«Μαγείρεμα» Βασιλειάδη: Πέντε χρόνια κάθειρξη σε Γκαγκάτση, Πιλάβιο, Γκιρτζίκη

«Μαγείρεμα» Βασιλειάδη: Πέντε χρόνια κάθειρξη σε Γκαγκάτση, Πιλάβιο, Γκιρτζίκη

Περίεργη προσπάθεια εξομοίωσης των ευθυνών του Γκαγκάτση για το σούπερ σκάνδαλο της Κάρτα Υγείας, με τους μετέπειτα προέδρους της ΕΠΟ, Πιλάβιο, Γκιρτζίκη. Ο... κινητικός υφυπουργός αθλητισμού θα μεριμνήσει για το τέλος του καταδικασμένου Γκαγκάτση από τη Λίγκα ή θα κρυφτεί πίσω από την Εφεση, επιτρέποντας την παρανομία;

Η υπόθεση της «αμαρτωλής» Κάρτας Υγείας, ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με δεκάδες χαμένα εκατομμύρια για την Ομοσπονδία και το Δημόσιο, ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό, με μία απόφαση που, στην καλύτερη περίπτωση, φαντάζει περίεργη. Και μυρίζει από μακριά… «μαγειρείο», με σεφ τον υφυπουργό αθλητισμού και προϊστάμενο του ελληνικού αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η απόφαση αναφέρει πως  τιμωρήθηκαν με πέντε χρόνια κάθειρξη οι τρεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος και Γιώργος Γκιρτζίκης για την υπόθεση της κάρτας υγείας. Η ποινή που επιβλήθηκε στους τρεις πρώην προέδρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την οποία κατέθεσαν και οι τρεις.

Βεβαίως, το θέμα των τριών πρώην προέδρων της ΕΠΟ είναι πολύ ιδιαίτερο. Και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πώς αποφασίστηκε να εξομοιωθεί η ευθύνη. Να καταδικαστεί, δηλαδή, ο Βασίλης Γκαγκάτσης με την ίδια ποινή, με τους άλλους δύο. Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος που επί προεδρίας του ξεκίνησε και γιγαντώθηκε η υπόθεση της Κάρτας Υγείας, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε, οργάνωσε και έκανε πράξη ένα εγχείρημα, που αποδείχθηκε στη δικαιοσύνη ότι αποτέλεσε μια μεγάλη «μπάζα» για κάποιους, στερώντας μερικά εκατομμύρια από την Ομοσπονδία και το Δημόσιο.

Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως. Κι αν θέλει (και γνωρίζει), βεβαίως, μπορεί να τα απαντήσει και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, που κάποτε, όταν ακόμη υπηρετούσε την Κυβέρνηση ως γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε εκπλαγεί με το μέγεθος των «φακέλων» που αφορούσαν τον Γκαγκάτση, αλλά τώρα οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι μπορεί να λειτουργεί ακόμη και ως μυστικοσύμβουλός του.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο κ. Βασιλειάδης από εδώ και πέρα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν σκοπεύει να μεριμνήσει αρμοδίως, όπως του εισηγείται διαρκώς και ο Τζούλιο (όπως μαθαίνουμε, ο ΓΓΑ ΚΑΙ άνθρωπος που τον νίκησε κατά κράτος στο θέμα του Νομοσχεδίου, αφαιρώντας το… μισό από το αρχικό), ζητώντας ή έστω… στέλνοντας μήνυμα στη Λίγκα για να τελειώσει το συντομότερο το θέμα Γκαγκάτση. Διότι για όσους δεν θυμούνται, ο Βασίλης Γκαγκάτσης ζει και βασιλεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας τον ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου της Super League. Θα κάνει κάτι για αυτό το θέμα ο υπερκινητικός υπουργός; Ή θα σφυρίξει αδιάφορα και θα κρυφτεί πίσω από τον ανασταλτικό χαρακτήρα της απόφασης, έως την απόφαση και του Εφετείου; Πηγαίνοντας κόντρα σε αυτά που ορίζει ο Νόμος. Και ο δικός του…

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στους Γιώργο Σιντόρη και Γιάννη Οικονομίδη, οι οποίοι έχουν διατελέσει μέλη της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλλε και στους πέντε κάθειρξη πέντε ετών, όπως πρότεινε ο Εισαγγελέας, Χαράλαμπος Τζώνης.

Στους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση της κάρτας υγείας επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για δύο χρόνια. Σε όλους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου αλλά χρήζει ιδιαίτερης μνείας πως ο Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τον Βασίλη Γκαγκάτση.

Αθώοι κρίθηκαν οι Ευάγγελος Τοπολιάτης, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Θόδωρου Καραμελίδη και Νίκου Προύντζου για τους οποίους ο Εισαγγελέας έδρας τον προηγούμενο Νοέμβριο, είχε εισηγηθεί την ενοχή τους.

Επίσης, αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πρώην μέλη της ΕΠΟ, οι: Γιώργος Σαρρής, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σιγάλας, Νίκος Ανασόπουλος, Θεόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Ευάγγελος Μαζαράκης, Χρήστος Σάββας, Βασίλης Μάντζιος, Σπύρος Καλογιάννης, Σωκράτης Παπαδόπουλος καθώς επίσης και οι οχτώ κατηγορούμενοι από τις δύο εταιρείες, οι: Παντελής Κύρκας, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδης, Κωνσταντίνος Βουρδάκης. Ιωνας Χατζηιωνάς, Γιώργος Λυγεράκης, Αθανάσιος Ισμαήλος, Αριστείδης Σταυρόπουλος.

Η υπόθεση της κάρτας υγείας ζημίωσε με πολλά εκατ. ευρώ τα ταμεία της ΕΠΟ, καθώς το πρόγραμμα του 2005 που αφορούσε τις ιατρικές εξετάσεις των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η ομοσπονδία όμως πλήρωνε μέχρι το 2013, το αντίτιμο στις δύο εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο και από τα ταμεία της ΕΠΟ βγήκαν 13 εκατ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ