Ανάλυση: Τα αισιόδοξα μηνύματα των πρασίνων και το «ζήτημα» στο «5»

Ανάλυση: Τα αισιόδοξα μηνύματα των πρασίνων και το «ζήτημα» στο «5»

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε την Μπάγερν και to10.gr αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού των πρασίνων στο πρώτο ματς με την Μακάμπι. Τι είδαμε, τι κρατάμε, τι χρειάζεται βελτίωση και τι… θα δούμε απόψε. 

Η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα αντιμετωπίστηκε με κάμποση δόση σκεπτικισμού από μια μερίδα των φιλάθλων του συλλόγου. Δεν θα έπρεπε. Οι Πράσινοι τα κατάφεραν περίφημα απέναντι σε μια ανταγωνιστική ομάδα που λογικά, θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη στην συνέχεια. Σίγουρα υπήρξαν νεκρά διαστήματα – ειδικά όταν ο Καλάθης πέρασε στον πάγκο – ενώ η άμυνα έχει και αυτή τα ζητηματάκια της. Προσωπικά το γεγονός που με ανησυχεί περισσότερο είναι η στελέχωση στην θέση 5. Το δίδυμο Gist/Lasme κουβαλάει πλέον αρκετά χρονάκια στις πλάτες του, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Βουγιούκας παρέμεινε για να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες (και περιορισμένες) αποστολές και ο Παπαγιάννης, κατόρθωσε να μπει στην (μικρή) λίστα με τους μπασκετμπολίστες που ταξίδεψαν στην Αμερική και δεν βελτιώθηκαν σχεδόν πουθενά (ούτε σωματικά).

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα. Σε δύο μήνες από τώρα η προηγούμενη παράγραφος μπορεί να μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Η σεζόν βρίσκεται στις αρχές της, με τις ομάδες να ενδιαφέρονται για την ώρα περισσότερο να εφαρμόσουν κατά γράμμα όσα διδάσκονται στις προπονήσεις και να αποκτήσουν τους απαραίτητους αυτοματισμούς. Τι μας έδειξε λοιπόν ο Παναθηναϊκός σε αυτό το πρώτο παιχνίδι; Μπόλικη κίνηση μακριά από την μπάλα – η οποία συχνά έπαιρνε την μορφή κάθετων κοψιμάτων (cuts) – αρκετά off ball screens και φυσικά άρτια εκτελεσμένο pick n roll. Ας εξετάσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1) Pick n roll

https://streamable.com/0c0ii

Στην πρώτη φάση έχουμε μια κατάσταση δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, με την Μακάμπι να μην έχει προλάβει ακόμα να οργανωθεί στα μετόπισθεν. Στην δεύτερη, η πινελιά είναι η ιδιαίτερη κίνηση του Θανάση – αρχικά προσποιείται πως θα σκρινάρει και στην συνέχεια ρολάρει δυνατά προς τη ρακέτα (slip the screen).

2) Κινήσεις στην πλάτη της άμυνας

https://streamable.com/ic4z5

Προσέξτε πως οι Lojeski/Μήτογλου παραμονεύουν στην πίσω γραμμή άμυνας, κάνοντας μικρές κινήσεις κατά μήκος της baseline. Ο Καλάθης τους βλέπει, με τους ίδιους να είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν την μπάλα και να σκοράρουν. Μιλώντας για τον Μήτογλου, η τρίτη φάση επιλέχθηκε για να τονίσει την εξαιρετική του εμφάνιση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ο Έλληνας forward κέρδισε ένα σωρό μάχες στο ζωγραφιστό, βοηθώντας τους συμπαίκτες του και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Εδώ τρέχει σαν οδοστρωτήρας στο ανοιχτό γήπεδο, προλαβαίνοντας να κλειδώσει στην πλάτη του τον προσωπικό του αντίπαλο (early post up).

3) Iverson Cut

Όπως ακριβώς φαίνεται στο σχήμα, ο Lojeski (2) πραγματοποιεί το περίφημο Iverson Cut. Κατά τη διάρκεια αυτού δέχεται ένα stagger screen (διπλό και συνεχόμενο) από Lasme/Thomas, κατορθώνοντας να φτάσει μέχρι το lay up. Στο επόμενο στιγμιότυπο ο Langford εκτελεί μια πανομοιότυπη κίνησα, απλώς με αντίθετη φορά.

https://streamable.com/teepr

4) Screen the Screener

Μια δράση που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Langford σκρινάρει τον προσωπικό αντίπαλο του Gist και στην συνέχεια δέχεται ένα screen από τον Lasme (screen the screener), πριν σουτάρει ένα μακρινό δίποντο από την περίμετρο

https://streamable.com/t2ax6

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ