για να επιστρέψει η θερινή ώρα. Το 1973 λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη ελήφθη η απόφαση για υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την έλευση της θερινής ώρας στα ρολόγια.

πηγή: athensmagazine.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ