Παίζοντας με τις λέξεις…

Παίζοντας με τις λέξεις…

Η πραγματική αποτίμηση της διοίκησης Γραμμένου στην ΕΠΟ χωρά σε μια πρόταση. Και τέσσερις λέξεις: Μια τρύπα στο νερό.

Δύο πράγματα καταλαβαίνει κανείς από τη δράση του Βαγγέλη Γραμμένου τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο πως ο άνθρωπος είχε πραγματικά την ανάγκη να μιλήσει έπειτα 3,5 χρόνια σιωπής και απομόνωσης. Το δεύτερο: Ότι τελικά έχει ένα σωρό φίλους στα media. Επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τον ακούν να λέει πράγματα δίχως επαφή με την πραγματικότητα, αλλά δεν θέλουν να του χαλάσουν το χατίρι. Και τον αφήνουν να μονολογεί.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει δώσει τρεις-τέσσερις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ο τέως πλέον πρόεδρος της ΕΠΟ. Σε αυτές έχει αποφασίσει την παρουσίαση μιας 4αλογίας που κατά τη γνώμη του τον καθιστούν έναν πετυχημένο πρόεδρο για το ποδόσφαιρο. Η άποψη του σεβαστή και το προνόμιο να την εκφράζει αυτονόητο. Αλλά ως εκεί.  Γιατί αν δώσει κάποιος παραπάνω σημασία, θα σχηματίσει την εντύπωση πως κάποιος έλειπε από την Ελλάδα εδώ και 3,5 χρόνια. Είτε ο ακροατής, είτε ο ίδιος ο Βαγγέλης Γραμμένος

Λέει λοιπόν ο «τέως» ότι: 1) στη θητεία του πήραν 3 διαφορετικές ομάδες το πρωτάθλημα. 2) Ότι επί των ημερών του ήρθε στη χώρα μας το πολύτιμο VAR. 3) Ότι στο πρωτάθλημα χρησιμοποιούνται πλέον ως επί το πλείστο ξένοι διαιτητές 4) Ότι η δική του διοίκηση έφερε στο ποδόσφαιρο τους τακτικούς δικαστές.Όλα τα παραπάνω λοιπόν, τα αξιολογεί ως κριτήρια που καθιστούν τη θητεία του πετυχημένη. Και καλά κάνει. Μόνο που αφήνει μερικές μικρές λεπτομέρειες στην άκρη από εκείνες που μπορούν εύκολα να χαλάσουν μια ωραία ιστορία.

Πράγματα που σκέφτεται ο καθένας. Και που είναι αυταπόδεικτα.

Η Γιουβέντους, η Μπάγερν και η Παρί

Πρώτα από όλα τι σημασία έχει πόσες ομάδες πήραν το πρωτάθλημα; Τι δουλειά έχει μια Ομοσπονδία να ασχολείται με κάτι τέτοιο; Η ΕΠΟ πρέπει να συνδράμει όσο μπορεί για να πάρει το πρωτάθλημα η καλύτερη ομάδα. Εκείνη που το αξίζει κάθε σεζόν.  Αν δηλαδή ο Βαγγέλης Γραμμένος ήταν πρόεδρος στην Ιταλική Ομοσπονδία, εκεί που η Γιουβέντους έχει κατακτήσει εννέα στη σειρά, θα ήταν αποτυχημένος από αυτή τη συνθήκη και μόνο;

 Αν ήταν στην Γερμανία που η Μπάγερν Μονάχου έχει κατακτήσει οκτώ στη σειρά. Αν ήταν στη Γαλλία που η Παρί έχει πάρει επτά στην τελευταία οκταετία.  Τι δουλειά έχει λοιπόν εκείνος να ασχολείται με αυτό, και κυρίως ποιος ο λόγος να παραθέτει το συγκεκριμένο επιχείρημα στη λίστα… αξιολόγησης της δικής του θητείας;

Ποια η ευθύνη του;

Παράλληλα,  θεωρεί κληρονομιά του το VAR. Μια ανακάλυψη του ποδοσφαίρου που έτυχε να συμβεί στη θητεία του. Προφανώς και μια Ομοσπονδία που βρίσκεται υπό επιτήρηση, αλλά και τεράστια πίεση θα αγόραζε μια τεχνολογία αντίστοιχη. Δεν το πήρε η Ελλάδα το VAR. Το πήρε όλη η Ευρώπη την ίδια εποχή. Η Ελλάδα το πήρε 3 φορές πάνω από την αξία του (όπως έχει επιβεβαιώσει η σχετική έρευνα). Το απέκτησε με λεφτά του Κράτους (για να κάνουν τη δουλειά τους ανώνυμες εταιρίες). Και στην πρώτη εκδοχή του, το έφερε μισό: Δίχως την περίφημη γραμμή οφσάιντ. Για ποιο λόγο λοιπόν καμαρώνουμε; Για το αυτονόητο; Για τις οικονομικές παραμέτρους που παραμένουν σε καθεστώς έρευνας; Ή γιατί το φέραμε μισό και μια ολόκληρη σεζόν γελούσαν μαζί μας; Ποια ακριβώς ευθύνη από όλες αυτές θέλει να αναλάβει ο κύριος Γραμμένος, για να του πούμε «μπράβο».

Οι ξένοι διαιτητές

Επιπλέον: Τους ξένους διαιτητές δεν τους έφερε η ΕΠΟ. Τους έφεραν τα μεγάλα παράπονα των ομάδων για τον ρόλο του αρχιδιαιτητή Περέιρα και την απόδοση των ελλήνων στους αγωνιστικούς χώρους. Και η απόφαση αυτή πάρθηκε από την «τρόικα» που είχε εγκατασταθεί στο πάρκο Γουδή από την εποχή της ΠΔΕ.  Ο Γραμμένος επεδίωξε ξένο διαιτητή στον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, το 2018 μετά τα αίσχη του Βόλου και το «βατερλό» του επόπτη Καλφόγλου.  Δεν το έκανε για το ποδόσφαιρο. Το έκανε γιατί μάλλον βρέθηκε ανάμεσα σε δύο βουνά. Και μάλιστα μετά την εισβολή του οπλοφορούντα Ιβάν Σαββίδη στη Τούμπα σε ένα ανάλογο ντέρμπι, που είχε ξανά –τον ίδιο έλληνα διαιτητή:  Τον Γιώργο Κομίνη που σύντομα βρέθηκε να σφυρίζει στα τρένα.

Οι δικαστές

Και όσο για τους τακτικούς δικαστές; Φυσικά και ήταν μια σπουδαία εξέλιξη. Επί των ημερών του Βαγγέλη Γραμμένου όμως το ποδόσφαιρο έπειτα για 3 μήνες δίχως πειθαρχικά όργανα. Γιατί; Διότι υπό την πίεση που δέχτηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων παραιτήθηκαν όλοι μαζί τον Ιούλιο μετά την υπόθεση «πολυιδιοκτησίας» του ΠΑΟΚ. Έγινε τελικός κυπέλλου, ξεκίνησε το νέο πρωτάθλημα και την επόμενη Επιτροπή Εφέσεων την εξέλεξε τον Οκτώβρη η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ: Τη νέα Επιτροπή που βρήκε τον ΠΑΟΚ αθώο για το ίδιο θέμα.

Η αλήθεια

Ο Βαγγέλης Γραμμένος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δεν διέψευσε ποτέ κανείς, δεν ήταν από το 2018 και πέρα ένας «κανονικός» πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Μετά τα γεγονότα της Τούμπας εκείνον τον Μάρτη, ο ρόλος του ήταν πλέον «τυπικός». Για αυτό και δεν πρέπει να είναι κανείς αυστηρός μαζί του. Για όλα τα πραγματικά θέματα αξιολόγησης της θητείας του. Και όχι για την ατζέντα που ο ίδιος επιλέγει να παρουσιάσει.

Σε 7 σημεία

1) Για το ποσοστό ανυποληψίας του ποδοσφαίρου μας σε όλα τα επίπεδα

2) Για την έκρηξη βίας ακόμη και σε αναμετρήσεις κεκλεισμένων των θυρών (σε εκείνους που η ΕΠΟ μοίραζε σε συνδεσμίτες προσκλήσεις για τα επίσημα του ΟΑΚΑ)

3) Για το γεγονός ότι η διοίκηση του κρίθηκε αποτυχημένη από την FIFA εξ ου και η περίφημη σύνταξη της «ολιστικής μελέτης» που η νέα ΕΠΟ θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόσει

4) Για τα ιστορικά χαμηλά της εθνικής μας ομάδας, και τις ίντριγκες γύρω της.

5) Για το γεγονός ότι πήρε την ΕΠΟ «υπεράριθμη» με 80 υπαλλήλους και την αφήνει «άνετη» με 150 υπαλλήλους.

6) Γιατί όχι μόνο δεν απομόνωσε ή δεν κατήγγειλε τα πρόσωπα που αποτελούν το πραγματικά πρόβλημα αλλά συνέχισε ως την τελευταία στιγμή να τους προσφέρει το «άλλοθι» της προεδρίας του.

7) Για το γεγονός ότι ακόμη και όταν ασχολούνταν δεν έδωσε ποτέ την εντύπωση ότι είναι πρόεδρος της ΕΠΟ, αλλά συγκεκριμένων ομάδων της αρεσκείας του.

Όχι, δεν περιμένει κανείς απαντήσεις. Και δεν ενδιαφέρουν και κανέναν. Απλά ας μην κουβεντιάζουμε για πράγματα που δεν έχουν λογική. Και ειλικρίνεια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ