Το φάντασμα της ακροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής – Οι έδρες, τα ποσοστά και οι πάνω από 700.000 ψηφοφόροι

Το φάντασμα της ακροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής – Οι έδρες, τα ποσοστά και οι πάνω από 700.000 ψηφοφόροι

Μετά το αρχικό σοκ για την είσοδο του κόμματος Σπαρτιάτες στη Βουλή με ποσοστό 4,64% και 241.632 ψήφους, το μούδιασμα συνεχίστηκε καθώς στα βουλευτικά έδρανα θα κάτσουν και στελέχη από το κόμμα Νίκη

Δύο 24ωρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και το σοκ από την άνοδο της ακροδεξιάς παραμένουν.

Οι κάλπες της Κυριακής έδωσαν αυτοδυναμία στη ΝΔ, ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκε μία άνοδος της ακροδεξιάς καθώς και κομμάτων όπως οι Σπαρτιάτες, που μέλη τους φαίνεται πως έχουν σχέσεις και στηρίζονται από φυλακισμένα μέλη εγκληματικών οργανώσεων, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο φυλακισμένης χρυσαυγίτης άλλωστε, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κάθοδό του στις εκλογές, έδωσε απλόχερα τη στήριξή του στο κόμμα Σπαρτιάτες, δείχνοντας έτσι την πραγματική σχέση του νέου ακροδεξιού μορφώματος με τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής.

Μετά το αρχικό σοκ για την είσοδο του κόμματος Σπαρτιάτες στη Βουλή με ποσοστό 4,64% και 241.632 ψήφους, το μούδιασμα συνεχίστηκε καθώς στα βουλευτικά έδρανα θα κάτσουν και στελέχη από το κόμμα Νίκη το οποίο έλαβε 3,69% με 192.173 ψήφους.

Αν συμπεριλάβουμε και το κόμμα Βελόπουλου το οποίο είναι λίγο πολύ γνωστό για τις θέσεις του, το οποίο απέσπασε το 4,44% των ψήφων (231,358), αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσοστό των κομμάτων της άκρας δεξιάς που βρίσκονται εντός Βουλής «αγγίζουν» το 13%. Τα τρία αυτά κόμματα δε, έχουν 34 έδρες.

Η ακροδεξιά όμως δεν θα βρίσκεται μόνο εντός Βουλής. Κομματίδια και ακροδεξιά μορφώματα ξεπετάχτηκαν το προηγούμενο διάστημα  με κάποια από αυτά να καταφέρνουν να πάρουν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Μπορεί τα ποσοστά τους να μην τρομάζουν, ωστόσο, καταγράφηκαν και αυτά ανάμεσα σε αυτά που κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Ο Πατριωτικός Συνασπισμός έλαβε 0,50 (25.980 ψήφους) ενώ η Φωνή Λογικής,  το κόμμα της Λατινοπούλου, απέσπασε το 0,43%.

Μαζί με αυτά τα δύο κόμματα, τα ακροδεξιά κόμματα εντός και εκτός Βουλής έφτασαν σχεδόν στο 14%. 

Ποιος φταίει;

Η συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για την άνοδο της ακροδεξιάς ή καλύτερα την επανεμφάνισή της με ένα ποσοστό άκρως ανησυχητικό, ξεκίνησε από το βράδυ των εκλογών όταν ήδη από τα exit poll διαφαινόταν η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή που στήριξε ο φυλακισμένος Κασιδιάρης.

Δεν ήταν λίγοι όσοι καταλόγισαν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της απαγόρευσης καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών σχετικά με την είσοδο στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων.

«Αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και γι’ αυτό έχει ευθύνη και η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα διολισθαίνοντας σε διχαστικό λόγο. Η νομοθετική παρέμβαση για τον Κασιδιάρη διόγκωσε τελικά την ακροδεξιά και όταν δεξιά και ακροδεξιά προελαύνουν οφείλουμε να οργανώνουμε αντιστάσεις» υπογράμμισε.

Άλλοι θεωρούν ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχε κοινή στάση από τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο θέμα με την τροπολογία Κασιδιάρη, λειτούργησε προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της άκρας δεξιάς.

Η ακροδεξιά πάντως δεν εμφανίστηκε εν μία νυκτί. Ήταν στη Βουλή με τους ναζί της Χρυσής Αυγής από το 2012 , με το κόμμα που είχε επικεφαλής τον Μιχαλολιάκο να λαμβάνει τότε 6,97% και να συγκεντρώνει 440.966 ψήφους.

Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, ο ΛΑ.ΟΣ είχε λάβει 2,89% και 182.925 ψήφους ενώ η Δημιουργία Ξανά είχε πάρει 2,15% με 135.960 ψήφους. 

Οι «Σπαρτιάτες» και η «Νίκη»

Μπορεί η είσοδος για τους «Σπαρτιάτες» να αποτέλεσε έκπληξη καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, άρχισε να καταγράφεται το ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις, φτάνοντας να λαμβάνει μέχρι και λίγο πάνω από το 2%, ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο με το κόμμα «Νίκη» καθώς ήδη από τις πρώτες κάλπες του Μαΐου είχε προϊδεάσει για την είσοδό του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νάτσιος μαζί με τα στελέχη του νέου πολιτικού μορφώματος, είχαν δείξει στο παρελθόν τι πρεσβεύουν.

Κινητοποιήσεις και ψεκασμένες απόψεις κατά του εμβολιασμού και του κοροναιού, ξενοφοβικές απόψεις αλλά και στενές σχέσεις με παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Οι «Σπαρτιάτες» άρχισαν σιγά σιγά να ξεδιπλώνουν το ακροδεξιό τους υπόβαθρο λίγο πριν αλλά και αμέσως μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το «ευχαριστώ» από τον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Στίγκα προς το φυλακισμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την απλόχερη στήριξή του στους Σπαρτιάτες, φέρνει στο προσκήνιο το πραγματικό πρόσωπο του νέου κόμματος.

Οι ξενοφοβικές απόψεις τους άλλωστε είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα τους. «Τα φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας,  οι επιθέσεις απέναντι σε Χριστιανούς και σε γυναίκες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν φτάσει σε τρομερά υψηλά επίπεδα.  Αλλά και η συμπεριφορά μεταξύ διαφόρων εθνοτήτων είναι παραβατική και βίαια. Για να καμφθεί όλη αυτή η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολο, ενώ απαιτούνται έξυπνες και τολμηρές λύσεις που να οδηγήσουν στον φραγμό αυτών των απαράδεκτων τακτικών» αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους για το μεταναστευτικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ